烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

近排覺得身體病完弱左, 好怕凍手腳, 而且M未來, 怕血氣不足請介紹有咩補血食品?如: 湯水, 食物, 其他, 水果.....
THX

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

豬肝煲湯,炒豬肝
紅棗桂圓杞子黑糖茶
四物湯
當歸紅棗
紅豆紅棗水

khman    發表於 18-2-6 13:38
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ru_663th 發表於 18-2-6 00:24
近排覺得身體病完弱左, 好怕凍手腳, 而且M未來, 怕血氣不足請介紹有咩補血食品?如: 湯水, 食物, ...
男定女性?幾多年齡?

珍珠宮

20150618bb 發表於 18-2-6 13:01
男定女性?幾多年齡?
你沒有聽書?寫左....M未來一定係...女性專利啦!!!
約4x (有甲狀腺)

khman    發表於 18-2-7 08:50

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-2-6 06:41
豬肝煲湯,炒豬肝
紅棗桂圓杞子黑糖茶
四物湯
四物湯? 咩材料? 未聽過... thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ru_663th 發表於 18-2-6 22:34
四物湯? 咩材料? 未聽過... thx

四物湯係熟地、白芍,加當歸、川芎相配,補血活血。

伯爵府

rose-mag 發表於 18-2-6 23:10
同八珍茶差不多

王國長老

叮噹2000 發表於 18-2-6 23:44
同八珍茶差不多

八珍湯已包含四物湯嘅湯料,四物湯再加四君子湯料:人蔘,白術(手機打唔到隻字), 伏苓,灸甘草就係八珍湯,再加埋黄耆同肉桂就係十全大補湯。如果補血,四物湯就ok, 八珍湯就補血之外補埋氣,十全大補湯就更補。

四物湯補血養血調經最典型,但如果躁底或消化唔好就未必啱,要睇下中醫再調較好d, 而四君子湯較適合男人飲用,m到或感冒唔飲得八珍湯,脾虛胃寒都麻麻。十全大補湯就更補,唔係個個人受得,最好都係睇下中醫至好飲。

khman    發表於 18-2-7 08:53

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ru_663th 發表於 18-2-6 00:24
近排覺得身體病完弱左, 好怕凍手腳, 而且M未來, 怕血氣不足請介紹有咩補血食品?如: 湯水, 食物, ...
身弱,但火盛好難補.................................

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-2-6 23:10
請問難飲嗎?

珍珠宮

20150618bb 發表於 18-2-7 14:22
身弱,但火盛好難補.................................
火盛? 唔明

王國長老

ru_663th 發表於 18-2-7 23:04
請問難飲嗎?

我ok, 但有人怕當歸陣味

大宅

rose-mag 發表於 18-2-7 06:30
八珍湯已包含四物湯嘅湯料,四物湯再加四君子湯料:人蔘,白術(手機打唔到隻字), 伏苓,灸甘草就係八珍湯 ...

哇,版主對中藥都好有研究

王國長老

baby_alpaca 發表於 18-2-7 22:25
哇,版主對中藥都好有研究
少少啫,有幾個親戚開中藥店,同埋有好朋友谷歌幫手

子爵府

rose-mag 發表於 18-2-7 06:30
八珍湯已包含四物湯嘅湯料,四物湯再加四君子湯料:人蔘,白術(手機打唔到隻字), 伏苓,灸甘草就係八珍湯 ...

四物湯更年期可以嗎?

侯爵府

適合飲桑寄生茶, 加埋蛋, 好好味的.

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我自己整阿膠糕,keep住食左一排,無再手腳冰冷
不過都大工程

阿四姐    發表於 18-9-14 15:21

水晶宮

rose-mag 發表於 18-2-6 06:41
豬肝煲湯,炒豬肝
紅棗桂圓杞子黑糖茶
四物湯

請問如果老人家血氣不足, 手腳冰冷。 但有血壓高, 可以煲乜湯水或燉乜野, 可以令老人家血氣運行得好d呢?
天空之城, 快樂之地

王國長老

PCCW2319 發表於 18-8-20 07:16
請問如果老人家血氣不足, 手腳冰冷。 但有血壓高, 可以煲乜湯水或燉乜野, 可以令老人家血氣運行得好d呢?
...

有高血壓但又想血氣運行好,真係唔敢亂講,尤其是老人家,都係去睇下中醫調理好D,因為體質唔同,虛不受補同躁底進補已經好唔同,有高血壓更加唔好亂嚟。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-8-21 06:52
有高血壓但又想血氣運行好,真係唔敢亂講,尤其是老人家,都係去睇下中醫調理好D,因為體質唔同,虛不受補 ...

但佢又食緊西藥(長期), 唔單止血壓藥。 所以反而唔敢睇中醫。

我知道木耳, 芝麻......對補血氣有幫助。所以打算買d呢d比阿爸飲。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至