自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

蒸好年糕,再雪兩天,煎蛋後覺得比較削,求改良方法

水晶宮

yhchoi 發表於 18-2-6 15:46
蒸好年糕,再雪兩天,煎蛋後覺得比較削,求改良方法

古法手搓年糕,好正唔痴牙,第一次整好成功

侯爵府

畀面勳章

jojojojom 發表於 18-2-6 15:53
古法手搓年糕,好正唔痴牙,第一次整好成功

請問有冇食譜?

水晶宮

回覆樓主

糯米粅400g椰漿400g木薯粉250g粘米粉4湯匙(emoji)油一湯:更,黑糖一包,水400g,用水煮溶D糖自己試味放涼,西好粉用榔漿開粉,糖水小小溫度小小放,用手搓,搓至變成一團粉,跟住將剩餘糖水一次放落去攪至變粉漿再加油,將盒用油搽,將粉䊢倒落去,蒸九十分鍾

水晶宮

回覆樓主

成功到不得了,真係唔同一般年糕

wcpcelia    發表於 18-2-7 16:41

侯爵府

jojojojom 發表於 18-2-6 16:52
糯米粅400g椰漿400g木薯粉250g粘米粉4湯匙(emoji)油一湯:更,黑糖一包,水400g,用水煮溶D糖自己試味放涼, ...

黑糖大約幾g一包?

水晶宮

HongV 發表於 18-2-6 21:20
黑糖大約幾g一包?

我自己落到夠甜,冇計幾重,每人口味唔同,所以你要自己試甜度

伯爵府

糯米粅400g椰漿400g木薯粉250g粘米粉4湯匙(emoji)油一湯:更,黑糖一包,水400g,用水煮溶D糖自己試味放涼, ...

粉已用椰漿開好
為何加入糖水後搓至成粉團?
呢步唔多明

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我試搓成粉團同就咁開成糊個味真係有分別,前者好q彈,後者較削

大宅

boboblublu 發表於 18-2-6 22:00
我試搓成粉團同就咁開成糊個味真係有分別,前者好q彈,後者較削

係,用手搓過會好似起筋咁,彈好,但唔好搓過龍,會死實。
如果搓完固體咁蒸,係蒸唔到的,要整返做糊先得。

珍珠宮

jojojojom 發表於 18-2-6 21:49

係咪要手搓十幾分鐘,用捧攪冇咁彈,想加椰漿應加幾多

水晶宮

creambb 發表於 18-2-6 22:08
係咪要手搓十幾分鐘,用捧攪冇咁彈,想加椰漿應加幾多

唔使咁內,小小水加下搓下直到成團狀,就一次過加晒所有糖水用手拌成漿冇粉粒就得,最好用西過濾一下落盒就更好

水晶宮

回覆樓主

第一次整,好有成功感

水晶宮

回覆樓主

唔使落蛋煎好正

珍珠宮

jojojojom 發表於 18-2-6 22:15
第一次整,好有成功感

西好粉用椰漿開粉,呢個step唔明

水晶宮

creambb 發表於 18-2-6 22:20
西好粉用椰漿開粉,呢個step唔明

西好粉倒晒400g揶漿落去,用手攪拌,個時係好乾,跟住就小小糖水加下搓下直到一個粉團,跟住將所有糖水一次過加晒落去,用手攪拌到粉漿,再加小小油

水晶宮

回覆樓主

又可做薑汁黑糖年糕,水680g新鮮薑汁120g,水同薑汁可按自己口味加減,我整左六盒椰汁八盒薑汁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我媽古法只用兩樣材料,糯米粉同蔗糖,兩斤粉一斤糖,糖用水煮溶,冷卻待用。三分二糯米粉,慢僈加入糖水,用手搓,搓時盡量同一方向,搓勻後再加入其餘三分一粉搓,蒸45分鐘,再放真空煲一晚,取出再蒸30分鐘(以上是一斤粉時間)。秘訣是搓耐點就會滑點軟點。還有由頭到尾都係似搓泥漿,唔係將佢搓成粉團再開稀成漿。

so far 咁耐,每個試過嘅人都話好食

侯爵府

jojojojom 發表於 18-2-6 21:49

謝謝,我以為落哂一包

水晶宮

2024年龍年勳章

今年我有小小心得可以分享:

每年我都自己做年糕, 而每年的配方都會加入澄麵(因為個人喜歡爽爽的, 不喜歡太淋太削).

坊間有好多什麼古法蒸, 古法配方, 有些先開粉漿,放到第二天才蒸(讓粉吸滿水); 有些加入粟粉/粘米粉/澄麵... 目的也只有一個, 讓口感實一些, 煙韌一些.

不過, 今年我純用糯米粉, 不加入其他粉類, 卻做到煙韌QQ的口感. 我的配方是這樣:

水:糖 是1:1 (用慢火將糖煮溶, 免大火蒸發太多, 通常100g糖/100g水, 糖水都會有198g)

糖水 除以 1.6 = 粉量. (我試過 1.5 / 1.7 / 1.8 , 數字愈大, 粉愈小, 口感愈削. 我最喜歡1.6的比例)

煙韌秘訣 :

一般食譜是待糖水變暖才加入粉類拌勻, 我是相反的. 在糖水還是燙手時, 就加入糯米粉, 用打蛋器邊加入粉, 邊拌勻. 再過篩一次.

有做過湯丸的人都知道, 用熱水開糯米粉同用凍水開, 粉糰的質感是完全不同的. 可能是這個原理吧. 年糕的確是QQ的.

另外, 蒸年糕也要注意, 我曾經用大火/中大火蒸, 結果鑊裡熱氣太高, 把年糕漿 "滾住熟", 成品像火山口般. 所謂古法蒸, 柴火蒸, 也就是用文火(小火)將年糕慢慢蒸熟, 寧可蒸耐一點.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至