論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人, 接左番家10日到, 第一日黎就帶佢去超市買野, 方包, 咖啡, 花生醬煉奶 etc...
買左兩盒大size 雪印牛油唸住可以慢慢食唔洗成日買, 點知琴晚已經見到個吉盒係垃圾桶
(用黎做facial 都冇用得甘快), 雖然60蚊兩盒唔係貴, 但佢應該可以一個月食3盒, 太跨張, 驚食出病來...

仲有一星期清我半枝油同半枝800ml 洗潔精, (day 1 已同佢講我地少油少鹽)

教過佢一次點洗碗, 點用洗潔精, 但我發現佢係邊煮邊洗, 每次都落幾次洗潔精, 叫佢等到食完飯一次過洗, 佢好似聽唔明, 琴晚我煮牛肉, 佢又係側邊洗緊剛用果幾個碟(其實未煮完一餐飯, d 用過一下既碟同筷子我會沖下再煮食, 因為都係碰熟食, d 碟沖兩野用黎周轉, 佢下下開洗潔精洗

暫時解決方法:
1. 轉勞工牌洗潔精
2. 買3m 省水閥(佢成日洗洗沖沖值得投資)
3. 等食晒第2盒牛油叫佢用已有花生醬/煉奶, 減少日日大量牛油習慣

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

littlefire 發表於 18-2-8 11:37
第一次請工人, 接左番家10日到, 第一日黎就帶佢去超市買野, 方包, 咖啡, 花生醬煉奶 etc...
買左兩盒大size ...

如果她喜歡吃雪印牛油,咁食法多多都唔夠,叫佢自費購買。
咁用洗潔精法,洗野需要好多水,唔洗淨又怕食埋洗潔精落肚,你的水費會好多,你需要再教導她。或者改用盆裝著洗,會慳水d !

wcpcelia    發表於 18-2-8 14:07

大宅

shirley_chiang 發表於 18-2-8 12:15
如果她喜歡吃雪印牛油,咁食法多多都唔夠,叫佢自費購買。
咁用洗潔精法,洗野需要好多水,唔洗淨又怕食埋 ...
係唔係我只需provide 基本食物 (方包+花生醬) 已經ok, 如果佢地有咩想加要自己買?佢未出第一個月糧, 所以我咩都買足比佢, 但怕我買開牛油之後唔買, 佢會心裡complain

我已經教左佢開盆水裝洗潔精水洗, 不過事隔一日, 見到枝洗潔精都係用得比正常多

子爵府

littlefire 發表於 18-2-8 11:37
買左兩盒大size ...
我之前有個印姐,話雪印好好食,又係好快食晒,到我想食,剩吉盒一個,之後,我唔買
洗潔精,個個一樣,倒水咁用,都係轉用勞工牌

你一邊煮,佢一邊洗,又係個個一樣,放低隻碟,搶住洗,放低隻筷子,又搶住洗,講唔聽,要鬧,放埋一邊,唔準洗,掛住洗洗洗,我煮好飯餸,都唔會拎出去開飯,只顧洗洗洗,又係要住,叫住,先識去開飯!

大宅

回覆樓主

雪印有反式脂肪 ,少吃為佳⋯⋯

大宅

回覆樓主:

用盆浸洗,會好慳洗潔精的。
我在 Aeon 12 蚊店買咗兩個 好軽巧的 洗碗盆,一樣 size 的;一個用來周轉,另一個 平時 keep 住有半盆有洗㓗精 的水,和一塊海棉擦,一有碗可即洗。一日換二、三次,又衞生又経濟。(冇用時 2個叠起可省位)
最好用優質洗潔精,因為吃入肚 的是我們;萬一姐姐沒過好水,不致於當災...

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

littlefire 發表於 18-2-8 12:25
係唔係我只需provide 基本食物 (方包+花生醬) 已經ok, 如果佢地有咩想加要自己買?佢未出第一個月糧, 所以我 ...

我通常買定乾糧,好似麵包、麵、餅乾、麥皮,我都有買花生醬、牛油、煉奶塗麵包,咖啡她會自己買的,可能食厭了,反而她會自己買定喜歡的食物早上食。
基本上你有提供食物給她早上食就OK,她吃完兩盒雪印牛油,唔需要再購買提供給她吃。

大宅

shirley_chiang 發表於 18-2-8 14:22
我通常買定乾糧,好似麵包、麵、餅乾、麥皮,我都有買花生醬、牛油、煉奶塗麵包,咖啡她會自己買的,可能 ...

我冇比food allowance 佢,佢自費買野食ok 嗎?

大宅

fishchow 發表於 18-2-8 13:46
雪印有反式脂肪 ,少吃為佳⋯⋯

我睇過幾隻大牌都有反脂, 請問邊隻冇?我好少屋企食牛油

伯爵府

littlefire 發表於 18-2-8 15:04
我冇比food allowance 佢,佢自費買野食ok 嗎?

OK!僱主已有提供基本足夠的食物給傭工,只是傭工不想吃,沒可能要求僱主額外提供她要求的食物。除非僱主沒有提供基本食物,食物不足夠充飢,先要俾Food Allowance 。

大宅

fishchow 發表於 18-2-8 13:59
我在 Aeon 12 蚊店買咗兩個 好軽巧的 洗碗盆,一樣 size 的;一個用來周轉,另 ...
我"sink" 盤係左右兩邊, 教左佢用盆裝洗潔精水洗, 今晚再觀察下, 唔想晚晚監視佢洗碗

大宅

fishchow 發表於 18-2-8 13:59
我在 Aeon 12 蚊店買咗兩個 好軽巧的 洗碗盆,一樣 size 的;一個用來周轉,另 ...
仲有我都驚佢過唔清水, 次次拎d 碗用都用水沖沖佢

大宅

littlefire 發表於 18-2-8 15:05
我睇過幾隻大牌都有反脂, 請問邊隻冇?我好少屋企食牛油

City super , 360

珊瑚宮

食野事少。好快肥3O磅
玩具萬歲!

大宅

回覆樓主

鄕下冇好野食,出到來可以食肥幾個碼。洗潔精加水可以有排用,唔怕冼唔淨,有經驗工人一定識,易洗好多,冬天煲少少熱水洗碗,乾淨的,工人又洗得舒服的。

大宅

littlefire 發表於 18-2-8 17:32
我"sink" 盤係左右兩邊, 教左佢用盆裝洗潔精水洗, 今晚再觀察下, 唔想晚晚監視佢洗碗 ...

我老公琴晚遲番黎食飯,到第二輪洗碗盆洗潔精水已經倒左,我話佢下次要留番,明知仲有碗未洗

大宅

little_angels 發表於 18-2-8 22:07
鄕下冇好野食,出到來可以食肥幾個碼。洗潔精加水可以有排用,唔怕冼唔淨,有經驗工人一定識,易洗好多,冬 ...

佢自己加左水落去枝洗潔精到,初初我話佢加水會搞到枝洗潔精有菌,d 碗會有菌,不過而加我唔理佢啦
我個廚房水龍頭駁左獨立煤氣爐,佢唔講都自己用暖水洗,不過我唔鐘意會又開又關個水喉,我聽到d 打火聲好唔舒服,覺得甘用會整壞我個爐,叫左佢天氣暖番用凍水

大宅

fitfish 發表於 18-2-8 20:54
食野事少。好快肥3O磅

佢日日營多撈面 腸仔 牛油,本身已經70kg, 我怕佢食出病我地到時煩

珊瑚宮

littlefire 發表於 18-2-9 09:28
佢自己加左水落去枝洗潔精到,初初我話佢加水會搞到枝洗潔精有菌,d 碗會有菌,不過而加我唔理佢啦
我個廚 ...
叫佢用个桶一次过裝定熱水
咁打火法遲早壞炉
玩具萬歲!

珊瑚宮

littlefire 發表於 18-2-9 09:28
我個廚 ...
買个大大靓红A桶可能刀係一百元 炉就千千声

玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至