母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無媽媽用泵奶器泵得好少奶,但係bb埋身體重又會正常上升?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

salinasa 發表於 18-2-9 07:51
請問有無媽媽用泵奶器泵得好少奶,但係bb埋身體重又會正常上升?

習慣埋身的話,忽然用泵會有機會「唔受泵」,但喊代表唔夠奶
唔需要太擔心,因為bb 食既力度比奶泵強,所以佢食得飽飽無喊、夠濕片應該無咩問題
加油
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

salinasa 發表於 18-2-9 07:51

會呀,我由全埋身因番工要轉泵,係好難泵清,次次泵完半個鐘仲要再手搾一陣。後來同事教食卵磷脂和山羊豆,啲奶稀啲,奶柱多啲便易泵好多了

複式洋房

🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️BB岀世到而家5個月都係全埋身,有時去街想放底佢,bump岀嚟二邊加埋先得4安,一餐都唔夠。我唯有bump密啲,幾bump=一餐。

bb而家五個月,7.7 kgs。

大宅

newspaperhang 發表於 18-2-9 18:31
習慣埋身的話,忽然用泵會有機會「唔受泵」,但喊代表唔夠奶
唔需要太擔心,因為bb 食既力度比奶泵 ...

我一開始就係泵出嚟,每次兩邊加埋最多得40ml,唔夠呀b一餐,所以試下埋身,好彩全埋身之後呀b追到磅,證明到自己係有奶嘅,但係有時想泵定出嚟做下儲備,得好少,呀b嗰頭食完,轉頭又泵我又怕下一餐奶唔夠呀b一餐

複式洋房

你試下一邊餵一邊泵,慳左時間,泵幾次當一餐

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

salinasa 發表於 18-2-10 10:54
我一開始就係泵出嚟,每次兩邊加埋最多得40ml,唔夠呀b一餐,所以試下埋身,好彩全埋身之後呀b追到磅,證 ...

趕住要返工儲奶
如果唔係,唔需要咁早開始俾咁大壓力自己
同埋bb啜、俾刺激,身體就會做奶,keep住啜keep住造,唔好太擔心
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

CANDYEKEE 發表於 18-2-10 12:47
你試下一邊餵一邊泵,慳左時間,泵幾次當一餐

即係每次呀b埋身完再泵?

複式洋房

我都唔受泵....

呀女9個月大, 一直都係全埋身, 出世6.6 POUNDS, 而家有21 POUNDS.
我2邊+埋先PUMP到2-3安.... 佢一餐都食7-8安奶; 可以嘅話盡量埋多D...

加油媽媽

大宅

回覆樓主:

我都吾受泵,泵一安都無,反而手擠仲多,但手會好攰

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊