自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

Taitaimui 發表於 18-3-14 23:46
出面買私樓 壓力測試係要符合2個條件:
1.利息2.15厘的話,供款唔可以超過入息50%
2. 加息3厘=5.15厘的話 ...

想問下係咪供款少於入息就可以,例如只想用其中一個人名義做按揭,月入2萬,供款萬5可以嗎?供款要小過入息一半以下嗎 ?

子爵府

Ting0731 發表於 18-4-7 00:04
想問下係咪供款少於入息就可以,例如只想用其中一個人名義做按揭,月入2萬,供款萬5可以嗎?供款要小過入 ...

之前問過供款要佔月薪50%以下,暫時以2.15%計...到到樓花起好時,就唔知P會幾多了...照計將來會加息..

月入2萬,供款萬5..應該唔得,搵多個供款人/擔保人吧...應該輕鬆解決...

大宅

減齡達人勳章

Taitaimui 發表於 18-4-7 00:20
之前問過供款要佔月薪50%以下,暫時以2.15%計...到到樓花起好時,就唔知P會幾多了...照計將來會加息..

月 ...

明白,假如抽中即時要比既就係10%首期 & 未打折時樓價計既印花稅,律師費,仲有咩要比?係咪到收樓日前幾個月先搵銀行做按揭批核?

男爵府

Ting0731 發表於 18-4-7 00:48
明白,假如抽中即時要比既就係10%首期 & 未打折時樓價計既印花稅,律師費,仲有咩要比?係咪到收樓日前幾 ...

居屋好似唔洗比律師費,房署提供。如有錯誤請更正。居屋印花稅要比未折扣既印花稅ga?

子爵府

tpcmela 發表於 18-4-5 23:55
我未上會,所以係咪要壓測暫時未知
不過依家房委會係check得嚴緊好多
...

上會可唔可以講下,到底白表使唔使過壓測?

侯爵府

Ting0731 發表於 18-4-7 00:48
明白,假如抽中即時要比既就係10%首期 & 未打折時樓價計既印花稅,律師費,仲有咩要比?係咪到收樓日前幾 ...

揀樓當日只要比一成首期就得。其他費用我無比過

侯爵府

mimiqq1010 發表於 18-4-8 17:39
居屋好似唔洗比律師費,房署提供。如有錯誤請更正。居屋印花稅要比未折扣既印花稅ga?
...

要比律師費架,房署有個表比你睇你可以去以下律師行搞,不過呢d都係收到信收樓先搞

印花稅係計未有折既樓價...

大宅

減齡達人勳章

tpcmela 發表於 18-4-8 22:59

要比律師費架,房署有個表比你睇你可以去以下律師行搞,不過 ...

印花稅都係到收樓先要比是嗎?搵銀行做按揭都係收樓前先做?
好奇一問你係買左彩虹個期既居屋?

侯爵府

Ting0731 發表於 18-4-8 23:17

印花稅都係到收樓先要比是嗎?搵銀行做按揭都係收樓前先做 ...

印花稅未比,應該係收樓之後先比
房署會出信通知你收樓 到時再搞按揭
我抽到彩虹彩興苑

大宅

減齡達人勳章

tpcmela 發表於 18-4-8 23:33

印花稅未比,應該係收樓之後先比

原來係咁,恭喜你呀就快收樓(emoji)(emoji)抽號碼你個陣排第幾?揀到你心水單位嗎?通常大單位定兩房單位最快比人揀完?

侯爵府

Ting0731 發表於 18-4-9 19:04
原來係咁,恭喜你呀就快收樓(emoji)(emoji)抽號碼你個陣排第幾?揀到你心水單位嗎?通常大單位定兩房單位 ...

要19年年頭先收樓
我排5百頭,所以都算早揀 大約開始3星期後
大單位最快比人揀頭一星期就揀哂,有長者優先又有綠表.... 好彩我都算揀到心儀單位

大宅

LedTV 發表於 18-4-6 01:51
應該已經比左10%錢架啦

所以唔會撻訂卦

想問,我哥幫我媽層樓借銀行錢,他可以再買居屋時貸款嗎?現在阿媽層樓供緊一萬,阿哥一家四口收入四萬五,可否買居屋又上會呢?

首頁

尾頁

跳至