自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最近見有朋友常常post 精油的好處,我從來未用過。聽有人發燒都只是用精油,我只是好奇想問,有冇人用過?

利申:我相信flu shot, 發燒要吃退燒藥,亦相信有必要時係要吃antibiotic ....

我亦吾係賣essence oil, 真心想請教。

水晶宮

回覆樓主:

佢有1定的作用,但就唔係廣傳到神油般聖物能醫百病,就好似白花油中都有薰衣草,薄荷等成份

子爵府

spikenard 發表於 18-2-10 07:07
佢有1定的作用,但就唔係廣傳到神油般聖物能醫百病,就好似白花油中都有薰衣草,薄荷等成份
...

謝謝你回覆。

珊瑚宮

回覆樓主:

正確使用, 係咁d情況下可幫到手。
但有病用於治療, 一向講緊係芳療師工作, 切勿醫生上身, 自己亂用精油, 尤其係用係小朋友身試。愛佢, 分分鐘變成害佢。

琥珀宮

kooba 發表於 18-2-10 02:36
最近見有朋友常常post 精油的好處,我從來未用過。聽有人發燒都只是用精油,我只是好奇想問,有冇人用過?
...

似中藥,某些人有用,某些人冇咩反應,視乎體質

子爵府

畀面勳章

我自己相信精油有一定作用, 但只限於輕微嘅病情, 發燒如果係普通傷風感冒喉嚨發炎引起嘅 ,其實就算乜都唔做過幾日都會好。。。。 但係如果係肺炎腦膜炎引起嘅, 就算人哋同我精油有用我都會睇西醫。。。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

...

好似小朋友唔用得,唔可以食,有大野發生,都係睇番醫生,但係當提神,保健應可以燒下錢照用

珍珠宮

回覆樓主:

香香地用來放鬆還可以

按摩去水腫有幾隻ok(美容院唔知點溝), 但吃少D鹽有效好多

明顯有效是茶樹油搽暗瘡

其他功效不大(我個人認為)

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

...

琥珀宮

healthymimi 發表於 18-2-10 08:44
香香地用來放鬆還可以

按摩去水腫有幾隻ok(美容院唔知點溝), 但吃少D鹽有效好多

薑油幾好,頭痛時用

寶石宮

2023年兔年勳章

...

複式洋房

*用油之道:用岩油, 初起即用, 頻密度,稀釋比例

精油是由植物來的,不是單一的化學成份,所以一種油有多種用途(例如Frankincense乳香油,可舒緩風疹,色斑,傷口,呼吸道問題等等) ,一些油用在A身上會很work,但用在B身上效果不明顯,其實不是不work,可能是沒有用對油,或次數不夠等等。因為這不是西藥,不是一粒 藥就stop了你的痛感,就簡單的不痛了。

以我經驗, 阿女用油3年, 都是用精油支援沒有食過西藥了

水晶宮

回覆樓主:

精油同中藥係同曲異用,一樣係由草本作原理,如相信中藥唔係萬能的話,精油也1樣有作用但不是萬能

公爵府

牛年勳章

有一定作用,但都一定唔係萬能
發燒/大病 都係睇番醫生啦

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得都係一D植物既卒取,其實同藥係一樣原理。
好似白花油雙飛人都係同種類。
但單靠聞同查,自然唔會及食落去或者打針入去效果明顯。
正如白花油都係可舒緩,但唔可以醫病。
如果一般感冒,其實醫生既西藥都只係舒緩。
用咩方法,個人感覺良好就好了。
但我覺得診症係必需。即係你唔舒服要去睇醫生,唔係覺得自己係感冒就自行用精油解決。

琥珀宮

...

有用嘅,長期用可抗病毒,見朋友個女好勤力咁用係病少左,但唔係唔會病,人一定會有小病,同埋唔會每次都咳到埋唔到尾,但大病一定要睇醫生,用佢都病,咁即係隻菌太勁,其實同食中葯調理差不多道理

男爵府

...

係有一定作用, 但係個人覺得好睇精油本身既質素, 同埋用唔用得岩精油
如果係平價精油, 醫療作用會比較差

子爵府

...

我地其中一個感管係嗅覺,確實唔同氣味係可以俾到大腦唔同訊息。

不過,芳療係一門好博大精深既學問,唔好聽人講乜就信乜,都要講夾唔夾自己身體。

水晶宮

回覆樓主:

能醫百病,小心傳銷
呢度好多

首頁

尾頁

跳至