懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家第一胎已過預產期,星期三會去催生啦。同老公商量過之後避唔避孕,我地都想有多一個,但問題係應該隔幾耐呢?我地考慮的問題有:

身體康復進度
兩個小朋友年齡相差的相處問題
工作 (我地兩個都番全職,我生完咁快再有老細可能會嫌棄我)

大家點睇?

水晶宮

Yo-yo122 發表於 18-2-11 18:26
而家第一胎已過預產期,星期三會去催生啦。同老公商量過之後避唔避孕,我地都想有多一個,但問題係應該隔幾 ...
我自己湊,小朋友相隔兩年半多啲,起碼大嗰個略懂事並開始返學可以顧少啲啲。我覺得湊小朋友暫時最辛苦係歲幾兩歲時,所以如果太早生第二個會好攞命。不過如果你唔係自己湊可能又唔同。我第一胎催生順產,復原方面就好快,並無問題。

大宅

回覆樓主

我係ftm 兩個相差16個月
其實都幾麻煩 始終大嗰個16個月開始好百厭 跑跑跳跳 又唔明我講乜成日叫佢唔好搶個細既支奶都唔知我講乜

男爵府

回覆樓主

有朋友一生完就即刻又有左,佢生完第二胎後一次傾計時講,因2胎太近,個肚皮太長時間拉到鬆,d一摺摺就算個人瘦返哂都收唔到,以後唔可以著bikini。
至於2胎差幾多時間,我覺得你起碼生完第一胎,湊下睇下咩情況先諗。人地個b好湊快生第2胎,唔代表你個b好湊,仲有你生完第一胎嘅情緒同身體情況都未知會點。一個唔好彩有咩突發要開刀,可能醫生都會建議半年至一年後先好再大肚。

子爵府

回覆樓主:

我3年抱2,細b即將5月出世,大b到時只有歲半,我唔太擔心身體方面,因為我上胎都好快冇事,只係冇諗過咁快又有第2個。
我比較擔心係大b,佢依家都已經好麻煩,識行識走我怕睇唔住佢,如果你哋係有計劃要第二個我覺得最好隔3年,大b返幼稚園你起碼每日睇少佢幾個鐘囉

複式洋房

回覆樓主

生完第一個先諗啦。

第一
係咪又即刻可以有左?無人知,都要個天俾你。

第二
你自己身體狀況。大b係咪咁容易湊?

第三
兩個bb年紀相近既媽媽話相隔遠啲生好;
兩個bb年紀相隔遠既媽媽話相隔近啲生好;
其實湊小朋友不嬲都辛苦,無論年紀相隔近遠。

仲有一個好主要既問題。唔係你湊咁邊個湊?
工人?咁者你做生,佢先係湊,咁你問洗楚佢係咪搞得掂啦。

四大長老湊?咁你更加要問清楚係咪梗幫你湊,你估湊仔好似玩公仔咁呀。你叫佢行就行企就企呀。老人家湊小朋友辛苦百倍呀!

別墅

都係既,可能我生完第一個已經搞唔掂,唔想生第二個。湊落睇下點先算。不過我而家 33, 若有阿二,都想 38歲前搞掂,驚高齡會危險同康復得唔好。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

建議兩個生完呢個再plan喇

男爵府

回覆樓主:

第一個未生就諗生第二個 急唔急左啲呢。我而家陀緊第三胎 大家姐同二妹相差3.5年,二妹同三妹差4年。
其實你生左第一個再諗下係咪真係想生多個 定係咩原因呢!

珍珠宮

回覆樓主

相隔2-3歲係最好,不過兩個小朋友到時仲細,都需要人湊,你諗定到時點樣湊先得

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-2-11 19:59
我自己湊,小朋友相隔兩年半多啲,起碼大嗰個略懂事並開始返學可以顧少啲啲。我覺得湊小朋友暫時最辛苦係歲 ...

冇錯,講得岩!
我仔歲半阿女岀世,真係湊得好辛苦。
而家一個兩歲半一個一歲先冇咁辛苦,真係唔好咁快生,棧辛苦自己

大宅

回覆樓主

自己有問過朋友,認為1年相差太近,父母/小朋友/師長之間易比較。相差4年太遠,一個代溝,玩唔埋。相差8年以上兩個代溝,係負責幫手照顧多過一齊玩。
我自己在職媽媽,日頭長老負責,夜晚會帶屋企(長老都要落班),目標係相差2年,第二個出世個陣,大既係20個月,大既本身性格比較自立同自動幫手,所以擔心情況不大,只擔心佢以為細既出世會搶佢野。

首頁

尾頁

跳至