自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

你老公好衰,唔好話一湊三,一湊二加家務都已經好忙,點會冇野做
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

回覆樓主

姐姐放假, 我一湊三, 係倦都間屋勁亂

大宅

Natalie625 發表於 18-2-11 22:50
呢D會唔會係籍口?一人養5人真係幾大壓力.....而且小朋友洗費又貴....

再試下傾下,一湊三又真係好難頂

我有錢請,佢都唔肯

男爵府

莎拉公主 發表於 18-2-11 22:47
佢唔肯有個外人喺屋企,同埋佢認為湊仔做屋企野好簡單,工人做左我做咩?
...

你唔請,我驚你第時有抑鬱

wcpcelia    發表於 18-2-12 10:45

大宅

Natalie625 發表於 18-2-11 22:50
呢D會唔會係籍口?一人養5人真係幾大壓力.....而且小朋友洗費又貴....

再試下傾下,一湊三又真係好難頂

我養小朋友囉,靠佢死左2年

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

莎拉公主 發表於 18-2-11 22:52
我有錢請,佢都唔肯

咁你搵個籍口行開幾日佢先會明
總有離別的時候

大宅

Sunday12 發表於 18-2-11 22:52
你唔請,我驚你第時有抑鬱

我都好驚,我已經瘦左10磅

男爵府

佢唔肯有個外人喺屋企,同埋佢認為湊仔做屋企野好簡單,工人做左我做咩?
...

既然咁簡單,今個農歷新年一於叫佢做埋

伯爵府

莎拉公主 發表於 18-2-11 22:34
我仲餵緊人奶但頭先check到意外有左,老公又死都唔肯請工人叫我一湊三,我身體又弱,上兩個月先荷爾蒙失調 ...

如果經濟許可,請鍾點協助下都好。我以前個大老闆住南區,間屋好大,生咗4個小朋友,無請賓印,只請鍾點幫下,太太都搞到好妥當,大大下小朋友個個幫到手,重好乖又有禮。

大宅

Chowying 發表於 18-2-11 22:53
咁你搵個籍口行開幾日佢先會明

佢呀媽而家喺度,所以佢可以靠阿媽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔請工人..請鐘點囉...
鐘點係貴好多...咪睇下隔日或一星期只黎3日..
起碼幫手執左屋先...同鐘點係度...隔日煲個湯煮好D都好丫...

跟住大果2個畫快返學...
等細果個出黎時...大果2個已習慣返學..就會好D

另外小朋友養成早睡早起,多菜多生果...
身體健康D,抵投力好D...冇咁易成日病...
就唔駛怕佢地返學後輪住病...

男人都唔知湊仔辛苦...
唔知FTM係24小時STANDBY...年中冇休...

我家果個都成日話我得閒,成日瞓...
但我日日6點起身..煮早餐比仔食... 8點半又再起身煮早餐比佢食..
屋企最基本煮飯洗衫...日日都要做,冇得放假..
係..仔係大左...中學...
但我要做既野從來都冇少到囉

男爵府

...

痴根, 佢娶你返黎做工人架? 你做咩, 答佢做少奶囉
況且, 工人點可能一湊三再做埋家務? 大把嘢你做, 我睇唔過眼你老公咁講嘢

水晶宮

好媽媽勳章

我仲餵緊人奶但頭先check到意外有左,老公又死都唔肯請工人叫我一湊三,我身體又弱,上兩個月先荷爾蒙失調 ...

請個本地ee幫手,唔洗留過夜,
又或者其中一個朝早去ee到,夜晚先返屋企
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

holt2072 發表於 18-2-11 22:38
嘩……搵日你放假,比佢一個試下凑小朋友,等佢感受下
...

(emoji)

子爵府

莎拉公主 發表於 18-2-11 22:52
我養小朋友囉,靠佢死左2年

咁你老公真係自私左D....
一於新年俾佢湊,睇佢點頂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你老公係咪外國人?

無記錯你地好似係想小朋友將來去老公做果間國際學校讀書? 你老公份工係咪好穩陣先....

如果錢唔係問題, 唔請工人咪請保姆或本地家傭幫手, 你既健康都好緊要.

我一湊三, 初初唔係問題, 大果兩個自己玩, 出街都冇難度, 仲易過湊兩個. 到細女開始大, 識爭野打架就係煩, 話唔勞氣唔忙就係呃你, 不過佢地肯一齊玩時我係輕鬆左, 我多左時間去打機.

伯爵府

喧嘩 發表於 18-2-11 22:55
痴根, 佢娶你返黎做工人架? 你做咩, 答佢做少奶囉
況且, 工人點可能一湊三再做埋家務? 大把嘢你做, 我睇唔 ...

我老公有時問我做乜,我都係答做少奶囉,乜你當初諗住娶個姐姐返黎架咩?有啲男人真係唔大下佢唔得

水晶宮

...

嘩!個男人真係不知所謂!

大宅

bosch 發表於 18-2-11 22:58
你老公係咪外國人?

無記錯你地好似係想小朋友將來去老公做果間國際學校讀書? 你老公份工係咪好穩陣先... ...

我大仔係3歲幾,細妹1歲咋

大宅

bosch 發表於 18-2-11 22:58
你老公係咪外國人?

無記錯你地好似係想小朋友將來去老公做果間國際學校讀書? 你老公份工係咪好穩陣先... ...

係,外國人思想唔明白咩係辛苦

首頁
12345...21

尾頁

跳至