如何合理資金

Duckduckbuddy
|
每月$4千元.返星期一至五上早9至1
15/1返工做到23/1(24/1開始不用返工)是自己話不做!請問工資多少?
yanyan-mummy
|

4000除30x9=1200?

happy2115
|

好睇你地有無簽contract,但最少合符最低工資$32.5/鐘,$32.5*4個鐘一日=$130*7日(上班日子)=$910, 星期六日係休息日,有啲公司未必會計薪金,個人意見,你問下公司條數點計出嚟,再問問勞工處
$910 係最低工資計出嚟

|
happy2115 發表於 18-2-12 18:13
好睇你地有無簽contract,但最少合符最低工資$32.5/鐘,$32.5*4個鐘一日=$130*7日(上班日子)=$910, 星期 ...

月薪嘛!不是時薪,若時薪不是四十多元/鐘?
Mary媽咪
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 18:27
月薪嘛!不是時薪,若時薪不是四十多元/鐘?

就算大公司未過試用期唔撈
星期六日同公眾假期都唔計架
|
即係4000除23天除4=43.47/鐘?
Poyau
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 18:02
每月$4千元.返星期一至五上早9至1
15/1返工做到23/1(24/1開始不用返工)是自己話不做!請問工資多少?
...

首月上工有無試用期?
有 就出9日糧
無 就要計通知期
|
Poyau 發表於 18-2-12 21:30
首月上工有無試用期?
有 就出9日糧
無 就要計通知期

首月可互即日離职.即9天工資嗎?
happy2115
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 19:49
即係4000除23天除4=43.47/鐘?

首先睇contract,contract 無白紙黑字寫,僱主解釋到勞工處又接受,你都無得拗
我都寫左$910係已時薪最低工資計, 係半日工月薪計,僱主有無寫明休息日有無薪,有啲公司有,有啲公司無, 如果計既咪4000/31 *9日, 但好多公司見你返得幾日工,只會計上班日子 即4000/31*7日, 當然打工仔梗係想公司計出最大個數即4000/23日(1~5上班日數)*7 日,所以睇你公司點計
happy2115
|
happy2115 發表於 18-2-12 22:15
首先睇contract,contract 無白紙黑字寫,僱主解釋到勞工處又接受,你都無得拗
我都寫左$910係已時薪最低工 ...

如果均真計,有啲大公司會以成年平均計, 即 $4000*12/365=$131.5 每日(4個鐘 )or $32.88/鐘,咁佢出9日人工 定7日人工就佢地點講都得,重點 法定7日要有一日休息日但無列明休息日係有薪既,佢會比你休,但唔會有薪,希望你明
|
happy2115 發表於 18-2-12 22:15
我都寫左$910係已時薪最低工 ...

约上4仟一個月.第1月可即日離.2和3月可1星期通知.3個月後再調整薪金.23/1簽了.但24/1致電不做了!因初口頭說返一至六.我不肯只一至五.他說0K.頭三月4千.日後才調整.放公衆假.有强積金...
happy2115
|
佢而家出幾多比你?你又覺幾多先合埋?
|
happy2115 發表於 18-2-12 22:30

他用最低時薪34.5/鐘計7天
木土土
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 22:27
约上4仟一個月.第1月可即日離.2和3月可1星期通知.3個月後再調整薪金.23/1簽了.但24/1致電不做了!因初口頭 ...

只返咗七日工,最少可以出 $4000/31*7
happy2115
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 22:35

我覺得合埋,當然你都可以問問勞工處
|
happy2115 發表於 18-2-12 22:30

若咁少我一定5會做!我初計月薪連放假都0K.若計鐘都有四拾多元...
木土土
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 22:35

若日薪計4000/31,時薪就少於$34.5,咁佢用最低工資計都合理!

|
happy2115 發表於 18-2-12 22:38
我覺得合埋,當然你都可以問問勞工處

勞工處問反我点計合理?才填表再同那公司調解!若他不肯再行起訴再由法官判
tantanmama
|
4000x12/365x7, 半日兼職,休息日無薪也合理。
happy2115
|
Duckduckbuddy 發表於 18-2-12 22:39
若咁少我一定5會做!我初計月薪連放假都0K.若計鐘都有四拾多元...

如你返足一個月,咁就有4000蚊,唔會少左變相蝕左

或者你可揀每年2月先返工,只返2月,因2月得28日或最多29日,變相呢個月返工最抵