自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

clarawuwu 發表於 18-2-13 02:00
記憶中你曾經post屋企好多雜物,但又唔捨得掉。所以,先自有50~60箱野咁多? 不如,趁呢次搬屋,真係掉晒d十 ...

就係一邊pack一邊清,才不請搬屋公司,我一家連工人6個,估已搬了大半,有約30箱
[img align=right][/img]

侯爵府

好媽媽勳章

bosch 發表於 18-2-13 07:38
佢发脾气係可理解.... 反正都要pack箱執野, 你咪狠心d 抽時間, 或者慢慢分批pack 箱, 之後搵搬屋 ...

因為一次pack唔到咁多,老公仲要安挑老爺大伯昨天來吃團年飯
[img align=right][/img]

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

pack野入箱點解唔叫工人做?

男爵府

回覆樓主

仲有大型傢私? 搬運公司真係賺辛苦錢, 佢地專業好多, pack 箱前一兩日工人pack 都得。我一座搬去二座,都無諗過唔請。

男爵府

回覆樓主

佢錫你咪好囉!所有野交卑人做唔好煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 07:44
因為一次pack唔到咁多,老公仲要安挑老爺大伯昨天來吃團年飯

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:25
他唔俾,我冇大肚,係他大男人,搬野唔俾,平日手袋也要由他拿,其實我好夠力
因不是全部東西也搬去新屋, ...

冇關係架,幾十箱人地都照做生意架

子爵府

回覆樓主:

揾一兩日pack箱, 再揾搬屋公司, 佢地好專業, 快靚正! 何必為甘小事傷感情

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 07:41
就係一邊pack一邊清,才不請搬屋公司,我一家連工人6個,估已搬了大半,有約30箱
...
都係個句啦!請搬運公司做,節省時間,減輕壓力,最重要唔會整傷身體。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:28
他話咁叫鍚老婆!
唔要做粗重野

既然咁,又鍚你、又肯做,又就埋你(唔搵搬屋公司),我唸佢作為一個「人」,發小小脾氣既權利都有掛(我係佢我爆左你了,佢仲忍到,你唔好再挑釁佢了)。不如你繼續安靜一旁唔好攪佢了,你幫手,或阻手阻腳,佢會更煩燥。。。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主

緊係發皮氣啦,6個人既野都要佢自己搬,就算你要返工,星期五晚,星期六,日都可以pack野,仲有工人幫手,2日半點會pack唔晒,一次過pack晒去,叫定搬屋公司星期一搬咪得囉。

男爵府

回覆樓主:

甘多野都吾請搬屋公司,我都癲拉

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 07:44

你同你老公都咁样真系搵黎搞. 你地咁hea 應該有其他野重要過pack 野...你地有冇deadline 幾時要搬走? 通常deadline 前pack 箱零舍有效率, 斷捨離都狠d. 你地冇deadline 的話咪要set 個deadline 俾自己, 大家要專心pack 野.

珍珠宮

回覆樓主:

唔可以一次過 pack,咪分兩次搬囉,只搬箱頭,應該唔會好貴。老實講,唔做開粗重嘢嘅一個女人可以搬到幾多箱?老土啲講句搬一兩箱做下樣,又怕你整親,真係行開唔好阻止當幫忙。

我最唔贊成搬屋叫親朋螞蟻搬家,五六十箱,每日搬10箱,即係連續搬成個星期,唔攰㗎咩?唔駛返工咩?年尾又多嘢搞,真係好辛苦。最慘係成個星期兩邊走,啲嘢有啲係新屋,有啲係舊屋,就算兩間屋係搞離都好煩,左摷右摷。加上你都話自己精於 pack 嘢,咁啲嘢唔況易搵,咁搬法唔火至其。除非經濟有限,否則俾幾千蚊,快靚正,大家安樂又開心,何苦要辛苦身邊人?

珍珠宮

回覆樓主

你願唔願意洗錢?有d公司係幫你入箱加搬,但好貴

男爵府

回覆樓主

好無謂,為左搬屋整傷條腰成世架

子爵府

回覆樓主:

有搬屋公司有pack箱服務
一日執晒

男爵府

搬屋公司會上黎幫你pack箱架!
你唔搬家私,其實好平 ... 佢地好快手,pack好晒就車走,去到新屋仲可以叫佢地幫手拆箱。

珍珠宮

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:03
搬屋中
老公本身話請搬屋公司,但我要返工,不能把全部東西pack箱,而且屋企也冇位放成五六十個箱,也因不 ...

我上次中招了,搬隔離幾座,以為一日車幾箱過去,逐箱上柜,原來好浪費時間,比老公炳,但如果又見到全部紙箱,我真係暈

首頁

尾頁

跳至