美國流感一週死4000人, 死亡率10%

yucl_hk
|

〔即時新聞/綜合報導〕美國近日流感病毒猖獗,爆發10年來最嚴重的季節性流感疫情。根據最新的統計資料,因流感或相關病症死亡的人數,一星期就超過4000人。

綜合外媒報導,這場大流行連公共衛生專家都料想不到,美國疾病管制與預防中心(CDC)代理主任舒查特(Anne Schuchat)在9日表示,本季的H3N2型流感已在美國廣泛流傳,目前僅夏威夷與俄勒岡州倖免。舒查特進一步表示,從去年10月爆發疫情至今,已有63名兒童因流感死亡。

根據CDC公布的最新數據顯示,美國在2018的第三週有4萬414人死亡,其中就有4064人死於肺炎或流感,約佔整體死亡人數10%。在2月的第一週,每10件死亡案例中,就有1件與流感有關。
Taitaimui
|
Mola mola
cakii
|

Poyau
|
yucl_hk 發表於 18-2-13 07:17
〔即時新聞/綜合報導〕美國近日流感病毒猖獗,爆發10年來最嚴重的季節性流感疫情。根據最新的統計資料,因 ...

Conybrownbb
|
英國呢個冬季流感都有唔少死亡個案,似乎呢次流感不分地域來勢洶洶
123onebaby
|
我個女10月去英國讀書
咁嘅情況仲俾唔俾佢去好啊?
Thelittleteddy
|
123onebaby 發表於 18-2-14 00:17
我個女10月去英國讀書

香港都因為流感死咗好多人
123onebaby
|
Thelittleteddy 發表於 18-2-14 00:19
香港都因為流感死咗好多人

香港我都還可以喺佢身邊
英國我唔會陪佢㗎嘛
she007
|

starrymama
|
Omg
lovely-panda
|

cathy-tse
|
123onebaby 發表於
我個女10月去英國讀書

咁樣就唔俾佢去又唔係嗰邊發生核電災難喎

不如你帶幾盒口罩俾佢仲好啦
Conybrownbb
|
123onebaby 發表於
我個女10月去英國讀書

即係2018秋天? 仲有咁多個月到時應該無事嘞卦? 唔擔心得咁多吧,要有事香港都會有事 不過呢面唔興戴口罩, 有時你戴左其他人覺得你怪怪的同引起佢地不安 啲西人咳都唔多掩口,最好叫你女兒勤洗手同補充足夠營養仲有足夠休息
123onebaby
|
Conybrownbb 發表於 18-2-14 01:59
即係2018秋天? 仲有咁多個月到時應該無事嘞卦? 唔擔心得咁多吧,要有事香港都會有事 不過呢面唔興戴 ...

或者可能暑假之後會好啲嘅
Thelittleteddy
|
123onebaby 發表於 18-2-14 00:28
香港我都還可以喺佢身邊
英國我唔會陪佢㗎嘛

咁睇你寧願佢去英國讀書定陪著佢
livewiflove
|
我個女10月去英國讀書

除左叫佢帶mask之餘,要俾好多酒精初手液佢。我係美國同英國住過咁多年,完全唔會奇怪佢地流感散得快又死得多人,因為好好好多人係唔拎紙巾,係公眾地方見過無數次有鼻涕就咁索返入去,索無可索就用衫袖抹,有時就用手抹,但事後完全唔洗手。
咳同打乞痴就更加唔洗講,除左唔會帶mask,好多時仲好似表演咁特登乞痴或咳到好大聲,博身邊人講句god bless咁。
所以流感高峰期時要自己時刻消毒先掂。
coolnestea
|
livewiflove 發表於 18-2-14 10:06
除左叫佢帶mask之餘,要俾好多酒精初手液佢。我係美國同英國住過咁多年,完全唔會奇怪佢地流感散得快又死 ...

真係超認同,我都在英美住過好多年。衛生方面香港人嘅意識高好多,帶口罩、洗手、用紙巾或手巾仔抹鼻涕、打乞痴掩口。
外國人兩行鼻涕流出嚟唔抹,或就咁用手抹,之後抹係衫褲,甚至乎公共地方(樓梯、滑梯、餐廳啲凳、數之不盡)。去完洗手間唔洗手
雖然地方空曠但飛沫傳染嚴重
llmom
|
我個女10月去英國讀書

我剛剛從美國Boston 回來,在街上又唔見人戴口罩,又好似冇乜野咁!所以妳不用太擔心,在學校應該都安全!

sangria
|
coolnestea 發表於 18-2-14 10:20
真係超認同,我都在英美住過好多年。衛生方面香港人嘅意識高好多,帶口罩、洗手、用紙巾或手巾仔抹鼻涕、 ...

香港人經歷過SARS知 virus可大可小
做個好媽打
|
coolnestea 發表於 18-2-14 10:20
真係超認同,我都在英美住過好多年。衛生方面香港人嘅意識高好多,帶口罩、洗手、用紙巾或手巾仔抹鼻涕、 ...

嘔。。。。