跳至

首頁

尾頁

大宅

wiiabcd 發表於 18-2-24 14:59
係呀, 政府中學寫到明係邊間 selective school , 一定要考到先有得讀.

而 Top 嘅私校, 校內都附設有精英班 ...

明白,唔該晒!請問邊度可以搵到私校嘅school list?

公爵府

回覆樓主:

我只可以話,係澳洲就算你唔識英文,唔怕辛苦,最重要係識揸車,你一定可以搵到工。

伯爵府

mandysio 發表於 18-2-26 18:11
我只可以話,係澳洲就算你唔識英文,唔怕辛苦,最重要係識揸車,你一定可以搵到工。
...

最重要有門手藝, 三行師傅或速遞員分分鐘賺得多過專業人仕。

西人都係藍領階級,builders , plumbers 賺得多。。

大宅

1mocha 發表於 18-2-27 18:48

西人都係藍領階級,builders , plumbers 賺 ...
我聽講, 開鎖佬, 油漆師傅, 啲收入都好好, 因為嗰邊冇人願做, 好缺呢類人.

公爵府

1mocha 發表於 18-2-27 18:48

西人都係藍領階級,builders , plumbers 賺 ...

呢類藍領好歎架。我見我女學校的建築工人,我送她們返學時,有一枱係度食煙,飲架啡。
早早上班四點多下班

伯爵府

hkwai222 發表於 18-2-28 08:01
我聽講, 開鎖佬, 油漆師傅, 啲收入都好好, 因為嗰邊冇人願做, 好缺呢類人.

我唔覺冇人願做。 貴係因為工時貴。但唔係係人都做到。 要讀書,考牌,又要實習。唔係咁易做到。

Childcare and agecare 就真係大把工。 但賺埋都唔夠睇醫生。 勞損勁

伯爵府

mandysio 發表於 18-2-28 15:18
呢類藍領好歎架。我見我女學校的建築工人,我送她們返學時,有一枱係度食煙,飲架啡。
早早上班四點多下班 ...

我個人覺得就算有呢d工, 就算好高人工,華人都未必做到。 呢d工真係力的表現。
我好記得我剛來買雪櫃。住一樓apartment. 剛見delivery 部車到樓下。 Intercom 壞咗,我準備落去開大門。 點知個西人就已經搬個雪櫃來到我一樓家門口。 拆緊包裝 。 由落貨到搬上一樓1分鐘都唔洗。

個雪櫃好大。我同我老公二個人由門口搬去廚房唔洗行樓梯都有困難。 我到現在都唔知佢一個人連包裝係點搬上樓的。

由嗰一刻開始,我覺得係香港真係想多咗。 諗住過到來乜工都o會做係冇可能的。

我覺得冇乜幾多個我識的香港男人可以一個人搬個雪櫃上一樓。

別墅

樓主,你之前個post 由2014講到2016,利害。我都正準備2年幾後同小朋友返澳洲。準備2021年係果邊入學。所以現在都開始搵搬家資料了。2年幾應該會過得好快。

別墅

樓主,想問問你以前淘寶野入倉轉打包後,去到澳洲有無被打稅呀。運輸公司話全新傢私俾佢地查出既話都會打稅的。所以想了解一下他們容易覺得係新野打稅嗎?

大宅

trumanwu 發表於 18-4-20 13:35
樓主,你之前個post 由2014講到2016,利害。我都正準備2年幾後同小朋友返澳洲。準備2021年係果邊入學。所以 ...
乜有個post 開咗兩年?冇留意,哈哈。俾你打個10% GST 又如何?harvey Norman 同你件貨打500%稅。(價錢一樣,但Harvey norman 收澳紙)。
淘寶傢私我有報稅,因為搬運公司太正經,但買個3萬人仔,已經全屋搞掂。

提示,不要買衣櫃,全部有built in closet.亦不要買太重,搬人工好貴。

話時話:我已經決定回流。因為接受不了個度嘅5折税後收入。雖然住屋食物都好平。

別墅

回覆 airforce1 的帖子

你好。airforce1. 我問過你用果間,不過唔記得咩名啦。現在又搵唔返你之前個 Post。 你果間都報好貴下。佢話現在20尺櫃要約60000. 係佢話我知如淘寶買入佢倉,澳洲見到係會收稅的。原來都只係打10%. 咁佢跟你報的價錢來打稅?那都可以報低一些呵。我有睇你上次個post. 唔好買衣櫃同電視。:) 我學到野的。
咁快回流? 我之前讀書時(我讀完F5先過去)有個老師移民。又係好似你咁,住咗3年就回流返香港。但過2年又接到佢電話,話我知佢又返咗澳洲啦(我仲係澳洲). 佢話返到香港頂唔順香港的住屋環境同空氣。^O^。

你回流,咁小朋友呢?

我就諗住全家人2020尾返去。所以2019尾就開始賣樓,準備入2021學年。

別墅

同埋想問,櫃去到果邊要請工人搬的嗎。運輸公司唔係包埋的嗎?

大宅

trumanwu 發表於 18-4-21 11:29

你好。airforce1. 我問過你用果間,不過唔記得咩名啦。現在又搵唔返你之前個 Post ...
佢會俾份form 你填有乜係新,冇錯,主要係10%gst. 3萬即3000 tax 即$500Aud. 你慳盡都係$500。 話時話我***雪櫃已壞,但電視又冇事。我都唔明乜原因。我原本想淘自動切肉機和自動抄菜機,但回流費事,你可以考慮下,重有小米出嘅機械人吸塵機械人,其他牌子好廢。
佢地會同你搬埋入屋,但不包砌,$100 aud 1小時,所以盡可能自己搬得郁/攪掂才好買。反正移民完後兩公婆有悠長假期,可慢慢砌。

我小朋友入國際,反正佢已經完成英文ascent 嘅training,1x 歲,係時候接受現實的殘酷。

上面有話很辛苦一定可以有工,揸uber 都養到家。但我接受不了由office 工變做餐館/運輸工。

為何一係兩三年回流,一係不回?因為通常人都遇咗舊錢捱,但時間可以磨滅意志,尤其收到after tax份人工,都唔知為乜去一個地方而人工又冇咗大半

別墅

airforce1 發表於 18-4-21 14:35
佢會俾份form 你填有乜係新,冇錯,主要係10%gst. 3萬即3000 tax 即$500Aud. 你慳盡都係$500。 話時話我** ...

係呀係呀。我準備買小米機器人,和小米一系列的空氣清新機呀 等等,仲要唔使換插頭。^人^。自動抄菜機就唔會啦。但諗緊會淘那個BBQ爐。因去到那邊都會招乎下朋友來屋企BBQ下。

大宅

trumanwu 發表於 18-4-21 16:14
係呀係呀。我準備買小米機器人,和小米一系列的空氣清新機呀 等等,仲要唔使換插頭。^人^。自動抄菜機就唔 ...
空氣清新唔洗,澳洲空氣質量全球數一數二。

別墅

佢會俾份form 你填有乜係新,冇錯,主要係10%gst. 3萬即3000 tax 即$500Aud. 你慳盡都係$500。 話時話我** ...

想知淘寶搬運資料 可否pm我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

你係呢版,都算係對移民澳洲係最positive 的一個。

你都未來過比大半的稅就頂唔順要全家回流? 都未開始磨,意志咁快就磨滅晒?
你講到澳洲咁好,咁鍾意澳洲都要走。

難為我地呢d來咗幾個月已想走的人。 磨咗幾年。重磨緊唔知要磨幾耐。但真係唔想再磨,都準備緊撘條路回流。

大宅

1mocha 發表於 18-4-23 20:30

你係呢版,都算係對移民澳洲係最positive 的一個。

凡事有正反兩面!大公園如darling harbour,醫療,retirement village,退休金,呢d香港冇。香港車位二百萬一個,我再老d,可能返去。
你有冇見過老人家做看更,洗廁所,執報紙?

香港淨係供樓都供死人。不過晤抽稅,所以各地有好有唔好

別墅

樓主能夠兩邊走, 財力一定雄厚!

大宅

ozleung 發表於 18-4-24 11:19
樓主能夠兩邊走, 財力一定雄厚!
就係手停口停先兩邊走。
另一個post 有投資移民($500 萬aud 起錶),剩食息都夠。

首頁

尾頁

跳至