石英石, 麻石,邊樣硬淨d

tell-me-y
|
個師傅話石英石會硬d wor, 係嗎?

pumpumpurin
|
tell-me-y 發表於 18-2-13 10:15

家居用無乜所謂...揀顏色就得。
ChloeMa
|
我自己用白色石英石,德國貨。 石材舗話德國有食用級別認證,可以在石面上處理食品無問題。

以下係喺網上揾嘅:

<quote>
石英石有咩好同唔好?

好處:
1. 硬過麻石,刮唔花
2. 耐熱(好過無縫),耐酸耐鹼
3. 唔食色,唔滲漏(天然石材好似麻石係有縫隙,會滲漏)

唔好處:
4. 做唔到無縫(如果係長型唔大件嘅話無問題),唔可以好似無縫咁做埋碗盆。
5. 用歐洲貨會貴。中價韓國都好好,會平過高價無縫石。
wcpcelia
|
ChloeMa 發表於 18-2-13 11:39
我自己用白色石英石,德國貨。 石材舗話德國有食用級別認證,可以在石面上處理食品無問題。

以下係喺網上 ...
thanks for sharing
Poyau
|

以下係喺網上 ...

Poyau
|
tell-me-y 發表於 18-2-13 10:15

正常石英石硬啲 不過國產要小心質素
tell-me-y
|

以下係喺網上 ...

意大利都同德國一樣
安全程度高過大陸製的
tell-me-y
|
Poyau 發表於 18-2-13 22:12
正常石英石硬啲 不過國產要小心質素

係咪唔好揀大陸製會好d 呀?
ChloeMa
|
tell-me-y 發表於 18-2-13 22:54
意大利都同德國一樣
安全程度高過大陸製的

意大利都係,不過我睇果間石舗少色揀。

中國同韓國差不多
IloveJJ
|

以下係喺網上 ...

咁即是不能做廚房桌面放嵌入式爐具和sink盤啦喎?
ChloeMa
|
IloveJJ 發表於 18-2-13 23:04
咁即是不能做廚房桌面放嵌入式爐具和sink盤啦喎?

台底盤? 得。 開洞時同石舖講做台底盤佢會識開。 上面講嘅係一體式的石面連盤。

煑食爐當然無問題。
IloveJJ
|
ChloeMa 發表於 18-2-13 23:12
台底盤? 得。 開洞時同石舖講做台底盤佢會識開。 上面講嘅係一體式的石面連盤。

煑食爐當然無問題。

哦,明白了,謝謝你。
Poyau
|
tell-me-y 發表於 18-2-13 22:55
係咪唔好揀大陸製會好d 呀?

貴啲來路貨安穩啲
tell-me-y
|
Poyau 發表於 18-2-13 23:24
貴啲來路貨安穩啲

其實價錢已經好清楚反映左質素架la