原本我個舖係講意外有左,點解變左重點係我財政?

莎拉公主
|
一樣還一樣,我財政同我性格有關聯咩?
namnamnamlolo
|
正常有錢唔會受老公氣囉
alicialee1210
|
因為你有經濟能力,唔需要時時都睇老公面色。你講老公唔比外母來幫手,唔比你請工人,因為覺得工人做晒d野你做咩,在呢2件事情上我感受唔到老公對你的愛,有錢就可以選擇自己生活,你唔需要咁委屈
JD930    發表於 18-3-20 15:29
kkttssng
|
俾著我一定唔會忍囉
Angelice-BeBe
|
你意外有左,話湊唔掂,要請工人嘛,老公又唔肯請,咁既然你自己經濟條件咁好,咪自己解決個問題啦。
JD930    發表於 18-3-20 15:29
Sumyeema1
|
咁你開鋪,人哋都係講感受啫。
jolps
|
因為通常老婆唔離開, 都係因為經濟問題, 要靠老公養
JD930    發表於 18-3-20 15:30
日月水火    發表於 18-2-14 10:49
日月水火    發表於 18-2-14 10:49
esmehouse    發表於 18-2-13 14:26
sarali
|
莎拉公主 發表於 18-2-13 12:27

有咩唔好係度講了,啲人會冇限上綱的
jolps
|
kkttssng 發表於 18-2-13 12:45
俾著我一定唔會忍囉

我都唔會忍到, 委屈求存咁, 為對仔女, 更應該走
smiletigger
|
俗語有講,有錢就可以任性。
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管。有錢可以長叫外賣/包伙食到會,自己唔駛煮唔駛洗,做少好多。
我好彩未算基層,但只係基層中產的working mom. 好多嘢分身不暇做唔到,都係用錢買時間買方便。不過錢有限,方便唔到好多。不過好彩c6合作,佢配合到都配合。
遊戲就係咁玩,要維持一頭家,媽咪嘅智慧要靈活。
當然,我都想8卦,想知点解你咁有錢。不過,唔講唔緊要,最緊要你生活自在,小朋友先可在開心環境下成長。媽咪唔開心,其實小朋友feel到,有錢對小朋友都無用,小朋友唔需要呢d.唔餓死唔凍死就可以。只係養小朋友要錢。
JD930    發表於 18-3-20 15:30
puppydingo
|
講真有錢唔洗睇老公面色係真。
不過都respect老公想法。
唔like工人咪part time

我都係咁
Wendy1017
|
淨係唔比外母黎屋企已經好過份, 個屋企你都有份, 自己媽媽唔可以去自己屋企?!我完全接受唔到
木土土
|

有錢,好多問題可以解決,但你無好好用呢個優勢,明明自己幫到自己,但仍然選擇做弱者受委屈,有d人登你唔抵,有d人覺得唔合理開始唔信咪覺得係膠。
莎拉公主
|
木土土 發表於 18-2-13 12:58
有錢,好多問題可以解決,但你無好好用呢個優勢,明明自己幫到自己,但仍然選擇做弱者受委屈,有d人登你唔 ...

我明呀!我成家人成日都登我唔抵 可能我眼中唔係得自己,太過思前想後所以遲遲唔走
莎拉公主
|
smiletigger 發表於 18-2-13 12:52
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管 ...

老豆淨落啦緊係
莎拉公主
|
smiletigger 發表於 18-2-13 12:52
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管 ...

我有時嬲得滯都好買張機票走人,但諗起啲細就放棄了
木土土
|
莎拉公主 發表於 18-2-13 13:06
我明呀!我成家人成日都登我唔抵 可能我眼中唔係得自己,太過思前想後所以遲遲唔走
...

你不如試下反抗去堅持自己主意,夫妻關係,唔係只得「忍」同「走」兩個options,咁對大家(包括子女)都公平d!
jojojojom
|
莎拉公主 發表於 18-2-13 13:06
...

講來講去都係原地踏歩
jolps    發表於 18-2-13 14:13
rubycourt
|

樓主,即使覺得自己有需要請工人,唔理2個好3個又好,自己財政有能力無需理其他人,我見你post話身體弱,更加要為自己著想,無$就無計,有$理得任何人咁多,身子壞了,用$都未必可保救.我老公以前都好拒抗請工人,但請過之後,工人走咗仲要求我快d請返,我哋無你咁好經濟能力也情願慳d,因為真係輕鬆舒服d.
goldmedal
|
千其唔好唔要BB呀!