姊妹鬧交post, 有時生兩個鬧交仲煩。

hahaha1231
|
生兩個都未必一定感情好
esmehouse
|
x00_00x
|
hahaha1231 發表於 18-2-13 15:17
生兩個都未必一定感情好

又未必唔好……
我有幾兄弟姊妹,未去到好好感情……但又無乜面左左咁囉~

不過都係個句……錢作怪囉……
yurijm
|
一定啦
成日有人話,仔女一係拎債、一係報恩
邊有咁理想可以和睦相處。。
仲有未計父母偏心呢
個個阿媽總有多少偏心
唔明何苦生兩個。。。
CACACAROL
|
一來要睇父母點教仔女; 二來兄弟姊妹自己的造化.
wcpcelia    發表於 18-2-13 16:15
yeeyeeyeah
|
絕對認同,好應該叫所有感情唔好/ 經濟唔好,都依然想生兩個嘅JM 睇,原因係生兩個將來可以互相扶持,守望相助喎

好記得之前有JM 話,佢啲小朋友一定唔會發生呢啲問題,我想講,誰可以保證他人人生?
我唔覺得呢個係個別事件,根本一講到錢,好多人親戚都冇得做今次件事一啲都唔特殊
good_pig    發表於 18-2-13 23:12
BabyRonXo
|
凡事都有兩面, 生一個,抑或生多個都有好有唔好...

為免偏心同資源分配不均, 我寧願生一個......

獨生仔/女悶唔悶, 係睇下父母點安排O既O者, 有兄弟姊妹又未必真係唔悶囉

livewiflove
|
無野係一定既,見過有對姊妹相差一年,由細鬥到大,鬥靚、鬥叻、鬥霸得多野、鬥受人愛戴,總之就憎大家憎到死,仲要搞到d價值觀扭曲晒,為左呢兩姊妹,最後成個家散晒。

亦見過又係相差一年既姊妹,由細到大都超好感情,就算各自有家庭都會經常兩家人去旅行,兩個又會黎個週末快閃遊,好到不得了。
KoneyB
|

我係報恩 佢係拎債
有人以為乖會錫你多d
但其實乖即係易氹d
好野唔預你
衰野就 你乖d你叻d 唔好咁介意啦
自少已經睇化左

starrymama
|
有好有唔好
zitzai
|

我 99 生 5 個,唔偏心

一個遠嫁,我同我老公一齊 20 年,見佢次數唔夠 10 次

一個超縮骨。有朝一日長老們百年歸路,應該過年茶都唔會飲到餐

另外兩個飲茶食飯 ok 嘅,“有個照應” 就。。。算吧啦

我同我妹好好嘅,但我都從來唔覺有 “照應”,照顧佢就經常,而家再搭多佢兩個細嘅添
tester5
|
生兩個都未必一定感情好
起碼都有個人肯同你鬧呀唔係可能就要同空氣講野。。。
catgirl0927
|
咁樣拎上黎鬧又何必
waiyeee
|
通常都係父母偏心造成兄弟姊妹不和
wcpcelia    發表於 18-2-13 16:15
72leelily
|
不止兩個是3朵金花
金錢令人腐化
亦好難公平
fionakong2008
|
打交都試過大嘅咩都睇唔順眼過細嘅,覺得細嗰個唔爭氣,細嗰個又覺得家姐咩都管住哂,多咗個呀媽咁我夾喺中間煩c。
yl88
|
生兩個都未必一定感情好

兄弟姐妹感情好唔好,好睇父母和自己的兄弟姊妹關係是否close,我信這是有影響的
Gi-leung
|
細時兩兄弟 大時兩家人
馬爾太
|
每個人嘅際遇都唔同。只要其中一方有比較,就一家唔會和諧。再加上錢銀問題,直情煩過溏心風暴。
yl88
|
waiyeee 發表於 18-2-13 15:31
通常都係父母偏心造成兄弟姊妹不和

係架
C6阿媽永遠幫住大仔,屋又俾大仔,免税額又係大仔