自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

sabun 發表於 18-2-14 12:14
好彩問吓你們,乜學校會介紹呢間㗎
頭先有位jm介紹university of Saskatchewan 上網睇啲科呀各 ...

其實Saskatoon也是很凍,不過一年最凍主要是3個月左右。
另外你要check下,我記得以前有些學系是唔收海外生,不過唔知現在有否改變。

珍珠宮

我個年代 (2001-2005年)讀 U of Toronto 學費都係 CAD10,000 一年... (當時 CAD 對5... around HKD50,000一年).. 生活費就豐儉由人.. 我當時無住宿舍... 同朋友出去夾錢租屋.. 平過宿舍..
唔知而家 U of T 一年幾錢學費..?
(我係澳門人... 本來諗住過來香港讀大學.. 但問過非未地人學費要 HKD70,000... 但 U of T 先係 HKD50,000... 所以就揀左去加拿大..)

珍珠宮

Alex123 發表於 18-2-14 12:27
其實Saskatoon也是很凍,不過一年最凍主要是3個月左右。
另外你要check下,我記得以前有些學系是唔收海外 ...

這間收呀!

珍珠宮

回覆樓主:

其實想再問多些,如已target報那間大學,可以自己申請嗎?還需要幫襯升學及留學中心攪手續嗎?
我問過一間留學中心,佢哋話如每年buget只有240000,只能考慮英國同紐西蘭。
但我看過Canada是Ok㗎喎。

男爵府

Alex123 發表於 18-2-14 12:27
另外你要check下,我記得以前有些學系是唔收海外 ...

一年最凍點止三個月呀!

珍珠宮

MagDog 發表於 18-2-14 12:19
可以的話U OF ALBERTA, U OF CALGARY. 但主流小小.

比較主流,是什麼意思?

翡翠宮

sabun 發表於 18-2-14 12:46
比較主流,是什麼意思?
普遍人都識的uni. 第日找工作都好找一點.

公爵府

chillimom 發表於 18-2-14 10:19
比較唔出名!!為何選這間?又勁勁勁凍

同意,可能在加拿大本國排名也是十五以外,國際排名一百也沒有,到那裡就讀,有什麼的條件吸引?

伯爵府

回覆樓主

我個年代無人去哩度,山卡拉咁遠。
toronto都有好多U。

伯爵府

sabun 發表於 18-2-14 12:44
其實想再問多些,如已target報那間大學,可以自己申請嗎?還需要幫襯升學及留學中心攪手續嗎?
我問過一間留 ...

要用grade12成績報,又或者tofel/英文入學試。

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 18-2-14 12:46
一年最凍點止三個月呀!

最凍11月至2月,12月份只是返半個月左右就放假。其實冬天無乜戶外活動,主要是上落車的時候凍。

水晶宮

teresayan07 發表於 18-2-14 12:37
我個年代 (2001-2005年)讀 U of Toronto 學費都係 CAD10,000 一年... (當時 CAD 對5... around HKD50,000一 ...

我年紀大過妳,當年留學時CAD6.5 !

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

llmom 發表於 18-2-14 13:18

哈哈。。原來好多校友

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

MagDog 發表於 18-2-14 12:19
可以的話U OF ALBERTA, U OF CALGARY. 但主流小小.

我都覺得呢兩間不錯,同埋都有唐人讀,唔知樓主小朋友原本係香港讀緊定點,但如果一下子一個人去到噤“山卡啦”,生活上同情感上佢一次過要轉晒所以環境,離開所有身邊嘅野,讀書方面又完全唔係果回事,小朋友是否能夠承受得起呢?

珍珠宮

手指仔 發表於 18-2-14 13:25

我都覺得呢兩間不錯,同埋都有唐人讀,唔知樓主小朋友原本係 ...

我女本身在hk讀,她喜歡少唐人的,她愛埋外國人堆多些

珍珠宮

Kanyin 發表於 18-2-14 13:09
要用grade12成績報,又或者tofel/英文入學試。

即自己報便可,不用agent?

水晶宮

sabun 發表於 18-2-14 13:29
我女本身在hk讀,她喜歡少唐人的,她愛埋外國人堆多些

Western University, London, Canada 可以考慮

珍珠宮

llmom 發表於 18-2-14 13:30
Western University, London, Canada 可以考慮

多口問妳們,你們有留在當地發展或居留嗎?有否識在當地識到另一半?
我咁問是諗諗將來呀女都會有否有機會留在當地,咁我兩老便要孤單留港了

水晶宮

sabun 發表於 18-2-14 13:37
多口問妳們,你們有留在當地發展或居留嗎?有否識在當地識到另一半?
我咁問是諗諗將來呀女都會有否有機會 ...

我回到香港才認識我老公 我的留學生同學多數回港。

珍珠宮

llmom 發表於 18-2-14 13:18
咁我好彩... 我好記得當時對5.xx.... 曾經見過 4.9x... 當時叫阿媽要唱定.... 到差唔多畢業時就 around 5.6x 到...

首頁
12345...11

尾頁

跳至