四個月大bb瞓得好差

coolyp
|
自從一個月前無再用包被包住佢瞓,佢就成日瞓瞓下兩隻手係咁陏,又捽面又(emoji)頭整醒自己,開頭以為佢唔習慣對手無包住先會咁,但係過左成個月都仲係咁,有無媽媽知道點解佢對手成日瞓瞓下會陏?有無咩方法可以令佢對手唔陏唔再整醒自己?
aimeemin
|
coolyp 發表於 18-2-14 11:19
自從一個月前無再用包被包住佢瞓,佢就成日瞓瞓下兩隻手係咁陏,又捽面又(emoji)頭整醒自己,開頭以為佢唔 ...
點解唔繼續用包被?可能佢仲係覺得包被舒服啲?可能再大個啲先轉睡袋?
我要做媽媽
|
咁你試下訓覺既時候同佢著睡袋?
coolyp
|
aimeemin 發表於 18-2-17 17:02
點解唔繼續用包被?可能佢仲係覺得包被舒服啲?可能再大個啲先轉睡袋?

因為我驚繼續包住唔知會唔會影響佢手部發育。同埋都包佢唔實,佢瞓瞓下會掙圠開哂張被
海綿肚仔專家@牛欄牌
|
回覆 coolyp 的帖子

Hello coolyp 媽媽~4個月大BB手部活動能力大大提昇, 媽媽唔用包布限制佢, 俾佢自由好好呀~ BB半夜成日捽面捽頭, 係咪痕癢呀? 可以留意BB會唔會係瞓教時接觸到啲刺激物例如新衣物料、 床舖、 公仔、 花粉、 塵蟎等, 都有可能令BB皮膚唔舒服影響睡眠架! 另外, BB已經4個大, 開始建立日夜模式, BB而家每日瞓幾多呀?
coolyp
|
海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-20 15:43
回覆 coolyp 的帖子

Hello coolyp 媽媽~4個月大BB手部活動能力大大提昇, 媽媽唔用包布限制佢, 俾佢自由好 ...

每日睡眠既時間都唔同,12至16個鐘不等,因為佢依家成日半夜會醒來,搞兩三個鐘先瞓得返,所以變成佢日間會瞓好多,唔知係咪日間瞓得多,夜晚反而又會瞓得無咁熟,一個惡性循環,我都想知點解決令佢夜晚可以瞓得好啲咁佢日間就會無咁想瞓可以有多啲時間活動。

同埋我想知道,需唔需要等一個時間俾佢起身同瞓覺?定係由得佢想幾時瞓就瞓,幾時醒就醒?
campbell
|
我 b 都係咁呀
海綿肚仔專家@牛欄牌
|
coolyp 發表於 18-2-22 14:20
每日睡眠既時間都唔同,12至16個鐘不等,因為佢依家成日半夜會醒來,搞兩三個鐘先瞓得返,所以變成佢日間 ...

BB全日瞓14-16個鐘好標準呀 ,BB日間瞓得多夜晚會無咁熟睡/瞓短返都好自然。 4個月BB對聲音、顏色/色彩、四周環境都覺得好新奇,建議增加BB日間活動量,放佢係遊戲地墊上探索四周,訓練Tummy time/轉身,係BB床邊/拱架懸掛各種色彩鮮艷/發聲玩具,方便BB抓握、踢打,配戴發聲手/腳環增加BB活動興趣,黃昏後避免同佢玩D較刺激活動。媽媽試下有冇幫助
GCHK
|

正常嘅,我亞B細個時都系咁~~我會幫佢包實D
兔仔蕾
|
我個b都有同樣情況,從包被到唔包中間係會有過渡期,比多啲時間bb慢慢適應啦
yanlo122
|
我bb都係呀,對手係咁郁跟住就醒
hamsterma
|
coolyp 發表於 18-2-14 11:19
自從一個月前無再用包被包住佢瞓,佢就成日瞓瞓下兩隻手係咁陏,又捽面又(emoji)頭整醒自己,開頭以為佢唔 ...

應該係未適應,我b都有甘嘅情況,後尾慢慢少佐
casmile
|
我個女都係咁。。。一扎醒就係咁摸面摸頭髮。但就係想tum自己訓返既小動作嚟。。。因為扭眼訓嗰時都會咁。。摸一大輪有時會訓得返。有時我會直接塞奶咀就訓返了