自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我肩位痛左幾年。睇左骨科,乜都照過。冇搵到原因。後來我去睇脊醫。佢話我肩位肌肉發炎受傷。可能已前成日抱仔仔。肩位肌肉所以成日好實。拉到上頸同頭痛。睇左半年同開始游水才好D。不過今年D痛又返黎。好煩。成日拉到頭痛同暈。我好怕針,所以唔想針炙。
請問有冇人好以我今?我痛果個位如圖下

寶石宮

2023年兔年勳章

vivivo 發表於 18-2-14 13:19
我肩位痛左幾年。睇左骨科,乜都照過。冇搵到原因。後來我去睇脊醫。佢話我肩位肌肉發炎受傷。可能已前成日 ...

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

我係同一位置,我睇跌打捽成個幾月先好番,我又係扯到頭痛,醫師用我捽同lock番正條頸(呢個恐怖,因為會聽到lock lock聲),最後full 藥,同醫師傾,佢話我瘦,無咩肉包住條頸,仲話5好做禁多低頭族,你係咪瘦既人?希望幫到你。

大宅

柴犬qq 發表於 18-2-15 09:07
我係同一位置,我睇跌打捽成個幾月先好番,我又係扯到頭痛,醫師用我捽同lock番正條頸(呢個恐怖,因為會聽 ...

今你而家好返未?我睇脊醫,有幫我鏈,lock 頸同電。

大宅

柴犬qq 發表於 18-2-15 09:07
我係同一位置,我睇跌打捽成個幾月先好番,我又係扯到頭痛,醫師用我捽同lock番正條頸(呢個恐怖,因為會聽 ...

我唔瘦架。中形身材。可能已經拉傷又成日抱BB。醫生叫我唔好攞重嘢。

男爵府

我肩位痛左幾年。睇左骨科,乜都照過。冇搵到原因。後來我去睇脊醫。佢話我肩位肌肉發炎受傷。可能已前成日 ...
我都痛得好緊要, 照過XRAY話我條頸有D移位, 同埋無左個弧度
KEEP住針灸.....但係幾日後又係痛....不停都係痛...

我都唔知點做好

子爵府

我呀!就係兩邊呢個肩位痛!
之前隱隱約約痛兩年,做過針灸但無咩用;舊年生完B 後開始愈黎愈嚴重
舊年暑假最厲害,只係咩普通背囊一陣已經痛到癲

本來想睇跌打,但因為跌打係男人,我唔係好想
最後搵左個女物理治療師睇!佢話我係因為長期唔郁 (唔運動)同埋姿勢不良(成日用電腦用手機) 所以令肌肉慢性發炎。之後開始搵佢做治療
做左幾個月,大約一星期做一次左右。
另外要再加上運動,治療師教我做一些動作,我再在網上搵一些其他物理治療師教的治療動作。日日早晚做。痛到緊要就做密d。除以之外仲要做埋帶氧運動,我就去急步行,物理治療師話有用,因為可以促進血氣運行,帶走發炎部位的廢物;同埋急步行會兩手擺動,郁到肩位,令肌肉無咁硬

到而家好幾個月,總算好返好多,已經唔使再去治療!叫做好返八九成!
運動就keep 住做落去,因為治療師話唔做就會返發!

我自己覺得做運動真係好有效,但預左好耐先見效,我做左兩三個月先開始見好d 喳。但呢個比跌打、針灸都來得治本,只要keep 住應該唔會返發。

子爵府

https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00005/1480269263999

我就係跟以上呢個page 做那些動作,有效!可以試下!但一定要長期做,起碼做兩三個月先開始見效。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

...

大宅

回覆樓主

每天都做拉筋,伸展運動,會好的,我每天做15分鐘,鬆咗好多,冇咁痛了

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都會呢個位痛 兩邊都係

男爵府

vivivo 發表於 18-2-15 09:12
今你而家好返未?我睇脊醫,有幫我鏈,lock 頸同電。

我捽完2個月後就慢慢好番

大宅

jeanne1120 發表於 18-2-15 09:22
我呀!就係兩邊呢個肩位痛!
之前隱隱約約痛兩年,做過針灸但無咩用;舊年生完B 後開始愈黎愈嚴重
舊年暑假 ...

多謝你回覆。打左今多字
我脊醫返而叫我痛果時唔好做運動,唔好拉佢,因為怕越拉越傷。所以我都唔知點。因為上次好返都係自己游返水。但最近游水好以仲痛。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

vivivo 發表於 18-2-15 09:46
多謝你回覆。打左今多字
我脊醫返而叫我痛果時唔好做運動,唔好拉佢,因為怕越拉越傷。所以我都唔知 ...
唔好客氣,我見自己好返都想幫到人!那時真係痛到好沮喪,所以搵好多資料睇希望可以有用...我諗係要睇下做咩運動,運動動作如果做錯係可能會愈拉愈傷
所以要做專業人士教你做的動作
你問下你個脊醫有咩動作可推介,或者搵多個脊醫/物理治療師睇下!

呢個節目你都可以睇下,有d 幫助:
[url=http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... 8%E7%97%9B%E7%97%87(%E4%B8%80)]http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... 8%E7%97%9B%E7%97%87(%E4%B8%80)[/url]

大宅

最近濕氣重。超痛。又暈

子爵府

2018復活節勳章

同你一樣位置一樣痛.不過早排我返大陸去dum骨.可能撞岩個c師好手勢.佢鏈到個肩位就話勞損得好勁.咪係咁幫我猜猜dumdum.之後過左幾日.我發覺真係掂.2邊肩位真係鬆好多.差唔多3個星期.不過又好似有少少梗返.

大宅

hahating1984 發表於 18-2-15 09:21
我都痛得好緊要, 照過XRAY話我條頸有D移位, 同埋無左個弧度
KEEP住針灸.....但係幾日後又係痛... ...

你兒家仲有痛嗎?有冇拉到上脛頭痛頭暈?仲有針嗎?我都係睇完脊醫兩三日又再痛返。好煩

水晶宮

回覆樓主

一得閒就自己拉根,真係好得,所以而家好多拉根班,好快滿額

首頁

尾頁

跳至