母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從做左媽咪之後,個人特別感性 (哈哈)
全泵之路到今天為止,剛剛好行左6個月,一路以嚟身邊既人對母乳既認識度都不太深,有時候當BB既皮膚出現問題既時候,都會被直指我食得唔夠清所以啲奶有問題,所以會好唔開心、好大壓力。

我相信所有母乳媽咪都明白,尤其係全泵媽咪,每日要keep住6泵,無覺好瞓既日子真係真係唔容易,所以每當見到老公好唔用心咁倒啲奶入個奶樽度,倒瀉左就會一句「少少姐」,果下真係好傷心,因為滴滴都係心血,晚晚捱眼瞓既成果!

盡管如此,我都無諗過要放棄餵母乳俾我BB,到今天我可以好自豪咁講「我成功全母乳咁餵哺左我BB足足6個月!」

母乳之路真係唔容易行,但只要對BB好,睇住BB一日一日咁長大,就會覺得一切都值得!

即使係6個月之後,只要我有能力,我都會繼續餵母乳

假如呢度有媽咪諗緊放唔放棄餵母乳,希望你睇完我既小感觸之後會咬緊牙關繼續為BB既健康而努力,就算不能全母乳都盡能力餵到幾多得幾多,因為一切都係值得既!

男爵府

yrbaby 發表於 18-2-15 11:57
全泵之路到今天為止,剛剛好行左6個月,一路以嚟身邊既人對 ...
"所以每當見到老公好唔用心咁倒啲奶入個奶樽度,倒瀉左就會一句「少少姐」"

好有同感!! 有時奶奶或者工人一句"阿B唔想飲!"幫我倒咗大半支奶, 咪話唔嬲! (等多陣睇吓阿B會唔會再飲先倒都得啩??)

加油媽媽們!

複式洋房

全泵之路到今天為止,剛剛好行左6個月,一路以嚟身邊既人對 ...

好彩我老公都明白每滴人奶都得來不易,所以佢倒落奶機餵果陣唔小心滴左一滴落檯,都會同我講唔小心浪費左一滴

大宅

我都6個月喇,雖然曾經有過放棄既念頭,不過好快就打消左
各位母乳媽媽一齊加油,繼續努力!

別墅

回覆樓主

泵奶再用奶樽鍡好嘥時間,食人奶又好快餓

大宅

yungchai 發表於 18-2-15 12:20
"所以每當見到老公好唔用心咁倒啲奶入個奶樽度,倒瀉左就會一句「少少姐」"

好有同感!! 有時奶奶或者工人 ...
完全同意!
早兩日無帶extra奶樽出街﹝只帶了2樽裝著出門口前泵既奶﹞,但我岩岩泵完奶,我老公就話「倒左你出門口前泵果樽奶,再倒你岩岩泵果啲新鮮奶落去啦」
我就話「你真係覺得我泵奶好似開水喉咁話有就有架喎」,之後佢一句飛埋嚟話「咁真係開水喉咁呀嘛」
當下我真係嬲到無聲出,之後忍唔住流眼淚,好hurt

大宅

stella_stellala 發表於 18-2-15 12:48
好彩我老公都明白每滴人奶都得來不易,所以佢倒落奶機餵果陣唔小心滴左一滴落檯,都會同我講唔小心浪費左一 ...
要好好珍惜你有個咁體貼既老公

大宅

Fuchsiaboo 發表於 18-2-15 12:53
我都6個月喇,雖然曾經有過放棄既念頭,不過好快就打消左
各位母乳媽媽一齊加油,繼續努力!
...
加油努力呀媽媽

大宅

dessertwing 發表於 18-2-15 15:12
泵奶再用奶樽鍡好嘥時間,食人奶又好快餓
如果可以埋身,當然係埋身最好啦!

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

人奶路上真係好容易放棄,我依家喂左兩個月,我都會堅持喂落去的,大家加油(emoji)

大宅

Queenie_yy 發表於 18-2-23 10:34
人奶路上真係好容易放棄,我依家喂左兩個月,我都會堅持喂落去的,大家加油(emoji)
...
共勉之!

複式洋房

回覆樓主

好明白!而家全泵4個月,點都追唔到bb食奶分量其他人仲唔好好珍惜我啲奶,欲哭無淚

大宅

chloekobe 發表於 18-2-26 21:06
好明白!而家全泵4個月,點都追唔到bb食奶分量其他人仲唔好好珍惜我啲奶,欲哭無淚
...

真係好無奈
但記得唔好俾咁大壓力自己呀,壓力愈大愈無奶架。
你如果都鐘意飲奶茶,你可以試下睇下會唔會多啲奶
加油呀!我明白你!

複式洋房

yrbaby 發表於 18-2-20 11:58
完全同意!
早兩日無帶extra奶樽出街﹝只帶了2樽裝著出門口前泵既奶﹞,但我岩岩泵完奶,我老公就話「倒左 ...

如果我老公咁講,我會叫佢開比我睇

侯爵府

我每次餵奶都同個仔講
仔呀,唔好晒左d 奶呀,媽媽泵得好辛苦

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

yungchai 發表於 18-2-15 12:20

好有同感!! 有時奶奶或者工人 ...

唉.... 完全明白

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

完全同意!
早兩日無帶extra奶樽出街﹝只帶了2樽裝著出門口前泵既奶﹞,但我岩岩泵完奶,我老公就話「倒左 ...

男人真係完全唔會明白我哋究竟有幾辛苦,只係覺得我哋小題大做 :(

別墅

完全同意!

下次可以買蒸餾水,倒咗啲水,入落樽,起碼可以有野裝先,唔好倒呀!拎返屋企沖涼都無咁嬲!!

大宅

chekaycherie 發表於 18-3-9 13:04
如果我老公咁講,我會叫佢開比我睇

果下我真係啞左,嬲到唔知講咩好

大宅

huenbbhuen 發表於 18-3-10 22:11
下次可以買蒸餾水,倒咗啲水,入落樽,起碼可以有野裝先,唔好倒呀!拎返屋企沖涼都無咁嬲!!
...

Good Idea!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊