家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tmacho 發表於 18-8-4 11:31
本周分析:

回顧本周操作,係星期三大跌收市前入了一注好倉(option), 由於純粹博此水平有反彈,所以只落 ...

有營之選

男爵府

tmacho 發表於 18-8-11 16:29
本周回顧:

前文提及我個人認為升至281xx機會都係一半半,所以由281xx到28500我並沒有做指數好或淡倉, ...

已將指數淡倉全部平了,個股淡倉亦平了一半,暫時觀望狀態,我個人暫不考慮博反彈,都係寧願彈完再沽
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

伯爵府

回覆樓主

請問今日教育股跌咁多,值唔值得入啲作短炒呀?thanks

男爵府

9157 發表於 18-8-13 12:13
請問今日教育股跌咁多,值唔值得入啲作短炒呀?thanks

我個人唔會考慮

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

回覆樓主

請問樓主66港鐵買得過嗎?或作月供,打算長線作收息用。謝

男爵府

卡卡娜 發表於 18-8-13 12:52
請問樓主66港鐵買得過嗎?或作月供,打算長線作收息用。謝

港鐵本身息唔多,如果現家一筆過入就唔建議,月供還可以考慮,純粹當草錢

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆樓主

之前一路都提及 版塊輪流被洗倉 尋日教育股 今日到科技股 所以就算要入市都好 需嚴控注碼

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 18-8-14 11:58
之前一路都提及 版塊輪流被洗倉 尋日教育股 今日到科技股 所以就算要入市都好 需嚴控注碼

伯爵府

tmacho 發表於 18-8-14 11:58

多謝樓主分享,可唔可以講多少少依家狀況呀?有咩信號可以知洗完板?係咪睇恒指去到某個位全線反彈,定係個股操作較安全呢?

男爵府

9157 發表於 18-8-14 15:23
多謝樓主分享,可唔可以講多少少依家狀況呀?有咩信號可以知洗完板?係咪睇恒指去到某個位全線反彈,定係 ...

洗晒倉下一步就係大跌...中長線就唔入了,風險極高,短線操作都要睇你係唔係成日睇市,同埋短線博反彈都好睇個人身手,如果唔係trade開就無謂冒險

Anyway之前一直講 #27係我今次做淡首選,另外#11,#2628亦係目標之一

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

tmacho 發表於 18-8-15 09:53

洗晒倉下一步就係大跌...中長線就唔入了,風險極高,短線操 ...

#11 回幾多???
#2628 仲有得淡

男爵府

回覆樓主

再三提醒大家 高估值股票將會繼續被洗倉 如#268呢d 仲有好多空間下跌

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

sasa0208 發表於 18-8-15 10:06
#11 回幾多???
#2628 仲有得淡

我睇1-3個月

伯爵府

回覆樓主

多謝樓主分享,我之前一直都用bollinger range去睇上落,但升穿或跌穿都唔識點睇價,好多時都倒蝕反落去。而家有樓主無私分享,至少有預算要幾時cut loss或take profit. Thanks

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

tmacho 發表於 18-8-15 10:10

我睇1-3個月

多謝
我係月供#11中

男爵府

回覆樓主

襯放lunch講下現時大市係咩狀況

由6月果陣,我改左本post標題,第三季部署,審慎保留現金,係因為當時市場資金嚴重不足,冇資金,股市自然唔會升

到7月#700係37x果陣有谷友問入唔入得,當時指出跌穿370,下望$330,所以就算入都要嚴守止蝕,而距離今日現價只差5蚊,當時我既然指出穿370就會見330,咁穿果一刻我有冇沽?答案係冇,穿370,會見330呢個係分析,而操作上首先唔會睇好買上,至於做唔做淡,我選擇左做指數淡倉,而唔係#700,當時仲未發生fb單日暴跌20%,而騰訊一直係基金愛股,所以我都唔太敢直接沽佢,我沽指數反而更有把握

直到8月,好多大隻股都開始輪流洗倉,一隻大籃壽一日都可以跌成20%,可見基金同大戶係要錢唔要貨,所以想做勇者撈低之前,麻煩請諗清楚

而上星期一直提及#27已經轉左勢,係我做淡之選,執筆時再跌4%,呢隻由上星期59-60不斷加淡倉,反彈加,低位減,不停重覆,現時餘下倉帳面已獲利數倍

一直以黎我既分析係以炒家角度去評論,所以我重視今次交易勝率有幾高,今次交易風險有幾大,而唔係財演叫人坐下,長渣冇問題,說到底錢係自己,而財演有幾可真係會落場交易

執筆時已跌穿區間底部,究竟會唔會好似6月咁,跌穿區間低部後再深跌?呢樣就今晚先答到,而呢一刻暫時有兩個諗法

1.聽日低開高收,開始短線反彈
2.直插到26xxx,然後先中期反彈

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

700 明天會否直插? 止蝕好定長揸好?

大宅

首頁

尾頁

跳至