家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝樓主提示

侯爵府

tmacho 發表於 19-1-15 23:22
好友開始平倉,短線反彈或將近尾聲,但由於今個月仍然受政策主導
1. 市場憧憬新年前再放水
2.中美談判傾得 ...

呢轉反彈上吾上到27000?

男爵府

princesscupcake 發表於 19-1-16 10:25
呢轉反彈上吾上到27000?

好大機會仲有一波夾上去
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

侯爵府

tmacho 發表於 19-1-16 22:41
好大機會仲有一波夾上去

會夾到幾高呢

男爵府

princesscupcake 發表於 19-1-17 19:38
會夾到幾高呢

將近尾聲就唔會再博反彈 除非係daytrade

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆樓主:

股災嘅先兆, 通常係會有好多不同地方嘅官員或VIP級專家(唔係財經佬) 發出市場衰退警告, 而市場仍無視警告繼續亢奮上升。

男爵府

回覆 tmacho 的帖子

樓主,我有隻沽輪,行使價24800,3月尾收回,而家已跌咗超過50%,我初時唸住點都去返呢個位咁咪慢慢等,今日去㩒吓窩輪計算機,就算2月中去返25500都仲要蝕好多,有啲迷惘,可否請教吓點做

男爵府

xylia 發表於 19-1-19 08:43

樓主,我有隻沽輪,行使價24800,3月尾收回,而家已跌咗超過50%,我初時唸住點都去返 ...

一定要換番隻近d近使價 否則隻輪好快變廢紙

假設:
1.每日以100點速度下跌,你隻輪都係唔會點升
2.大市持續反彈,更加唔洗講

除非單日跌1000點,否則你隻輪都好難追得番

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

xylia 發表於 19-1-19 08:43

樓主,我有隻沽輪,行使價24800,3月尾收回,而家已跌咗超過50%,我初時唸住點都去返 ...

從技術面上,10天線已升穿100天線,有機會再上到27500

從時間上,最理想開淡倉係2月(中線)

點解唔急住開淡倉,主要係30-31號中美會談前兩邊都會發停發放消息試一試水溫,尋晚又話中國承諾維持6年向美國大手買貨,夜期再抽升,所以我個人而家都未開淡倉(中線),極其量都係daytrade

如果最後30-31號真係有重大進展,好大機會終極一夾,而呢一夾有權好癲夾番上28000之上,等市場有錯覺以為牛市重臨,到時可能就係大跌之時

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

重申切忌心急開淡倉,就算想偷步極其量都只可以極小注

尋日提過30號前市場會不斷發放消息,尋晚又話中國承諾維持6年向美國大手買貨,夜期再抽升,黑期最後收報27370

如果最後30-31號真係有重大進展,好大機會終極一夾,而呢一夾有權好癲夾番上28000甚至終極位29000,等市場有錯覺以為牛市重臨,到時可能就係大跌之時,所以一切等確認先出手

而短線方面,睇番倉位,有條件見短頂,或發生係周一或周二,但由於今個月係消息主導為主,而且技術面上的確10天線升穿100天線,已去到150天線阻力附近,自上年6月就未試過觸及

如果下周一或二企唔穩150天線,咁就有機會見短頂先落番26600-26800

換句話說,由於以呢一刻黎講,倉位,技術面,消息面並非一致,操作上唔會追好倉(由於倉位唔配合),短線淡倉就要睇周一高開後仲有冇力企得穩

若用牛熊證或窩輪就要小心謹慎操作,因近排夜期大升或跌都易過日市,可能夜晚大升完,第二日開市又打回原型或行相反方向,對牛熊或窩輪過夜勝算大減

總括而言,消息主導最容易左一巴右一巴,應小心操作

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

謝謝您!

男爵府

樓主,多謝你回覆,我諗我都係會止蝕多,未來幾日有無機會回一回,應該睇咩位?
我呢排操作失敗,高位止蝕,低位止賺,蝕咗好多錢,暫時唔會玩住,愈追愈蝕,心痛

大宅

請問我有恆熊 27500 收回及27800收回也是輸緊錢,是否也是要止血?因我大方向是看淡的,以為比個市挾少少便回,但越挾便越唔捨得走 (emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

babykayla 發表於 19-1-19 16:11
請問我有恆熊 27500 收回及27800收回也是輸緊錢,是否也是要止血?因我大方向是看淡的,以為比個市挾少少便 ...

兩隻都係熊証?

男爵府

babykayla 發表於 19-1-19 16:11
請問我有恆熊 27500 收回及27800收回也是輸緊錢,是否也是要止血?因我大方向是看淡的,以為比個市挾少少便 ...

現家個市稍為有利好消息(貿易戰)都好容易挾幾百點,而且恆指近日走勢係完全跌唔落,27500回收價風險係好大,同樣 ,假如升到上27500附近,持有27800回收價隻熊心理壓力一定大,到時又係容易做錯決定 ,愈近愈守唔到

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

bb560 發表於 19-1-19 17:34
兩隻都係熊証?

大宅

tmacho 發表於 19-1-19 19:47
現家個市稍為有利好消息(貿易戰)都好容易挾幾百點,而且恆指近日走勢係完全跌唔落,27500回收價風險係好 ...

謝謝回覆!近排心情真的很灰

男爵府

xylia 發表於 19-1-19 14:59

樓主,多謝你回覆,我諗我都係會止蝕多,未來幾日有無機會回一回,應該睇咩位?

睇周一高開後企唔企得穩,周一10點內地出gdp等重要數據,所以真正走勢會係10點後出現

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

多謝樓主回覆同意見,有咩新睇法請即時update,感謝

別墅

tmacho 發表於 19-1-19 10:34
一定要換番隻近d近使價 否則隻輪好快變廢紙

假設:

我都有隻put,仲要行使23xxx ... 都跌一半有突,仲有90日左右,我想問點轉?下星期放定等佢回番一半多d先放?之前都試過每日跌幾百點,等唔等好?

首頁

尾頁

跳至