家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

princesscupcake 發表於 19-2-20 10:03
差唔多已經升咗成個月

升上28000之後,好多散戶先陸陸續續追好倉

現時唯一好消息就係期望中美談判傾得成,一日未傾完,呢個期望一直都會令市場興奮,直到落實後(無論成唔成事都好),市場會聚焦番經濟基本面同黎緊業績
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

大宅

tmacho 發表於 19-2-21 21:50

現時唯一好消息就係期望中美談判傾得成,一日未傾完,呢個期望 ...

請教一下 係未應該唔好再高追

男爵府

nicnicyan 發表於 19-2-21 22:54
請教一下 係未應該唔好再高追

我自己會等位開淡倉,好倉就唔會再博了..值博率太低

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

tmacho 發表於 19-2-21 21:50

現時唯一好消息就係期望中美談判傾得成,一日未傾完,呢個期望 ...

其实有没有机会真的转势,个市感觉真的好强。

心盲最可怕。

男爵府

fwp 發表於 19-2-22 08:04

應該咁諗:

如果睇番整個反彈(或上升浪)
之前升穿25800,就當熊二反彈浪咁炒,之前講過兩個比率0.382(約28000)同0.5(約29000),照炒升係冇問題,熊二定牛一唔重要係26xxx-28000前係唔重要,因為最低消費係28000,問題係28000-29000呢一千點值博空間愈黎愈細,所以你可以選擇觀望

直到連續三日企穩29000先再睇番當時情況判斷轉左勢未

以上係技術面

消息面係最麻煩中美談判,最好快d搞掂,如果唔係呢樣野會無限翻炒,現家港股明顯係炒定好消息先

fwp    發表於 19-2-22 08:48

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 19-2-14 15:17
如果月波幅係5%,呢兩日談判冇出事的話,的確會夾上29000

Trump技窮,一如市場預期將關稅延遲60日

仍然抽高轉倉,有機會再破多次29000甚至觸發部分追盤走多百零二百點,我個人仍然等待開淡倉

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

fwp 發表於 19-2-22 08:04

樓主係大淡友。個市總有一日會回,到時就會話佢分析得準

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

莎拉公主 發表於 19-2-25 14:59

呢個post都害死唔少人
樓主睇淡唔做淡
即係叫你做淡
佢唔會做淡
大把專家都睇錯市
樓主祗係業餘分析員
標題應該係一日唔死都會見24000—21000

大宅

樓主曾經是大好友,我跟他入 3968,而加到價了!好彩2X蚊沒有放!

大宅

Hugo0804 發表於 19-2-25 15:32
樓主睇淡唔做淡
即係叫你做淡

一日唔死都會見24000-21000
到時班人就衝出來話拿我都話架啦!我睇市好準架

珍珠宮

莎拉公主 發表於 19-2-25 17:22
一日唔死都會見24000-21000
到時班人就衝出來話拿我都話架啦!我睇市好準架: ...

呢個世界冇專家,專家鬥唔過癲佬特朗普
特朗普先係股神,巴菲特都要企埋一邊

男爵府

回覆樓主:

無話害死人嘅。 投資嘅嘢, 自己衡量。

YanYan0116    發表於 19-2-25 18:04

大宅

tmacho 發表於 19-2-25 14:21
仍然抽高轉倉,有機會再破多次29000甚至觸發部分追盤走多百零二百點,我個人仍然等待開淡倉
...

大成交小升幅,似大戶出貨?

男爵府

我係睇位做,近排看淡不做淡,分析同操作係兩回事,如果資金唔配合,外圍都唔配合都走去做淡就係硬淡

我從來冇話過我自己分析得準,月波幅5%上面可夾上29000,下面可落27200,2月15裂口28275裂口都補埋跌唔落,如果要滿足月波幅上番29000係合理

我係根據數據說話,亦冇認叻話自己睇岩29000,我講既係數據 ,客觀分析

我睇淡(分析),不做淡(操作),一直講呢個係中線,我唔會一定岩,錯咪認

fwp    發表於 19-2-25 19:25
fwp    發表於 19-2-25 19:25

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

Hugo0804 發表於 19-2-25 15:32
樓主睇淡唔做淡
即係叫你做淡

如果連分析同操作都唔識分,咁睇你識極有限,

標題冇改係因為我唔係財演,改左就當冇事發生,我講既野唔一定岩,我只係根據我認知既野講出黎

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

如果有睇開我打既野,都知我一直強調分析還分析,操作還操作,如果分析呢隻股黎緊會升,係咪代表就要即刻沖入去買? 點解大家睇同一樣野或同一樣分析,有人會贏錢有人會輸錢?就係操作手法問題

分析周街都係(大把一模一樣),而操作手法就係每個人獨有

我並唔係硬淡派,短線我自己有做好倉有做淡倉,中長線我自己就冇做過任何野,冇人會同錢作對,所以中線我一直看淡不做淡,我唔明當中有咩衝突? 睇完留言真係得啖笑,看淡就一定要做淡?

仲有我唔係財演唔係咩業餘分析員,我只係分享我自己認知既野,坊間大把人開開下post就叫你拎幾千蚊上堂,我只係分享我對市場睇法

fwp    發表於 19-2-25 19:27

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

由25000升到29000,冇作出深度調整,等機會開淡倉都係正常吧,唔通呢一刻仲開好倉? 如果見轉勢咪開淡倉,穿唔番之前d重要位咪平倉當儘線做,穿左咪考慮部分繼續keep做中線部署,咁簡單操作都唔識?

fwp    發表於 19-2-25 19:27

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

珍珠宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

tigamama 發表於 19-2-25 18:01
大成交小升幅,似大戶出貨?

好多股都呈消耗性上升,如2628,175,6030等,皆是國企股,所以上證升得咁勁,但恆指指數都跟唔到

科技及5g股都出現高位回落

從技術面睇,恆指已去到29000(0.5比率),技術指標上上升動力大減,但亦未出任何沽既訊號,今日上證大升,因中美談判傾到匯率問題,要求中國承諾不搞貶值,usd/cnh已經升破6.7,利好上證及國企股,因內地大型企業發行債券多以美元為主,人仔升,係對佢地有利

今日開市現貨最高29009,觸及後急回,通常會再試多幾次,甚至破多百零二百點

近半年有5次抽高或抽低轉倉後都行相反,如果可以以轉倉期高/低位為止蝕位

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

Hugo0804 發表於 19-2-25 18:28
弱智

如果你咁叻 又洗咩睇人分享呢,香港地好多你呢d人,一打開fb就見到你呢d唔知頭唔知路就批判或公審既人

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

首頁

尾頁

跳至