想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想分享下希望大家都可以成功
我一向經期唔準,但好神奇結婚後好快懷孕生了第一胎一直想追多個,想自然懷孕但試左3年幾都唔成功,因為經期唔準試過4個月都無黎都幾驚。
以後係BK爬文睇好多關於多囊卵巢既問題!
直到我去婦科產檢醫生都係叫我減肥,肥胖比較難懷孕...最後我驗血照超聲波更加確定我係多囊!
醫生開左排卵藥我試,但我都擔心體重同身體未ready一直無試,我試左4個月呢段時間努力減磅減去20磅,睇中醫調養身體、戒凍戒甜、食聖潔莓(IHerb)、量體溫、自己做艾灸暖宮、浸腳、食黑豆...我既經期又4個月不定期黎,改善到34日黎一次...
每朝量體溫都重要,因為透過體溫了解自己情況,當我無排卵體溫係飄忽不穩定,直到食排卵藥體溫明顯穩定及有上升...
再去睇婦產科醫生都話多囊改變了。
因為要生BB如果你身體唔好,就算比你成功受孕都有機會無左,所以首先係要養好身體、養好子宮!
以後我開始了第一個cycle食排丸,醫生都話有人第一次就成功,有人要幾次先成功,我相信有BB都係緣份...如果努力過後都無都算盡了力。
照醫生既指示m到第三日食排丸,食5日!得12日dodo...我都有每朝量體溫+驗排卵試紙!再dodo...
以後我發現排卵後我既體溫都keep住高溫,我開始諗係咪成功了!
上網睇最快驗孕係用排卵試紙,如果有兩條線!再過幾日再驗真係bingo左
個刻我都未相信...
所以多囊都未必唔成功!
現在已經懷孕8個半月
Ps:最初4月經期唔準體溫好似恆生指數咁

大宅

回覆樓主

最初4月未減肥我體溫係好飄忽,所以我一直用排卵紙驗都驗唔到排卵!
以後我5月開始食聖莓潔...有人食左經期更亂,但對我係有幫助,我月經開始34日黎一次,體溫亦明顯有升高但都係36.4以下!未去到可以自然懷孕...因為排卵體溫要去到36.5以上!以後6月經期完左開始食排卵藥,體溫有明顯分別...去到36.5以上.
或者最後排卵藥對我有幫助

別墅

kammy842 發表於 18-2-17 21:44
最初4月未減肥我體溫係好飄忽,所以我一直用排卵紙驗都驗唔到排卵!
以後我5月開始食聖莓潔...有人食左經期 ...

您減肥前幾重吖?

大宅

kammy842 發表於 18-2-17 21:23
想分享下希望大家都可以成功
我一向經期唔準,但好神奇結婚後好快懷孕生了第一胎一直想追多個,想自然懷孕 ...

請問點可以4個月減20磅?可否分享一下

大宅

回覆 kammy842 的帖子

恭喜好孕!想問點樣減肥,我都要減20LB,可以詳細分享一下,無限感激!

大宅

carmen619 發表於 18-2-19 20:09
您減肥前幾重吖?

生完第一胎最勁180磅...一直無減重影響經期,以後再慢慢減減到170...

大宅

whysa 發表於 18-2-19 21:51
請問點可以4個月減20磅?可否分享一下

我最後係搵營養師減磅,一開始自己由180用自己方法減但減得好慢...因為想追第二胎睇左好多資料決定跟營養師,用了三個幾月減左20磅脂肪...覺得佢個套方法好岩自己好輕鬆又食得飽...我減到145就有左BB...生完以後都會繼續減!

大宅

otoko203 發表於 18-2-19 22:15
回覆 kammy842 的帖子

恭喜好孕!想問點樣減肥,我都要減20LB,可以詳細分享一下,無限感激! ...

其實都食跟營養師,戒甜,戒高脂...清淡飲食!因為本身我係鍾意食野,但跟C可以食得飽最重要健康減重!減重對改善多囊有好大幫助,大家都要加油

首頁

尾頁

跳至