自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

唔知網上有無link? 多謝提供

珍珠宮

平平常常 發表於 18-2-18 13:57
我們現在用的農曆,其實就是夏曆。

西藏用的藏曆,也是從夏曆衍變而成,藏族人現在也是在過年。
呢樣並唔係足夠證據去證明有呢個朝代, 最多只可證明當時已有一定人口、部落。學術界一般定義一個文明方法, 最簡單係有文字(商), 就算冇文字, 起碼亦要有大規模建設(印加文明)

子爵府

回覆樓主:

別墅

回覆 LoveFamily 的帖子

逢星期六丶日上午12時,晚上8點再重播

水晶宮

2024年龍年勳章

Conybrownbb 發表於 18-2-18 16:29
唔知網上有無link? 多謝提供

youtube
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

回覆樓主:

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

尋晚我同老公都有睇,我老公仲勁中意,又係想mytv super搵但原來冇。

伯爵府

Rita 發表於 18-2-18 17:18
youtube

好的。我搵搵, thanks

珍珠宮

goat 發表於 18-2-18 16:37
呢樣並唔係足夠證據去證明有呢個朝代, 最多只可證明當時已有一定人口、部落。學術界一般定義一個文明方法, ...

那要看你怎麼看。

近代歷史是西方文化主導,學術研究的定義很多都是從他們的角度來定義的。

文明/文化有分形而上、形而下,層次不同。前者是精神文明,後者是物質文明。現代世界是物質文明主導,而西方的精神文明達不到東方的高度。如果單純用物質文明來定義精神文明,類比來說,就像來自2D世界的人不懂得準確衡量3D世界的東西。

夏曆在中國幾千年來,一直與人民日常生活息息相關,在整體文化的重要性和實用性來說,遠高於一座日久失修的建築物,其代表性更高。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pinky-peach 發表於 18-2-18 13:02
之前睇夏朝,其實根本連確實遺址都無...
不過,其實有無呢個皇朝有無存在過都係一個問號
...
所以商朝自係信史既開始,中史有講過

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

大宅

平平常常 發表於 18-2-18 21:23
那要看你怎麼看。

近代歷史是西方文化主導,學術研究的定義很多都是從他們的角度來定義的。

果然臥虎藏龍

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

goat 發表於 18-2-18 16:37
呢樣並唔係足夠證據去證明有呢個朝代, 最多只可證明當時已有一定人口、部落。學術界一般定義一個文明方法, ...

司馬遷著的『史記』,有篇《夏本紀》

明代張居正修編史料『資治通鑑』,有篇《夏紀》

都是太史公記載夏代歷史,我女都有質疑夏代的存在,但睇完這個節目,佢相信有存左。

網上流傳太多不盡不實的言論,我們都要讀多D書加以考證,否則日本仔話南京大屠殺都不存在,都會有人信。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可惜 TV super 冇啦

侯爵府

謝謝分享

男爵府

Charitymami 發表於 18-2-18 23:06
司馬遷著的『史記』,有篇《夏本紀》

明代張居正修編史料『資治通鑑』,有篇《夏紀》

請問D書喺書局買定图書館借?

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

sa_gill 發表於 18-3-28 01:12
請問D書喺書局買定图書館借?

自己買的
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

開初我都覺得好好睇, 不過...

我睇果集係講齊桓公, 一路唔覺有問題, 但愈睇愈覺有D「避重就輕」,
簡單講, 如果我係編輯, 我一定講好多管仲, 因為齊桓公之所以稱霸, 管仲係功不可沒, 甚至九成功勞都係歸管仲...
不過, 中國通史無咩點歸功管仲, 剩係開頭話齊桓公點樣用返管仲(連鮑叔牙都無提, 即管鮑之交的出處)...俾我感覺係, 佢將一切歸功齨桓公一人....直至管仲死後, 一班奸臣馬上走晒出來, 齊桓公不單無阻止, 仲同佢地玩埋一齊, 最終當然不得好死..不過, 套野無提, 只係輕輕帶過「齊桓公在奸臣當道下死去」之類, 無講一切係管仲死後齊桓公自己一手造成....

之後再睇多集, 講晉文公, 同樣地, 俾我係編輯, 當然要多講佢一班臣下, 好似趙衰、狐毛、狐偃等, 無佢地都好難復國, 而更重要的, 當然係講秦穆公, 無佢晉文公更無可能復國(秦晉之好的出處). 不過, 套野同樣無晒上述內容...反而係咁講晉點樣同楚打, 而我理解這不是晉文公的最重要事跡, 最有趣既流亡果part講好少(佢60歲才復國, 之前好長時間都在流亡)....

總結來講, 俾我感覺係, 呢個好有政治宣傳的感覺, 好像將所有功勞歸晒「一人」(呢個人係邊個, 以今日國情不難想像到...), 所以大講齊點樣「九合諸侯」...佢擺既重點, 同今日國情好似,......

只能夠講, 我既結論係, 其他集數唔知, 暫時所看呢套野係潛而默化的propaganda.....可能係我「諗多左掛」....

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

一個十分高水準嘅節目!

真係好好睇!
好有教育意義!
我地全家一齊睇!
亞女中一,佢都話好好睇
當温習!
TVB應該81台黄金時間播呢d
好過播爛劇!

首頁

尾頁

跳至