親子旅遊

跳至

首頁
12345...16

尾頁

侯爵府

畀面勳章

我一家去過韓國4次滑雪,都係去龍平, 因為冬季奧運會, 今年第一次去大明。

整體來說,大明熱鬧D,地下shopping eatery arcade 大得多。但slope 少選擇。人多起來,lift 排長龍。

我主要係講解下點樣起大明自己買ski tickets, 租gear 用品. 其實地底有一層係專係畀外國人嘅,但係我都達嗰日見到有好多團體,所以非常之多人。此外租了之後要搬上搬落,我個人覺得唔方便,所以寧願跟本地人一齊租。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

首先, 請準備korean grand sale coupon, 最好皮機場攞定幾張 original hardcopy.我去買ski tickets 嘅時候,佢係有cut 我嗰張coupon. 準備自己嘅passport. 一個passport就可以幫所有人買曬外國人專享優惠嘅 tickets. 另外 print 埋大明韓文official website 優惠表,方便溝通。 還有影低小朋友, 無論小學和中學, 佢哋嘅學生證, 證明佢哋係學生, 咁就可以攞到學生嘅優惠.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

shuttle 落車後, 要盡快去main ski house買lift, gear rental thickets. 因為每當每session開始前,大排長龍, esp十二點半嗰一場.如只係去玩snowyland, 唔需要喺呢度買飛, 直接去snowyland買飛.

wcpcelia    發表於 18-2-20 16:16

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

English speaking counter 係 booth 2隔離, 唔好求其一條隊。

我攞咗個優惠詳情如下, 重點拿住嗰張大明special discounts 表, 等佢啲同事望到啲優惠, 同佢哋溝通咁樣會明好多:

all lift tickets and gear rental

一位小學生, 兩位大人, 用korean grand sale 35% off
一位中學生, 40% off, 用大明自己website discounts

如以上都無,show passports 已有30% off.

小學生因為細過13, 可買child tickets, 咁就無40%off, 但可用grand sale 35% off child prices.

中學生 discounts, 其實係要出示學生證, 但我無起身。不過本著試下冇壞嘅精神,出示我個女12月校際朗誦節攞獎嗰幅穿著校服相,佢都okay ga. 總之係見到佢係學生咁嘅樣嘅證明就得囉!

我同囡講,好在你上次攞到冠軍,我影咗你著校服嘅相!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

買完, 每人都應該有一張 sk rental ticket, 和ski park入閘卡, 好似房咭。 呢張 ski park入閘卡, 千祈唔好唔見, 否則唔能夠搭lift, 同埋玩完之後可以去返 ticket booth 1 每張拿回2000 won deposit.

入去係正入面 ski house, 進行rental.

先去下圖右方counter table, 度腳,後將每人的高度、腳長度寫在自已張lift pass 背面。 我嘅經驗喺大尺寸嘅鞋,有兩款,有一款係闊啲呀。 我俾佢嘅呎吋,窄嗰款係細D,闊款則剛好。 所以我第二日去租嘅時候寫明wide, 佢就畀闊款我啦。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

寫完後,唔好即刻去攞啲gear, 先要去information counter 俾d staff 寫一啲資料. 即下圖2.

下圖1 租helmet, 每個helmet 只需3000 won 一天。 我強烈勸籲大家唔好慳呢個,我個仔都ski 咗幾年, 佢今次租都有跌,好在有helmet 保護自己頭。租helmet 應最後,穿曬 gear, 拿住ski.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

去了information counter 寫D野,之後去下圖右面ski rental counter 俾 gear rental ticket 佢地。

如boots 唔fit, 去下圖左面exchange. 唔可以亂去counter. 我為咗唔想行來行去,攞完gear 之後, 直接去return counter 試穿,唔fit 即刻換。

大宅

回覆樓主:

我地從high one回來,雪場初一開始多人了,早幾日人少啲舒服啲,這幾日都天晴。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

locker 都多,除了main ski house, 行多幾部,週圍都有, 唔使擔心。

穿好 gear, 放野落locker, 有需要租helmet, 咁就可以ski.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

買完tickets, 除了有gear rental tickets, 每人還有一張類似房咭, 係用嚟入ski park, 同埋搭ski lift. 不過我冇張相.

放張lift card 係ski jacket 左上方,方便嗰閘scan 你張card.

侯爵府

畀面勳章

sisimama 發表於 18-2-18 13:38
我地從high one回來,雪場初一開始多人了,早幾日人少啲舒服啲,這幾日都天晴。
...

我地初二超級多人,今日又多人。

大宅

daisy17772 發表於 18-2-18 13:50
我地初二超級多人,今日又多人。

聽聞韓國初四(明天)開工,可能會走咁啲人

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

sisimama 發表於 18-2-18 15:38
聽聞韓國初四(明天)開工,可能會走咁啲人

I think so.

侯爵府

畀面勳章

ALARMCLOCK 發表於 18-2-18 16:22
谢谢分享!請問如果自己上大明 ski, 如何乘車,那裏買上大明車票?又在那租ski 衣装呢?所需费用可否例出 ...

shuttle bus for foreigners, 去佢英文 website 有得book. 好簡單。係free shuttle.

ski wear rental 係 main ski house 附近。prices 我唔清楚,我地自己有。你可自行上website check, 去到counter 問有無外國人 discount.

我發現韓文website d prices 先係正確。有齊ski pass, gear rental prices.

珍珠宮

回覆樓主

good share

男爵府

樓主:
謝謝您詳細報導 資料好有用

我20/2會到Vivaldi Park, 請問雪場凍嗎?有幾多度呀?

如果我唔滑雪,只入場玩下雪,同仔女影下相,係咪都要租哂full gear 先可以入場架?

侯爵府

畀面勳章

small22 發表於 18-2-19 02:22
樓主:
謝謝您詳細報導 資料好有用

唔凍。首爾重凍

要買 ski pass 先入得啊!

侯爵府

畀面勳章

youhello507 發表於 18-2-18 20:04
good share

thanks. 開頭攪一輪,boots 又唔啱,要換,ㄡ多人,無位,最用體力

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

離開大明,有直到弘大shuttle, 不需經明洞,只用了1.5 hrs 回程。

首頁
12345...16

尾頁

跳至