自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

自己屋企長時間帶口罩又係好唔舒服唔自在既! 唯有大家輪流帶囉

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢唔帶你自己同小朋友帶,嘈黎冇意思,老人家係固執,何必激親自己
感激遇上你~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

發燒加咳一定要帶口罩及快去睇醫生。

水晶宮

回覆樓主:

你帶,小朋友都帶就解決左呢個煩惱

子爵府

回覆樓主:

喺屋企都要戴口罩真係好辛苦。
感覺你好嫌棄你媽,怕佢傳染俾你個仔,一啲都冇關心佢。

大宅

seaman1982 發表於 18-2-19 19:35
老老實實,我响屋企都唔會帶。

但樓主屋企有小朋友就應該要帶

男爵府

回覆樓主

我仲興,99上星期幫人地湊個小朋友幾個鐘,個細路不停咳咳咳,咳到想嘔果隻。 我好想叫個細佬路帶返個口罩囉。 當時我個細仔都發緊燒。 一陣又惹多隻菌點算。 我都唔想我仔惹到佢架,無理由你嚟我屋企要我個仔帶口罩就你。 個細佬走咗之後我同99講佢下次嚟叫佢帶口罩,99一句 duck 埋嚟話"佢聽日都唔嚟".... 根本就唔聽人講,佢以後都唔嚟咩?

男爵府

回覆樓主:

我阿媽又係咁,之前感冒咳都唔肯戴口罩,佢又幫我湊B囡,結果搞到B囡發燒同咳,仲半夜抽筋入急症,佢宜家都知衰,咳都戴吓嘅,不過戴下除下囉

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實病緊,仲要喺屋企戴口罩真係好辛苦,呼吸下新鮮空氣反而會快好啲,最多自我隔離

我試過病時戴口罩出街,簡直覺得呼吸唔到,feel到想暈,除都除唔切,大啖大啖吸啲新鮮空氣先清醒番啲

試過大肚期間戴口罩搭地鐵,結果缺氧暈倒,好彩好快醒番冇事

珍珠宮

elsa0197 發表於 18-2-19 18:13
我媽初一開始咳有少少燒,我叫佢食藥帶口罩,佢話少事唔帶。初二,三只係咳無燒,叫佢帶口罩都係果句,無事 ...

你只係叫佢帶口罩唔係戴口罩,所以都係保護唔到你小朋友嘅

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我媽初一開始咳有少少燒,我叫佢食藥帶口罩,佢話少事唔帶。初二,三只係咳無燒,叫佢帶口罩都係果句,無事 ...
有時,即使係好親既親人如媽媽,說話也要顧及對方感受呢。
你唔係關心佢有冇病,而只係關心自己個仔女會唔會傳染,講真,我係媽媽會心酸。
你應該講你係關心佢健康,並唔係只顧自己仔女呀。

而且佢唔知放邊,都己經唔需要話佢,點解唔知邊唔問?呢d說話冇意思,立即拎比佢就可以了,無需要再挑起爭端呢。

侯爵府

回覆樓主:

我一觉喉部不适就立即带口罩, 不是怕傳染人, 而是带了口罩後喉部不適的情况大大舒緩. 我最鍾意睡觉時帶囗罩, 真係好舒服, 連咳都無. 不过, 只是輕輕冚至鼻尖, 不要封囗鼻, 讓空氣可自由進出, 所以唔会焗架. 我媽試過後, 一有喉部乾渴就带口罩.
囗罩还有一個妙用...早前天氣寒冷, 我也是帶一個口罩瞓, 只冚一張冷氣被也很快暖. 其實只帶著口罩, 肺部变得温暖, 整個身体很快变暖.

寶石宮

2023年兔年勳章

保重

男爵府

caroleesw 發表於 18-2-20 00:00
其實病緊,仲要喺屋企戴口罩真係好辛苦,呼吸下新鮮空氣反而會快好啲,最多自我隔離

我試過病時戴口罩出街 ...
我都係會缺氧
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至