急!海外信用卡被盜

babyandi
|
出差俾人偷咗個銀包,銀行已通知俾人碌咗幾筆過萬蚊嘅卡數,已通知銀行cut card, 有機會唔使比返錢銀行嗎?新年流流第一日返工就咁
Poyau
|
babyandi 發表於 18-2-20 18:44
出差俾人偷咗個銀包,銀行已通知俾人碌咗幾筆過萬蚊嘅卡數,已通知銀行cut card, 有機會唔使比返錢銀行嗎? ...

有機會不用俾
spikenard
|
駛唔駛比關你報失的時間長定短有關,好快就報失就基本唔駛比的
簡單小小姐
|
放心,應該不用俾 我都試過出差時間被盜用,最後銀行搞掂不用俾
你暫時有其他信用卡用住先嗎? 希望你餘下出差都順順利利
wcpcelia    發表於 18-2-21 19:24
stkyo
|
spikenard 發表於 18-2-20 20:15
駛唔駛比關你報失的時間長定短有關,好快就報失就基本唔駛比的

因為我都試過類似個案,結果係要比哂,信用卡公司啲條款多到你唔會睇,都係保障返佢哋公司,係信用卡背後簽咗名,就表示你會好好保管張卡,如果失卡無即時報失,點證明其實用緊張卡嘅唔係你本人或親人?信用卡公司話其實好多個案係卡住比咗張卡親友去碌,自己就扮不在場,例如出咗國。。。跟住過後先報失
babyandi
|
stkyo 發表於 18-2-20 20:26
因為我都試過類似個案,結果係要比哂,信用卡公司啲條款多到你唔會睇,都係保障返佢哋公司,係 ...

多謝你嘅回覆,俾人碌咗成$100,000心都赤赤痛
stkyo
|
babyandi 發表於 18-2-21 23:34

而家點?
森永牛乳
|

sophialihk
|

嘩! 睇到都赤!

我試過被盜用, 但不是不見銀包, 是online被look card...銀行叫填左d form, 幾個月後通知唔洗比...擔心不如問下銀行會點處理
靚靚熊太太
|
有冇買旅行保險?
mandy952
|

調低個limit,都冇可能用咁多
ychan^
|
出差俾人偷咗個銀包,銀行已通知俾人碌咗幾筆過萬蚊嘅卡數,已通知銀行cut card, 有機會唔使比返錢銀行嗎? ...

有同事試過咭被人偷咗去商場碌卡,直至咭中心打比同事問系咪有單transaction後佢先知,即時cut咭,最後是由報案cut咭之後啲單就唔駛比,之前碌嗰啲全部要找數。
babyandi
|
mandy952 發表於 18-2-22 00:07
調低個limit,都冇可能用咁多

碌左幾張卡
木土土
|

係邊個city ?
Mary媽咪
|

我舊老细比人入公司偷左銀包
即刻係樓下碌卡買金
因為冇人証明老细當時係隔離房瞓左覺
(lunch time 一過我地見到佢係隔離房出黎)
所以銀行要佢full pay 找數
成幾十萬
micling
|

响邊個國家 咁狼 偷咗銀包 仲勁簽卡
TSX
|

咁大筆數點解信用卡公司無decline比佢過? 我一簽高額少少, 信用卡公司都會suspect, 即時hold個transaction, 然後text或者email去確認係我本人碌嘅先比佢過.
如果個merchant無辦法證明係你簽嘅(例如個簽名唔似), 咁應該唔洗你俾.

stkyo
|
TSX 發表於 18-2-22 03:00
咁大筆數點解信用卡公司無decline比佢過? 我一簽高額少少, 信用卡公司都會suspect, 即時hold個transaction ...
未必得!我當年都有拗個簽名唔似,連警察哥哥都話唔似(因為我報左案),但係信用卡中心個邊話,接唔接受筆數,係睇當時碌卡碌唔碌到/過唔過到數,而唔係睇個個簽名似唔似,只要過到機/數,卡主就要負責,因為當卡主係張卡既背面簽左名,就表示係同信用卡公司簽左合約,呢類合約條款我相信無人會去細心閱讀,當中包括,卡住係有責任好好保管張卡,遺失卡而無即時報失,係有機會需要照價埋單,責任不在信用卡公司見到咁大筆款項而覺得suspect即時去hold住個transaction
TSX
|
stkyo 發表於 18-2-22 03:33
未必得!我當年都有拗個簽名唔似,連警察哥哥都話唔似(因為我報左案),但係信用卡中心個邊話,接唔接受筆 ...

我都明最終都係卡主責任. 我意思係現今好幾間大銀行都會red flag然後alert卡主有suspicious transaction, 係對客戶嘅保障. 或者以後樓主出卡前問下可唔可以例如$10000以上嘅單要確認或者pre-authorize先可以過數.
樓主諗下有無辦法證明妳不在現場(要求商店提供cctv?), 如果係online嘅要求IP address?
stkyo
|
TSX 發表於 18-2-22 04:04
我都明最終都係卡主責任. 我意思係現今好幾間大銀行都會red flag然後alert卡主有suspicious transaction, ...
樓主個D可能卡住打去信用卡公司set
同埋證明到不在場都係好大機會無用,當年我張卡係香港比人偷左,我人係英國,我有哂出入境紀錄。證明到你不在現場,有無辦法證明張卡唔係卡主”故意”比張卡人去碌?然後當年警察哥哥都有同我講,其實好多失卡卡住都證明到自己不在現場,唔係卡主碌筆數,但係其實係卡主比左張卡其他人碌,自己扮不在場。。。有見及此,信用卡公司收緊左條款,我呢個Case已經係十幾年前既事,你可以諗到,其實每日有幾多人報失卡,亦有幾多人係呃信用卡公司錢