自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

TSX 發表於 18-2-22 03:00
咁大筆數點解信用卡公司無decline比佢過? 我一簽高額少少, 信用卡公司都會suspect, 即時hold個transaction ...

樓主話比人碌左幾張
如果每張三兩萬
唔算係好大數
好大機會直接就過到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

碌成$100000 咁狼??!

我信用卡早一個月都被人盜用(我在外國),總共用左3次,一次去超市用左三百幾美金,兩次去油站每次各一百美金,都waive 左唔駛我地找

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-2-22 02:14
我舊老细比人入公司偷左銀包
即刻係樓下碌卡買金
因為冇人証明老细當時係隔離房瞓左覺

用信用卡碌咁大筆數商舖唔洗對一對客人身分證?!

男爵府

stkyo 發表於 18-2-22 04:39
樓主個D可能卡住打去信用卡公司set
同埋證明到不在場都係好大機會無用,當年我張卡係香港比人偷左,我人係 ...

咁我真係好彩, 次次有可疑嘅transactions銀行都會主動搵我確認. 有幾次仲要唔係大數目, 不過因為我去旅行, 碌卡地點佢哋覺得有可疑所以send email 確認.
而有幾次就係有人用張卡响海外online store 買嘢, 即刻幫我block咗.
所以我先以為大多數銀行都會monitor你碌卡嘅activities.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TSX 發表於 18-2-22 07:07
咁我真係好彩, 次次有可疑嘅transactions銀行都會主動搵我確認. 有幾次仲要唔係大數目, 不過因為我去旅行, ...

我之後都cut咗好多卡,淨番一張HSBC一張大新,其實我都唔知信用卡公司點介定屬於嫌棄

話說我有次係英國上Expedia HK網訂咗3人由香港出發台北嘅機票連酒店,又OK喎

早幾個月我收到HSBC話我有筆嫌棄款項,叫我聯絡返HSBC,跟住我打番佢,原來張卡被人係美國盜用online係iTunes 買野,仲要係已經第2次

card centre話第一次auto decline咗,今次就等我覆,其實都係幾百蚊美金,都唔夠我係Expedia 碌嘅多,點解之前又無通知

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TSX 發表於 18-2-22 06:54

啲商鋪想賺錢,張卡過到數就算,點會核對身份證

大宅

木土土 發表於 18-2-22 02:10
係邊個city ?

馬來西亞,大家小心!

大宅

簡單小小姐 發表於 18-2-20 20:20
放心,應該不用俾 我都試過出差時間被盜用,最後銀行搞掂不用俾
你暫時有其他信用卡用住先嗎? ...

要問個客借$

琥珀宮

babyandi 發表於 18-2-20 18:44
出差俾人偷咗個銀包,銀行已通知俾人碌咗幾筆過萬蚊嘅卡數,已通知銀行cut card, 有機會唔使比返錢銀行嗎? ...

咁快碌到幾筆數,你被偷銀包,有無立即向銀行報失?

問番銀行比當地碌卡資料,你在當地報警報埋呢幾筆錢,睇下旅遊保險包唔包。

侯爵府

TSX 發表於 18-2-22 06:54

佢好似係比人碌左3張卡
而嗰時未興打電話對人架
而且當時幾間金行既cctv 只睇到碌卡人帶住帽睇唔真個人個樣
所以全數要我舊老细食晒
不過佢個個星期都上賭船
次次都幾十個幾十個咁玩
對於佢黎講碎銀黎架姐

大宅

出差俾人偷咗個銀包,銀行已通知俾人碌咗幾筆過萬蚊嘅卡數,已通知銀行cut card, 有機會唔使比返錢銀行嗎? ...

Update 大家,最後10萬card數唔駛俾,銀行自行處理

是是但但    發表於 18-5-23 11:54

男爵府

我早排試過, 張咭係自己手上
但電話MSG係咁SD俾我有人碌緊咭
我即時打去card center
佢幫我cut card, 同埋話會查係咪我自己既消費黎既
如果證實唔係就會註銷左條數

因為我同cs對話緊既途中都仲仍然俾人過緊數
所以都好有力證明唔係我本人自己消費緊

珍珠宮

回覆樓主:

捉到人? 所以唔使比錢?

大宅

mln 發表於 18-5-23 10:25
捉到人? 所以唔使比錢?

唔知,總之收到銀行通知唔需要找數

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 18-5-23 10:28
請問係咪一發現就cut卡就得?

當時係收到其中一間銀行嘅message話有海外簽帳,即時cut card, 但其實之前有另外幾張Card 有簽帳冇收到message

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

發現的時間短的話差唔多9成機會唔駛比,放心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至