如你兩個小朋友派幾多利是俾人?

lovefive
|
如你身邊好多朋友都係一個小朋友,而佢地派20蚊封俾你,但你就有兩個小朋友,你會派幾多俾佢地啲小朋友?
李露眉
|
20,20
好難計得咁盡,人地都唔会因你小朋友兩个變做10×4
peggypeggy820    發表於 18-2-22 11:12
minmin    發表於 18-2-21 17:41
李露眉
|
變做10×4先計住,得兩種,第一佢真係無錢,知佢窮開,我俾翻50×2都得

第二種係佢真係計你回幾多有無蝕,如佢係後者,咁你就知呢个咩朋友
靚靚C9
|
$20囉,關有幾多個咩事
lovefive
|
我係怕人地會唔會覺得蝕左咋
ilovematthew
|
lovefive 發表於 18-2-21 07:54
如你身邊好多朋友都係一個小朋友,而佢地派20蚊封俾你,但你就有兩個小朋友,你會派幾多俾佢地啲小朋友?
...

都係咁派,唔會咁計
ckat
|
10元封真係俾唔出

ilovematthew
|
lovefive 發表於 18-2-21 08:14

如果朋友咁計都唔係朋友,利申,我得一個小朋友
牛奶朱古力
|
ckat 發表於 18-2-21 08:15
10元封真係俾唔出

除非唔係親戚,婆婆公公年纪大個D,十蚊冇所謂,心意。
wcpcelia    發表於 18-2-21 18:19
phoebe_pui
|

我都會咁覺得…
所以我會派50 x2俾對方小朋友…
cherriehahaha
|
如果同對方關係屬於封$20嘅,就照封$20
如果關係好好,封開$100嘅,照封$100。
唔理你生一個定10個。
crubie    發表於 18-2-21 08:57
tester5
|
...
我準備少少50,就係遇到呢種情況時可封返比人
靚靚C9
|

怕蝕咪生多幾個囉
jacky1666_hk
|
...

50x2.
brindlewin
|
...

我唔理人家封多少點派,我照自己安排行事。
PS:我得一個,對方兩個,我會俾兩對咯。
dinner1314
|

派得不會計
quarterday
|
...

如果friend 嘅50兩封
做個靚太
|
普通朋友或平日見面都有打招呼20×2,好朋友50×2,隔離屋唔熟嘅10×2~
NatalieTY
|

邊有得咁計架
就算佢無小朋友,佢都係要派利是架啦。
不過怕蝕左係你幫人地幻想埋想多了
九暈畏
|
我都有呢種尷尬,同事硬要封俾我兩個仔,又未見過,但佢地得一個小朋友。佢俾兩封我,我一時措手不及回返一封,事後都覺得係咪應俾兩封