跳至

首頁

尾頁

洋房

想問下有冇JM識人由香港飛番英國生b呀?
我本身係移民去英國,有英國passport,不過爸爸唔係。所以bb要響英國出世先可以有英國passport。有冇人知應該點做呢?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

你已經移民過應該有 NHS number... 過返英國第一樣要住址證明去登記GP... 最好八週之登記好GP,因為要排見midwife(我等咗個半月)見完midwife之後先再排 12 week scan... 希望幫到你

複式洋房

回覆樓主

我而家16 week 今日先攪完gp!佢叫我最快星期五再打去問幾時可以見mid wife,.哎 有排等

洋房

tfgcl 發表於 18-3-20 01:27
我而家16 week 今日先攪完gp!佢叫我最快星期五再打去問幾時可以見mid wife,.哎 有排等
...

咁大鑊?我諗住臨生之前先返過英國!唔知咁得唔得(emoji)

複式洋房

HeidiYau_FB 發表於 18-3-22 07:54
咁大鑊?我諗住臨生之前先返過英國!唔知咁得唔得(emoji)

咁你登記哂gp midwife未?我要4月中返去先排到個midwife..你咁好危險 但我估你要沖關咁生佢唔會唔比

洋房

tfgcl 發表於 18-3-22 07:56
咁你登記哂gp midwife未?我要4月中返去先排到個midwife..你咁好危險 但我估你要沖關咁生佢唔會唔比
...

未呀,人在香港都登記唔到,請假都請唔到咁多可能叫屋企人問下可以點做

複式洋房

回覆 HeidiYau_FB 的帖子

如果你已經入藉英國,本身希有英國的passport, 你小朋友係香港出生,小朋友可以跟媽媽有英藉,他可以在香港申請英國passport 的~

JD930    發表於 18-9-12 11:41

複式洋房

龍蝦媽 發表於 18-4-27 13:50

如果你已經入藉英國,本身希有英國的passport, 你小朋友係香港出生,小朋友可以 ...

唔一定 睇下你係邊宣誓 同你個passport係點拎

複式洋房

tfgcl 發表於 18-6-14 10:11
唔一定 睇下你係邊宣誓 同你個passport係點拎
Who said?

複式洋房

Uxbridge219 發表於 18-7-3 16:47
Who said?

The uk government ...Becos I’ve tried law

複式洋房

回覆 tfgcl 的帖子

既然 ctse 試過法律 (I have tried law), 可否講多d 俾大家知要係邊到宣晢或點様拎 passport 先可 pass 俾下一代?

複式洋房

Uxbridge219 發表於 18-7-12 21:32
回覆 tfgcl 的帖子

既然 ctse 試過法律 (I have tried law), 可否講多d 俾大家知要係邊到宣晢或點様拎 pa ...

就係要係uk 宣先可以拎到passport even the child was born in hk!
我個case因爲我個bc係係hk宣誓 所以一定要返黎生 過程小小麻煩 但值得

我岩岩而家係uk生完 攪左birth cert等緊B.B. 個passport 寄比我(emoji)
Good luck everyone

複式洋房

你好 我岩岩有咗bb 黎緊都打算英國生,請問可以交流下請教你關於英國生方面嘅野嗎?Thank you

男爵府

HeidiYau_FB 發表於 18-2-21 11:32
想問下有冇JM識人由香港飛番英國生b呀?
我本身係移民去英國,有英國passport,不過爸爸唔係。所以bb要響英 ...

你好呀。最後你揀在英國/香港生?

首頁

尾頁

跳至