自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

Jumboshrimp 發表於 18-2-21 23:19
另外不要太天真,以為學校真的睇小朋友家教禮貌。現實的到最後全部都係睇學術。不喜勿插
...

樓主問升小喎,幼稚園學生有什麼學術成績可言…… 。是否讀名幼、家長職業、什麼音樂節、朗誦比賽有無獎、……睇呢D 就應該會……。

伯爵府

love2talk 發表於 18-2-21 23:05
我會比佢上

上咗唔得一件事

我本身都好反對上,但個仔大大下,又聽其他媽媽分享,開始諗想都你一樣,有冇用唔知,但上咗都冇offer冇野好怨,唔上冇offer我都驚後悔

伯爵府

Fion_Chan 發表於 18-2-21 23:44
樓主問升小喎,幼稚園學生有什麼學術成績可言…… 。是否讀名幼、家長職業、什麼音樂節、朗誦比 ...

而家升小真係講學術,如果叩門直頭考試咁,好恐怖

翡翠宮

牛年勳章

Jumboshrimp 發表於 18-2-21 23:29
可能間間唔同。我朋友們上個d狂操paper .(其實不人道)

我女果間有做paper,但算唔上狂操
P.S 我女d同學多數係名龍/半龍幼,宜家升小真係咁玩法(早幾年可能唔同)

男爵府

回覆樓主

我覺得有用。小朋友有準備,佢地去到面試信心都大d。
:wave:

翡翠宮

牛年勳章

Fion_Chan 發表於 18-2-21 23:44
樓主問升小喎,幼稚園學生有什麼學術成績可言…… 。是否讀名幼、家長職業、什麼音樂節、朗誦比 ...

學術有好多方面可以睇到,自己出去報考試補習,面試好多都做卷,一做就測試到學術水平:
中文有閱讀理解、重組句子、不供詞填充
英文朗讀短文、閱讀理解、串字、聆聽對答
數學十位加減數、文字題、乘除代數概念
普通話就唔係間間考既

我係大人都覺得好變態,但事實係咁.......

水晶宮

Ytfc 發表於 18-2-21 23:46
我本身都好反對上,但個仔大大下,又聽其他媽媽分享,開始諗想都你一樣,有冇用唔知,但上咗都冇offer冇野 ...

Del

侯爵府

C.Humphrey 發表於 18-2-21 23:57
學術有好多方面可以睇到,自己出去報考試補習,面試好多都做卷,一做就測試到學術水平:
中文有閱讀理解、 ...

雖然我要承認唔夠貼市(我仔已高中),但仍然好難想像你講嘅「試卷」內容係來考一個幼稚園學生……

大宅

Ytfc 發表於 18-2-21 23:47
而家升小真係講學術,如果叩門直頭考試咁,好恐怖

叩門更加考學術。將心比己你係學校,大抽獎自行都已經冇得揀。有得揀嘅話,你會唔會揀個叻嘅乜都識嘅?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

我囡上年升小一,我有俾佢上,打定個底,為叩門做好準備(emoji)(emoji)

複式洋房

C.Humphrey 發表於 18-2-21 23:23
我女讀緊,四百幾蚊一堂,我覺得好貴
雖然係有用,但最重要既唔係面試班,係背後家長發功

邊間? 有contact 嗎?

複式洋房

Anpanmanmami 發表於 18-2-22 04:05
我囡上年升小一,我有俾佢上,打定個底,為叩門做好準備(emoji)(emoji)

複式洋房

衰竇 發表於 18-2-21 22:16
其實係有用的,我仔之前d同學,有上面試班果d,全部都會有 offer 响手,我仔無讀,所以大抽獎
...

複式洋房

Jumboshrimp 發表於 18-2-21 23:14
我識嘅讀過面試班的小朋友,全部都有Offer。
我聽佢哋講,老師會好specific 講比家長聽小朋友到什麼程度, ...

複式洋房

Anpanmanmami 發表於 18-2-22 04:05

伯爵府

至愛朱古力 發表於 18-2-22 02:13
多口問句,有冇升中面試班呀?

男爵府

我都想知呀,希望有人慷慨分享,有D面試班真係只識賣廣告!苦了小朋友學唔到野又浪費金錢同時間,好在有幾個用家肯分享某間面試班如何唔掂,唉,命運交俾大抽獎真心覺得好可惜。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

回覆樓主

愈來愈多名目賺小朋友錢

首頁

尾頁

跳至