自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

接受現實, 第日勸佢箍牙仲好. 你而家驚都冇用, 根本急唔黎, 剝牙果個係佢, 痛果個係佢, 佢驚又好正常, 倒不如而家順其自然, 第日再整好棚牙.

子爵府

回覆樓主:

如果恆齒出咗就去牙科保健堅持要醫生剝啦,我細仔又係恆齒已經出哂,醫生話唔使剝,好彩我堅持,剝完2隻後,醫生竟然話佢牙腳太長,每隻乳齒都要打麻醉針先剝到,唔會自己甩佢依家4隻乳齒全部都係打針剝,過完年又要見牙醫

寶石宮

2023年兔年勳章

幸福豬師奶 發表於 18-2-21 23:41
講親都喊 因為小女係極怕痛人士 淨係講下已經喊到癲 所以夾硬捉佢去剝又無用
...

順其自然

侯爵府

幸福豬師奶 發表於 18-2-21 23:02
如題 軟硬兼施 佢死都唔肯剝牙 新牙已出晒黎
好驚佢第時排牙唔靚 有無jm 有方法可分享?
...

千其唔好自己剝
除非隻新牙出到令舊牙位痛
我2女细個時就係新牙出舊牙唔甩
我地帶佢睇牙醫剝左攪到佢d 新牙生咩左
去到小學學童保健時比個牙醫罵到飛起
我當時反問佢:我地冇咁既知識,信個牙醫,冇諗過佢會為左錢呃我地囉。
跟住保健個牙醫先冇再罵,但注明:除非痛到食唔到飯,點都要等佢自然甩。

男爵府

回覆樓主

我細女的恆齒從後面生左出嚟,乳齒好鬆,鬆到得半隻牙腳支撐住,佢喊住忍痛比我好快剝左,而家恆齒生番前d喇,乜原來要由得佢自己甩㗎

水晶宮

幸福豬師奶 發表於 18-2-21 23:39
哦 明白了 因為我係驚佢d 牙生得唔齊 第時要cool 牙

醫生都係叫等乳齒自然甩,夾硬剝會嚇驚小朋友,可以咬啲較硬食物如蘋果整鬆d隻牙等佢易d甩,唔好心急!

大宅

幸福豬師奶 發表於 18-2-21 23:42
咁耐?

係呀,而家隻牙仲係到,牙保已去過兩次都唔幫佢剝,因為剝左都唔夠位比恆齒生,牙保話由佢自己甩,我預左大d要cool牙

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

...

我女出咗第一隻但未鬆,而家一個星期好鬆了,而家等佢吊吊fing先抆

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我住外國,牙醫睇到阿女兩隻恆齒出左但乳齒郁得少少就決定要剝,佢話唔係個個小朋友既乳齒都會自己脫落
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

乳齒唔一定自己甩

男爵府

...

等佢瞓了,申手入口抆咗佢

大宅

lm251099 發表於 18-2-22 21:03
等佢瞓了,申手入口抆咗佢

我有諗過 但驚自己唔夠力 抆唔到

男爵府

幸福豬師奶 發表於 18-2-22 23:33
我有諗過 但驚自己唔夠力 抆唔到

乳齒無腳,吾需要用太大力,抆咗佢都吾知,只係望一望你,然後繼續瞓

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢得閒就自己伸條脷自己頂下只牙, 頂得多慢慢就鬆脫了!

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

...

我姨甥女兩隻門牙都係出咗恒齒但乳齒仍未鬆,阿妹帶佢睇牙醫諗住剝,牙醫話唔使,由它自己鬆脫,現在很整齊喎!

大宅

回覆樓主:

我仔上門牙見到少少白點,可能出緊,但乳齒歪埋一邊,掂下佢隻牙又話好痛,要唔要睇牙醫呢?

男爵府

回覆樓主

最近睇左牙科保健,姑娘都話唔洗特登脱,由得自己甩,半年至一年都有可能,一年後都唔甩,先圠脱

首頁

尾頁

跳至