自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

睇到有post講自費春茗,令我想起當年第1份工係某大教會機構做助教時既自費事,只好說一句“一山還有一山低”……
去親子旅行必須自費,即係個果星期六你返全日工之餘,仲到倒貼俾學校。
制服有規定某一款顏色既t-shirt,但係你自己去各大商舖買啦。
星期六返朝8午12點半,但會係12點開會,開到中午3點,當中既午餐當然又係自費呀。
當然老師既教材佈置文具全部自費啦。
最恐怖既事,當中既老師唔覺得有問題,有九成人已經做左10年以上,而好似我咁既另外一成就有咁快走咁快。
大家千其唔好以為人工高福利好,呢間係行內出名既黑店……因為同我一樣一成既舊同事繼續係教育界打滾,之後才得知的。

伯爵府

回覆樓主:

你地又有無一d自費公司經歷呢?

珍珠宮

畀面勳章

10 年前,係ㄧ間高級外資連鎖首飾擺設店到做 buyer. 個個國家大家聼到會以為好福利,點知
- office hr 9 - 6:30
- 5 days,但星期六日會被叫落舖,變相ㄧ定 6 日工
- 落鋪制服自己比$買,10年前都收$3××套
- 黑色暴雨都要返工
- 未過試用期炒人吾比$。話寄返比人但冇。

我見到咁即刻吾做。
大家真係米以為大/外資/賣貴野的公司ㄧ定好

珍珠宮

回覆樓主

知樓主講邊間
有朋友做緊,就係樓主口中講既九成人
朋友講出來,我都好驚訝
但佢心態係有限錢、又保得住份工

伯爵府

yurijm 發表於 18-2-22 20:42
知樓主講邊間
有朋友做緊,就係樓主口中講既九成人
朋友講出來,我都好驚訝

係……呢間都真係出名黑店了……

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

showman 發表於 18-2-22 20:24
你地又有無一d自費公司經歷呢?

xmas party, 要買禮物交換咁。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

好似啲人搞生日會要客人俾入場費咁cheap

大宅

回覆樓主:

我都係試過咁呀
舊老闆(部門主管,6X歲,唔係真正出糧的)從來唔會請食飯,但好鍾意每個月搞飯局(目的搵人陪佢),唔去有說話聽,去就俾錢之餘餐飯仲要食到背脊骨落,聽佢3X年前的酒店工作威水史
有年平安夜仲留我地美其名開party,實際又講威水史講到6點幾先放人走,男朋友傻呼呼喺街等左個幾鐘,好彩無分手咋

寶石宮

2023年兔年勳章

showman 發表於 18-2-22 12:52
睇到有post講自費春茗,令我想起當年第1份工係某大教會機構做助教時既自費事,只好說一句“一山還有一山低 ...

貼錢打工

首頁

尾頁

跳至