2018/2019 書簿津貼申請

luckylucky88
|
請問2018/2019 書簿津貼何時申請?
另入息資格是怎样計的?
|
你預5至6月去學校或者民政署攞表

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/calculator/primary-secondary.php
詳情可用條LINK 計
|
1314625 發表於 18-2-22 21:23

tks
|

請問父母/配偶全年縂收入和同住未婚子女全年縂收入分别在那
|
luckylucky88 發表於 18-2-22 21:50
請問父母/配偶全年縂收入和同住未婚子女全年縂收入分别在那

家庭全年總收入包括

1. 申請人及其配偶的全年收入:計全份

2. 與申請人家庭同住的未婚子女的全年收入:計30%(假設申請人有已工作的同住及未婚子女)

3. 以及親友給予的津助(如適用)。

Ps :申請人是學童父母或法定監護人,不是指學童本身。另如果申請是以家庭做單位,你有一個以上小朋友申請都是報一份
Poyau
|

|
1314625 發表於 18-2-22 22:44
家庭全年總收入包括

1. 申請人及其配偶的全年收入:計全份

如未婚但同住, 是否屬於单身即報同住未婚子女? 要提供什么文件証明单身未婚?
Yubi.T
|
如果幼稚園有申請半津/全津,學生資助事務處會寄信俾你,update 返 d 資料就得啦,好方便

如果幼稚園無申請的話,就睇返上面 d jm 講的意見
|
luckylucky88 發表於 18-2-23 10:43
如未婚但同住, 是否屬於单身即報同住未婚子女? 要提供什么文件証明单身未婚?
...

我只記得要提供所有家庭成員的身份證副本及收入證明,但不記得成年子女是否需交文件證明單身
sorsor1129
|
請問知唔知攞返晒d強積金,算唔算收入?
書簿津貼計唔計資產㗎?
|
sorsor1129 發表於 18-2-27 17:47
請問知唔知攞返晒d強積金,算唔算收入?
書簿津貼計唔計資產㗎?

不計資產,但股息,租金等都計收入
asd456
|
要幾低收入先可以申請呀?
hinghing0128
|

請問今年9月入讀k1係咪都一樣5-6月申請?thx
winghei豬
|
收入計唔計埋mpf?
|
收入參考

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
|
hinghing0128 發表於 18-2-27 19:24
請問今年9月入讀k1係咪都一樣5-6月申請?thx

基本上可以,但不適用於私園
yuensiu
|
1314625 發表於 18-2-28 15:29
收入參考

係咪可以扣返mpf先計入息?
因年年唔過額無扣mpf條數計。
|
yuensiu 發表於 18-2-28 15:42
係咪可以扣返mpf先計入息?
因年年唔過額無扣mpf條數計。

是,填你實際收到個數
wendysnoopy
|
想問原先今年按正常計我細女升小一,但現在要讀多年,不過唔係正常幼稚園讀,咁點填?
琋琋媽媽
|
1314625 發表於 18-2-27 19:16
不計資產,但股息,租金等都計收入

租金即係點? 自己間屋交租既費用?