3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔3.5+,仍然日日會瀨尿,佢是知道自己有屙的,但有時又會去到的,唔存在佢感覺唔到自己要去廁所的問題,去poo poo就2歲開始沒瀨過,所以他是知道,感覺到的。呢個情況已經持續左成年時間。
氹佢,遊戲,故事,獎,罰,叫佢自己清潔等等各大網站所提供方式都試過,我應該點做,真係好無助。好大壓力。

學校幫手? 佢學校好小瀨的。

會唔會係心理或生理問題?
有沒媽媽經驗分享?

伯爵府

回覆樓主

家長唔好話佢
放個尿盆係廳, 定時叫佢去疴尿, 尤其係食過飲過後半小時。 做返個習慣, 再讚吓佢, 應該會有幫助
我仔都係三歲半, 佢介得成功, 但如果有佢好想睇既電視, 佢會忍, 忍到濕少少先肯去廁所。

珍珠宮

rachel_tim 發表於 18-2-24 14:10
家長唔好話佢
放個尿盆係廳, 定時叫佢去疴尿, 尤其係食過飲過後半小時。 做返個習慣, 再讚吓佢, 應該會 ...
要適當咁贊下佢,都唔好俾自己太大壓力

大宅

回覆樓主:

3歲半吾係番k前要戒到嗎??我仔就番k,都仲未成功,都擔心

複式洋房

kmbe 發表於 18-2-23 23:44
我仔仔3.5+,仍然日日會瀨尿,佢是知道自己有屙的,但有時又會去到的,唔存在佢感覺唔到自己要去廁所的問題 ...

我都想請教,仔仔三歲幾,未肯去廁所 poopoo! 好抗拒,可以點?

伯爵府

ssmak 發表於 18-2-26 23:18
我都想請教,仔仔三歲幾,未肯去廁所 poopoo! 好抗拒,可以點?

我果个以前要抱住大脾兜住屙,不肯去厕所及用痰罐,之後大大下反而不比兜住……所以大大下会变既……

大宅

回覆樓主:

我見有d專家話其實3歲先戒都冇問題,我仔幼稚園老師話其實瀨尿係好少事,千萬唔好鬧佢,我仔3歲半依家,返學冇瀨,k1上學期時係屋企都間中會瀨(發脾氣攪對抗),之後我聽左老師講,哄佢,讚佢去到,依家下學期,係屋企終於自己會話我要痾尿尿或wewe,但大便佢仍然會痾落底褲,但佢會走來同我講痾左大便,(比之前仲周圍坐算有進步),我細仔依家1歲半,成日走去廁所想小便(跟阿哥),同大仔個時差好遠,我諗每個小朋友發展快慢真係唔同。要時間。

大宅

回覆樓主:

同埋如果佢玩緊,開心緊,真係要提佢去,佢開頭可能話冇或唔肯,跟住我會用糖,朱古力或雪糕引佢,或有時同佢講要痾we,佢過冇,我除佢褲仔 佢又會自己跑去廁所。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ssmak 發表於 18-2-26 23:18

你有冇用公仔馬桶。大大馬桶咁大個洞又咁高,细路怕跌,兩腳吊吊fing好冇安全感。所以有幼兒toilet seat都唔鐘意坐。到佢高到掂地或有小櫈long腳先肯用大人馬桶。

複式洋房

yaubb2014 發表於 18-2-28 12:47
我果个以前要抱住大脾兜住屙,不肯去厕所及用痰罐,之後大大下反而不比兜住……所以大大下会变既……
...

佢又唔比我兜,又唔肯入廁所試,又唔肯坐potty ...

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 18-3-4 23:31
你有冇用公仔馬桶。大大馬桶咁大個洞又咁高,细路怕跌,兩腳吊吊fing好冇安全感。所以有幼兒toilet seat都 ...

有呀。都有用。。。無腳fing fing 架。但點都唔肯去。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 18-3-4 23:31
你有冇用公仔馬桶。大大馬桶咁大個洞又咁高,细路怕跌,兩腳吊吊fing好冇安全感。所以有幼兒toilet seat都 ...

我就係買左卡通馬桶墊來吸引佢,等佢有d興趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

到夏天既時候直接咪同佢著片,我覺得咁樣比較快

大宅

回覆樓主

我仔下個月三歲,poo poo都係今個月先戎到,veevee就仲好抗拒係廁所去,我都覺得好大壓力,9月返k1 la

伯爵府

回覆樓主:

我同大仔2歲就介日片
開頭一見佢谷屎就抱佢坐potty , 就算疴左落片都要坐一陣。 開頭當然一坐都唔會繼續疴, 比卡通片佢睇住氹佢坐一陣
但到有時比佢疴一兩粒屎落去就讚
之後2星期在家日間冇著褲, 放左個potty 出廳。
定時叫佢去尿尿, 又讚吓佢
午睡同夜晚就著返片
介片時有啲人會特意比多啲水佢地飲, 等佢地要疴多啲尿, 未夠一個月佢日間成功自己去potty
而家3.5 歲, 日間/ 出街/ 午睡都唔著片。 但夜片我未介, 諗住再大啲先介

子爵府

回覆樓主

係屋企淨係着孖煙通,方便佢哋除褲去廁所
媽媽其實唔使太擔心,我個仔都係三歲幾先ok,一戒就成功
而且佢係學校又冇事,咪有佢囉,嗰個小朋友嘅步伐都唔同

大宅

過左2個月,都仍然係咩咁,我地沒再話佢,成日氹佢,用野食,陪佢玩新遊戲咁氹去。1-2個鍾去一次,條褲都仍然濕,但唔多,好似bb尿咁,我都唔知係尿尾定佢屙唔清?
真係迫唔來,但總算有進步。

男爵府

回覆樓主:

去廁所vv後奬貼紙or小食

男爵府

回覆樓主

定時提示都好緊要,有時佢地感覺到已經係好急,有時又太專心玩或者做其他野都會攪到太遲佢先警覺要去⋯⋯如果佢玩唔中意你叫佢去廁所,你可以叫佢停一停休息下再問佢要唔要去
無聊閒在家

大宅

多謝大家,仔仔已經介左日片

首頁

尾頁

跳至