自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主

上次我同我囡睇急症分流完等咗15分鐘就到佢,最後上埋病房,如果真係急既其實都好快既.

男爵府

回覆樓主

仁安急症咪有QR code可以上網睇輪侯號碼

子爵府

回覆 Joant 的帖子

你意見會衍生好多問題出現. 其中一個就係有好多人唔識用手機功能。

男爵府

Joant 發表於 18-2-24 00:59
拎完飛之後分流
張飛有QR CODE可以check仲有幾個到你
或放上網話人知到幾多個

我見博愛果d病人通常返家訓一暫再回來睇証

男爵府

LokYauYau 發表於 18-2-24 01:14
講左係急症室,不是門診 。

上次訪問個等急症室嘅阿叔,話自己感冒去等急症,等左8粒鐘,等到 ...

咪係囉,傷風感冒喉嚨痛又話要去急症!
真係需要睇急症嘅人病到唔會走黎走去啦!

等得耐唔怪得人,要怪就怪係太多自私嘅人去睇急症

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我以前對急症室的概念係真係有重大意外例如交通意外火災事故果類先要用到急症,估唔到近呢幾年我先知連普通傷風感冒,食滯左,介親手指都要可以睇急症

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

話明係急症, 仲可以返屋企等... 不如攪網上用app 登記.

應該學我住既地方咁, 冇醫生轉介就冇得睇急症, 所以急症室係冇人.

男爵府

回覆樓主

政府醫院唔贊成有呢個服務,濫用情況更嚴重。但私家醫院反而增加呢個服務幾好。
今年年初三凌晨,我仔20m,高燒39.8,咳到嘔左3、4次,流鼻水,去到浸會,人山人海,淨係登記都等左30分鐘未排到可以登記,位都無得坐,好多父母帶小朋友去睇醫生,無位坐就企曬係度,其實已經加左好多折凳,依然爆滿,有D就只能出外抖氣,因為室內好多人好焗。後來登記姑娘話見醫生起碼要等6個鐘以上。我同老公即刻轉去仁安,仁安登記唔使等,但等睇醫生的人都成70人,好在佢有得上網睇輪後情況,我同老公決定翻屋企等,bb塞左patpat藥先,係屋企訓覺好過係醫院交叉感染,大人都舒服D,結果我地1am登記,早上730am先排到見醫生,好感概可以翻屋企等。

子爵府

回覆樓主

認真,真係急既真係係好快有得見醫生
我仔仔其中一次係係私家診所睇完,醫生寫埋信比我返政府急症入院,連埋分流上埋病房係一個鐘都唔洗。如果真係有需要同緊急 真係算快,。根本緊急既 入得院仲邊返到屋企/係其他地方等呀........

伯爵府

回覆樓主

小病請彈去睇門診啦

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

"急" 症室 變 門診 ??

你認真架??

男爵府

回覆樓主

仲搞咁多野做咩丫
根本一知啲人唔係急症既病就叫佢走啦
講明唔係急症唔受理
再唔係佢係都要睇咪收佢勁貴診金囉
咁自自然然冇人濫用!

翡翠宮

回覆樓主:

你講緊”急”症室

珍珠宮

拎完飛之後分流
或放上網話人知到幾多個

所以太out。我都唔明

侯爵府

其實急症室係唔可以用排隊嘅先後嚟決定應診時間,因隨時有突發意外而影響進度,例如明明話仲有一個鐘就到你見醫生,但突然有大型交通意外發生,大量傷者同時湧入,所有醫生就會暫停手上嘅症去搶救傷者,其間係可能會用上幾小時,咁之前嘅預算就會被打亂!相反,一啲唔會收嚴重事故嘅急症室如私家醫院,佢哋被打亂嘅機會好少,所以有條件用樓主所講嘅模式運作!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果變左醫生要等返病人轉頭,個個拎完籌仲返屋企慢慢等,再唔係一個唔知醒如果去左小睡或者抖之後先知過左自己,又返去大吵大鬧,到時一定只會更chaotic

唔想等,好簡單,去搵私家,俾得起錢一定唔駛用咁多時間等,連時間都唔願付出既,你根本就唔係重病

男爵府

拎完飛之後分流
或放上網話人知到幾多個

我上次整親分流之後係次緊急再睇埋個號碼去度幾號大約都心中有數等幾耐,返左屋企休息左幾個鐘先再折返。痛住等又坐得唔舒服都幾辛苦㗎。
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主,你濫用急症室呀!

男爵府

you are an idiot.

子爵府

回覆樓主

你知唔知自己講緊乜

首頁
12345...6

尾頁

跳至