自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆 fatchu@home 的帖子

大宅

回覆樓主

真係急嘅唔需要等好耐,果啲唔太緊急就需要等啦
我仔11個月嘅時候,因為佢一出世就有小腸氣,平時無野嘅,都排左期做手術,突然有一晚要訓覺嘅時候哭到收唔到聲,小腸氣唔可以長久大哭,結果啲腸跌落去鼓鼓度,佢越哭就越痛,最後都係去急診,去登記完唔使一個鐘就可以見醫生,雖然見完醫生都係搞左好耐,又轉院又物嘅,但係轉過去其他醫院嘅急診都係好快就上左病房。不過值班醫生搞唔定又半夜三更叫其他醫生返工,所以醫療人員真係好辛苦嘅,24小時on call

大宅

回覆樓主

真係緊急既即刻有得睇
唔緊急又要睇急症就當然要等下啦

子爵府

keung0413 發表於 18-2-24 01:43
因為睇急症唔同攞位飲茶。

真系講得岩

公爵府

brindlewin 發表於 18-2-24 11:07
我同意你個case係急症,因為街上私家真係幫你止血就送你去A&E,因為佢地冇得照又未必存破傷風針的。
你cas ...

咁我個次又唔洗照野,佢話我破皮咋
針都唔洗打
好多時都係自己嚇自己

男爵府

Onlok 發表於 18-2-24 12:07
認真答你!一定不可能!用得急症當然係急or認為自己係緊急啦!咁無論最終分流係幾多個鐘都應該留係急症室等侯 ...

認同,明明係因為有人濫用先等咁耐,仲要整個barcode等果班人去飲個茶食個飽先返咁好服侍,真係緊急的根本唔敢隨便行開,咁做根本倒果為因,本末倒置!

寶石宮

2023年兔年勳章

Joant 發表於 18-2-24 10:58
主要係因為可能高燒幾日最後都只係小病之前我女都係咁 最後原來只係岀病毒疹 好common亦無大礙⋯⋯
...

明白你嘅心情

珍珠宮

回覆樓主:

自己試過瞓醒半邊身唔郁得,即入急症,即分流,即見醫生,即照乜照物,即上病房。仲有n個醫生嚟睇,幸好check晒所有嘢都冇事。

小朋友半夜發高燒,全身發抖,啲頭髮都豎起晒。都係去急左,都即睇即安排入院,做晒所有檢查,怕係流感。幸好都冇事。

所以如果係急症,就真係好快獲得治療。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁都諗得出 , 行得走得就唔使睇急症喇 , 等攞籌睇時間, 仲話返完屋企轉頭再嚟睇, 咁點解唔去睇私家醫生呀, 簡直無聊
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

男爵府

回覆樓主

我仔睇過三次急症,第一次未夠一歲,半個鐘唔洗見醫生,然後拎藥走,歲幾睇第二次6個鐘,未夠兩歲睇第三次好記得九點去到,三點先返到屋企
而家我屋企會keep藥,挨到天光去睇兒科,萬一有咩事私家醫生會寫轉介信快好多。
急症室無咩特別真係唔敢去怕左

伯爵府

回覆樓主

咁好服務,咪更多人用急症室!尤其綜援嗰班,又唔使錢又大把時間。
我只希望真正危急的可得到最快的治癒。嗰啲唔係真正急的,話之佢等幾耐

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

其實我好明你講乜
因為我好常出入急症
認真咁講 真係好急症 一分完流就即見醫生 或者插隊睇醫生
次緊急就要等下先
當然你可以選擇番屋企 幾個鐘後番黎 過左籌係可以再插番入去(聯合同威記都得 其他唔知)會快D

我女上次一分完流就即見醫生 做檢查 然後上房 住左一星期

發燒幾日唔退仲要高燒 我都會選擇去急症
因為我二個女身體唔多好 氣管問題 好易引發更大問題 所以番醫院係最好的

瑪瑙宮

Joant 發表於 18-2-24 00:59

拎完飛之後分流

真係如果唔係冇其他方法。都唔好去急症室。好多人根本小問題。都去急症室。醫院病菌多。等下等下。小病變大病。
新年假期幾日已睇新聞都怕怕。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實知吾知咩係急症室
我幾次去都半个鐘上到房
真係有事緊急咁咪吾水等
我吾覺睇急症係耐既
吾係急症梗係要等
吾係急症睇咩急症
夜晚都有私院夜診睇
吾急点解要去急症?

子爵府

急症係分病情去排先後,隨時都會變。暫見都係人手排,最快。
人手排完又入電腦update status, 恐怕仲亂仲慢。

計我話直頭分流完拒絕 非緊急病人掛號,扣手續費後退落八達通,叫佢地去返診所私家睇。
好多人掛完號覺得唔抵,又無得退,磨爛蓆等見醫生為止。

仲有綜緩無得免費,要俾錢先。

首頁

尾頁

跳至