嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb出世可能醫院沖唔乾淨 有層白色膜(懷疑係胎水"葉"住
之後沖涼慢慢卒 而加變到甘 可以搽咩好?己經差唔多成個月

大宅

回覆樓主:

去睇醫生啦…應該係濕疹不過幾嚴重, 驚發炎有損就麻煩

複式洋房

chiubbbb 發表於 18-2-25 01:15
去睇醫生啦…應該係濕疹不過幾嚴重, 驚發炎有損就麻煩

另一邊頸都係甘 等星期一去睇

別墅

bianca.c 發表於 18-2-25 05:30
另一邊頸都係甘 等星期一去睇

睇完醫生點呀?

回覆 bianca.c 的帖子

Hello bianca.c ,醫生點講呀? BB頸嘅摺位容易藏污、食奶、流口水、出汗都有機會”醃” 住皮膚,加上BB皮膚角質層比成人薄,輕輕捽都會令皮膚變紅,媽媽選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液(每次只用少量),沖涼時間唔好太耐,盡量保持摺位處清潔同乾爽(風乾/印乾),擦上成份天然無香味保濕霜、薄薄橄欖油、椰子油,輕輕按摩幫助BB皮膚吸收,睇下有冇幫助呀

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-28 17:02
回覆 bianca.c 的帖子

Hello bianca.c ,醫生點講呀? BB頸嘅摺位容易藏污、食奶、流口水、出汗都有機會 ...

先清潔好,之後一定要印得好乾,我女之前都係咁,印完可再用棉花棒再印,可以再乾啲
回覆 Yen111728 的帖子

Hello Yen111728 ,同意媽媽分享 保持BB皮膚清潔、乾爽,加強保濕可以令皮膚形成屏障作用,阻隔外來刺激物,慢慢皮膚會有所改善架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至