牙橋Or植牙 求意見

Shekyan
|
本身缺牙位置前後牙杜過牙根都需要整牙套,醫生意見就係整牙橋(因為反正前後牙都要整牙套)和缺牙位置植牙加前後牙整牙套兩個方案都得,牙橋就快過植牙,費用都平一半!我考慮佐好耐都決定唔到請大家俾下意見
Shekyan
|
Shekyan 發表於 18-2-24 22:32
本身缺牙位置前後牙杜過牙根都需要整牙套,醫生意見就係整牙橋(因為反正前後牙都要整牙套)和缺牙位置植牙加 ...

推~
fion128
|
如唔使唸價錢, 一定係值牙,因牙套有機會會蛀入面真牙, 你重新再做牙僑即要拆走舊牙套再做新牙僑, 如之後入面蛀左耍拆晒再做, 或入面蛀到無晒, 我試過係甘
anyuser18
|
植牙
birdbird
|
植牙。
pigpigyy
|
植牙
Shekyan
|
fion128 發表於 18-2-24 22:51
如唔使唸價錢, 一定係值牙,因牙套有機會會蛀入面真牙, 你重新再做牙僑即要拆走舊牙套再做新牙僑, 如之後入 ...

牙套入面會再蛀這點我都明,因為我依家缺牙位置嘅前後牙都需要整牙套,咁係唔係直接整牙橋算!考慮價錢一方面,我都苦惱緊植牙有冇後遺症
Poyau
|
本身缺牙位置前後牙杜過牙根都需要整牙套,醫生意見就係整牙橋(因為反正前後牙都要整牙套)和缺牙位置植牙加 ...

考慮植牙
Shekyan
|
Poyau 發表於 18-2-24 23:17
考慮植牙

請問植牙有冇後遺症?唉~如果缺牙位置嘅前後牙唔洗整牙套的話,我真係唔會為牙橋或植牙之間苦惱,我一定會揀植牙,因為植牙唔洗磨前後牙,但依家點揀都要磨佐前後牙
Yeungkarrie
|
牙橋,學你話齋,因為前後牙都已經做左抽牙齦,咁兩隻牙都可以話必須要套,唔套的話,兩隻牙易爆,整左牙橋就可以保護埋兩隻牙,如果搵到一個做得好嘅,牙橋可以留到30+年,我知道好多呢d 個案,當然自己都必需要每年keep 住洗牙啦
Shekyan
|
Yeungkarrie 發表於 18-2-24 23:33
牙橋,學你話齋,因為前後牙都已經做左抽牙齦,咁兩隻牙都可以話必須要套,唔套的話,兩隻牙易爆,整左牙橋 ...

個牙醫都係咁解釋俾我聽,但個牙醫話牙橋平均可以用到5至10幾年,到時條牙橋嘅前後牙其中真係出現問題再植牙都可以!
333s
|

杜過牙根' 整過牙套' 整過牙橋
整過植牙。

牙橋, 几年后.... 植牙。
牙套, 几年后.... 牙套出事, 牙爛掉, 須植牙。
在香港。做2个植牙。(無牙, 崩牙) 其它香港收費太昂貴。

去了深圳植牙。植牙 3年保養。 每半年檢查牙, 送每年洗牙1次。
杜過牙根, 香港要把牙磨掉做牙套。九成牙醫都是。
我不想把好牙磨, 去深圳做嵌入式補牙。保養3年。坏了还可以填補。

Natalie625
|
Shekyan 發表於 18-2-24 23:51
個牙醫都係咁解釋俾我聽,但個牙醫話牙橋平均可以用到5至10幾年,到時條牙橋嘅前後牙其中真係出現問題再植 ...

植牙,牙齒冇左越耐牙骨會越少,幾年後植可能要加骨粉,價錢又貴左
早植早享受,遲植貴幾舊我老公植過,佢好滿意
Shekyan
|
Natalie625 發表於 18-2-25 00:15
植牙,牙齒冇左越耐牙骨會越少,幾年後植可能要加骨粉,價錢又貴左
早植早享受,遲植貴幾舊我老公植過 ...

請問你老公植牙幾錢一隻?
Natalie625
|
Shekyan 發表於 18-2-25 00:59
請問你老公植牙幾錢一隻?

佢早幾年植萬八一隻,
WinChi
|

你的情况就牙橋
植牙不是沒後遺症的
Shekyan
|
WinChi 發表於 18-2-25 09:40
你的情况就牙橋
植牙不是沒後遺症的

如果人可以生多一次牙就好啦
333s    發表於 18-2-26 10:36
CJCW
|
333s 發表於 18-2-24 23:59
杜過牙根' 整過牙套' 整過牙橋
整過植牙。

請問你去深圳邊間整牙?thanks
333s
|
Natalie625 發表於 18-2-25 01:08
佢早幾年植萬八一隻,

早幾年 植門牙, 萬八一隻,
下面小牙是万三.四。

近年, 詢問 N家都過二万。 有錢冇問題。 低收入打工者, 肉赤, 弧寒也好,
一只牙, 不止1个月工資。 我牙又多問題。 須預留多D錢, 來補牙 。

六合彩。又冇我份。

333s
|
CJCW 發表於 18-2-25 22:47
請問你去深圳邊間整牙?thanks

我做足功課,
香港詢問過N間, 又上网詢問。自己詢間過N次。收費, 做法。上門又詢問。
上門檢查不收錢。合理先整。問了几家, 它貴過其它牙醫中心。

www.ckj1000.com/愛康健官網‎
深圳牙科醫院, 不止它一間。先上网問。

http://www.dental-sz.com/mation/2014/1016/131.html