婆媳關係

跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

背景:bb依家1歲幾,我同老公25歲以下,啱啱事業起步,搵唔多屋企細唔夠四個人住,bb跟工人同爺嫲港島住,我同老公另租地方住。爺嫲40歲上,兩個都仲番緊工。

原本打算bb 3歲讀幼稚園前,我地草夠錢搬去港島同bb工人一齊住,同爺嫲隔幾個站。但近排計計數,發現因經濟問題搬到去都生活得好勉強,但係我又有幾個唔搬唔得既原因。

1. 同老爺奶奶管教模式唔同
佢地屬於好寵bb個種,我係會嚴但都會錫個種。曾經試過因為bb扭計我企硬唔讓步,搞到佢大喊,而爺嫲唔忍心之餘,仲怪我搞到家嘈屋閉,搞到個bb成個公主咁,本身佢都算乖既會聽我講,呢個問題愈嚟愈嚴重,bb係佢地屋企會恰佢地,係我地屋企就都算聽話守規矩(例如食飯坐定定個d),對父母同爺嫲都好大差別,但佢都好痴我,最痴爺->我->父->嫲,所以想愈早一家三口住方便可以教到佢。

2.想多啲時間見
我同老公依家一星期見bb 2日,有時要隔一星期,因為我份工有時要返六見得一日,同埋近排病菌勁,所以爺嫲都唔太想bb周圍去,但係佢地又成日同佢出街。。。。。。

原本就下定決心俾心機草錢,快啲一齊住。但係計完數發現,搬去港島淨係租到180呎度,姐姐都住唔到,bb活動空間細,唔夠爺嫲環境咁好,況且爺嫲都好錫佢,當佢親生女咁,咁我同老公以後衝事業可以放心。

但係同樣地,如果一齊住,收工一定會先返屋企(依家夜晚返pt),多啲時間見,同埋我都想盡返自己做媽媽既責任去教佢,以前我同自己講最基本每晚都要用一個鐘去陪佢做功課講故仔傾心事。

不過,bb讀小學前/有公屋都一定同我地住架啦,只係遲定早既方別。

大家覺得依家對於小朋友嚟講,環境重要啲定係管教模式重要啲?

大宅

回覆樓主:

一定係父母係身邊緊要啦 !
如果6299唔識教/大家的管教方式唔同 咁又再好嘅環境都冇用
小朋友頭三年 父母嘅陪伴好緊要 因為價值觀嘅建立 就係睇頭呢段時間 你都識講 佢而家已經識得 對住唔同人有唔同表現 再唔教好佢 大個就好難教 咁到時你有幾好嘅環境畀佢 都已經冇用

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

點解一定要住港島?一家三口連姐姐租新界樓得嗎?

別墅

回覆樓主:

搬去同6299一齊住,可行嗎?

珍珠宮

養育一個小朋友係要有犧牲,你現時情況選擇錢同事業就犧牲親子關係
錢係買唔到親子關係
同爺爺嫲嫲住有大活動空間,但同父母之間無聯繫,建立唔到親密感
到日後你以爲bb大個左再建立都一樣,其實係無呢回事,錯過左就係錯過左
你願意花幾多心機同時間比小朋友,小朋友係感受到
自己好好諗清楚

好多媽媽出過post講幼稚園/小學先接仔女返屋企住有咩問題
只可以講....種瓜得瓜,種豆得豆

別墅

emmmacyk 發表於 18-2-25 21:05
一定係父母係身邊緊要啦 !
如果6299唔識教/大家的管教方式唔同 咁又再好嘅環境都冇用
小朋友頭三年 父母嘅 ...

唉我都明如果我夠錢一定會一齊住,但我就諗爺嫲份工咁穩定可以多啲時間陪佢,就算係屋企公主咁,但童年都開心ma

別墅

甜心朱古力 發表於 18-2-25 21:10
樓主我朋友住公屋有200幾呎,1大1細無房無梳化,小朋友雜物多,小朋友連玩具都唔俾買無地方,你一家四口, ...

pt只係為咗草多啲錢先返,一齊住就唔返了。

姐姐方面唔擔心,同佢關係好好,而且我地會搬好近,佢住係爺嫲屋企願意接小朋友過嚟,夜晚就返去訓

至於地方太細就係我擔心既問題,依家我地150呎除咗擺張二人床,仲擺到二人梳化,不過要活動空間就要收埋枱,雜物都盡量放係牆上既櫃。。。不過我就係知3歲小朋友已經好活躍,呢個空間佢一定唔會生活得開心,唯一好處就係父母係佢身邊

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

我愛Corina 發表於 18-2-25 22:12
點解一定要住港島?一家三口連姐姐租新界樓得嗎?

港島區學校最好,元朗屯門上水個啲太雜

別墅

阿井 發表於 18-2-25 22:33

唔得啦如果唔係依家都唔使搬出嚟啦,原因你懂的。。

別墅

阿井 發表於 18-2-25 22:33

唔得啦如果唔係依家都唔使搬出嚟啦,原因你懂的。。

別墅

秋天與楓葉 發表於 18-2-25 22:39
養育一個小朋友係要有犧牲,你現時情況選擇錢同事業就犧牲親子關係
錢係買唔到親子關係
同爺爺嫲嫲住有大活 ...

我自己都係寄宿家庭長大,都有恨過父母點解會唔同我住,我自己好清楚呢個成長環境既得益同害處,一齊住我一定會每日抽時間陪佢,但係重點係屋企太細,我自己係度生活一年都有少少燥,所以我唔敢太快下決定。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

anna_ls 發表於 18-2-25 14:47
港島區學校最好,元朗屯門上水個啲太雜

港島區學校係好,但都要因應自己能力啦。

Btw, 我係元朗大,我住緊間房都150呎,同期同學事業都唔錯。

別墅

我愛Corina 發表於 18-2-25 22:55
港島區學校係好,但都要因應自己能力啦。

Btw, 我係元朗大,我住緊間房都150呎,同期同學事業都唔錯。

今時唔同往日啦,依家咁多大陸小朋友落嚟。。。更何況港島咁多名校,唔係淨係講成績,校風都好重要,因為品行比成就更重要

除咗屋企人,學校影響都好大,依家只可以犧牲一個最小影響既因素,學校就一定唔係最小

瑪瑙宮

anna_ls 發表於 18-2-25 14:57

今時唔同往日啦,依家咁多大陸小朋友落嚟。。。更何況港島 ...

既然你咁講,其實你心裏已有決定了。

別墅

我愛Corina 發表於 18-2-25 23:14
既然你咁講,其實你心裏已有決定了。

住就一定港島,只係想知屋企細對小朋友成長有幾大影響,我只係知道父母唔係身邊既影響,比較唔到。。。

瑪瑙宮

anna_ls 發表於 18-2-25 15:19
住就一定港島,只係想知屋企細對小朋友成長有幾大影響,我只係知道父母唔係身邊既影響,比較唔到。。。
...

咁你地都等緊公屋,都係住幾年而已,bb細未必識分居住環境,都係跟返父母好d既。

大宅

回覆樓主:

其實活動空間真係咁重要?

如果係我... 我寧願住劏房都要同自己小朋友一齊住, 得閒去公園玩下, 平時係屋企靜d講下書玩下玩具...父母嘅愛係爺爺嫲嫲代替唔到

你可以試下晚上接佢走, 一早送佢比姐姐或叫姐姐黎接佢去爺爺嫲嫲度

別墅

我愛Corina 發表於 18-2-25 23:24
咁你地都等緊公屋,都係住幾年而已,bb細未必識分居住環境,都係跟返父母好d既。
...

有冇住公屋既jm知道三人家庭要排幾耐?

首頁
12345...12

尾頁

跳至