懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日入醫8w藥流引產,請問之後要點樣坐小月?其實醫院應該只會比一個星期病假,是否不夠休息?

見人話要炒米茶當水飲同盡量食正氣野,同用薑水沖身,請問除左呢d仲有咩要注意?
因為唔會同屋企人講,所以唔會有薑飯同豬腳薑咁!自己整又想盡量簡單!

本身無睇開中醫,需唔需要排左組織之後再睇中醫調理?

有冇人係完全無坐過小月,無特別調理,之後又可以順利再懷孕生B架?

大宅

MAMAHANA 發表於 18-2-26 10:35
今日入醫8w藥流引產,請問之後要點樣坐小月?其實醫院應該只會比一個星期病假,是否不夠休息?

見人話要炒 ...

同坐月一樣,唔好吹風,唔好洗頭!可以既,盡量休息二星期,等身體復原!你既情況同我差唔多,我都係冇同上司講!但証實左要引產,我就直接講比上司知,方便拎假休息!如果冇家人幫手,可睇中醫補身!最好朝早食薑炒飯,去風暖身!炒米水可以既都keep 住日日飲!就算依架我都係飲緊炒水茶。如果可以既搵親密既朋友傾訴下,心情會好好多!加油呀!

別墅

npwawa 發表於 18-2-26 23:09
同坐月一樣,唔好吹風,唔好洗頭!可以既,盡量休息二星期,等身體復原!你既情況同我差唔多,我都係冇同 ...

想問下,你是否藥流?食藥幾耐有反應?我已經食左廿個小時,除左流血外(M期量,唔算太多)我完全無肚痛,仲未排組織出來,好擔心無反應要刮

大宅

MAMAHANA 發表於 18-2-27 08:19
想問下,你是否藥流?食藥幾耐有反應?我已經食左廿個小時,除左流血外(M期量,唔算太多)我完全無肚痛, ...

我食第二次藥先有反應!

大宅

想問下,你是否藥流?食藥幾耐有反應?我已經食左廿個小時,除左流血外(M期量,唔算太多)我完全無肚痛, ...

你係唔係隔三個鐘食一次果隻?

大宅

或者你搵下我既舊post 我都有講曬過程

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

得既話,最好要按照正常坐月黎

別墅

npwawa 發表於 18-2-27 16:10
你係唔係隔三個鐘食一次果隻?

醫院話我個隻係食一次架咋,一次過食三粒,食完觀察四小時無野就返屋企排

別墅

MAMAHANA 發表於 18-2-27 17:17
醫院話我個隻係食一次架咋,一次過食三粒,食完觀察四小時無野就返屋企排
...

我星期日塞左藥,大約1小時後就有d反應有流血不過量少,仲連粒塞藥都沖埋出來。

再隔幾個鐘就感覺到一次宮縮,不過不是好痛,同超多血水兼有血塊,沖走了。

不過之後連續兩日都無大反應,血又無乜,所以自己再去私家照下,話原來個胎long已排走了,只剩下好厚的子宮內膜,要繼續排,所以就開左藥俾我食,食多幾日先。我都唔知之前果d血塊就係個胎long。

同埋醫生話唔一定會宮縮大反應先叫做排左的。

唔知你有無發現,其實醫院俾我的塞藥,同私家俾我食的藥,全部都係不同名的但都屬於腸胃藥的一種。醫生話我知係因為呢d腸胃藥係有宮縮的side effect,所以開來引產用。

別墅

回覆樓主:

建議你食晒藥後都去私家再照,睇下咩情況。

其實朋友教路,佢前後要塞3次藥兼食中藥先排得清,佢話我地呢個階段已經可以食埋中藥輔助了。

我打算過2日照多次睇下咩情況先再算。

別墅

Palapachan 發表於 18-2-28 15:42
我星期日塞左藥,大約1小時後就有d反應有流血不過量少,仲連粒塞藥都沖埋出來。

再隔幾個鐘就感覺到一次 ...

你咁講,會唔會我自己痾咗出嚟都唔知不過我又真係冇大血塊排出過!而且肚只是微微痛(第一日),呢兩三日已經完全唔痛了!你係幾多週架?你係食咗藥之後隔幾多日再去政府複診?

別墅

MAMAHANA 發表於 18-2-28 16:08
你咁講,會唔會我自己痾咗出嚟都唔知不過我又真係冇大血塊排出過!而且肚只是微微痛(第一日) ...

第9週。

星期日醫院塞藥,星期二再去照俾左口服藥我,尋日食左一次口服藥就m痛到震,然後就又一大舊血塊。不過到今日就乜反應都無了。預約左明天再去照,睇下醫生有乜建議。

因為睇過有d jm話如果唔係剩下好多殘流,而且無肚痛無發炎的話,話下次m到時會自然排埋出來,所以都係照下睇下剩返幾厚先再作打算。

別墅

MAMAHANA 發表於 18-2-28 16:08
你咁講,會唔會我自己痾咗出嚟都唔知不過我又真係冇大血塊排出過!而且肚只是微微痛(第一日) ...

已經屙左都唔出奇,因為仲好細,我9週時有1.4幾胎芽。

我有仔細望下d血塊的呢,但又真係唔覺似咩胎long之類,所以無裝入個樽俾醫院。

不過算啦,當時問過醫生,用來驗乜,佢話純粹只係驗下係咪一個胎,唔會幫手驗其他野,佢答我唔拎返來都得。

別墅

Palapachan 發表於 18-2-28 16:17
第9週。

星期日醫院塞藥,星期二再去照俾左口服藥我,尋日食左一次口服藥就m痛到震,然後就又一大舊血塊 ...

你係私家食藥?

首頁

尾頁

跳至