家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 比錢c.f.都唔拆, 話責任問題喎 …… 唔拆走舊機, 新既點黎……
help 。唔通又另外搵cf上門拆左機先?

水晶宮

欣媽媽 發表於 18-2-26 14:33
如題, 比錢c.f.都唔拆, 話責任問題喎 …… 唔拆走舊機, 新既點黎……
help 。唔通又另外搵cf ...
落單時要求寫明
包拆包搬走

通常大型連鎖電器店都免費包埋呢項服務

siu05    發表於 18-2-27 00:24

水晶宮

買洗衣機, 有冇預先問好, 通常送貨及安裝是分開, 處理舊機是送貨做的(收錢), 他們有車, 會一齊運走.

侯爵府

欣媽媽 發表於 18-2-26 14:33
help 。唔通又另外搵cf ...

如果你住屋苑,睇下清潔姐姐會否幫你清走,又或者試下叫街邊舊電器回收佬睇下會否幫你搬走。

普通洗衣機只係拔走電掣同拔出排水喉,同擰出供水喉,普通人徒手也可以做到,無需要特別工具。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係蘇寧買過,只免費清走舊機,唔包拆,要自己搬出廳,如果要幫拆,蘇寧本身都未必即答到你,要先聯絡師傅,既然係咁,你唔識拆,不如搵樓下大廈技工清潔姐姐搞晒,然後搵間網店平價既買

大宅

crshk 發表於 18-2-26 15:10
如果你住屋苑,睇下清潔姐姐會否幫你清走,又或者試下叫街邊舊電器回收佬睇下會否幫你搬走。

普通洗衣機 ...

問題係因為部機壞左脫唔到水 , 內裏積左些水清唔走…… 我自己可試拔電制,水喉……但dum水點攪?
到時收機cf 咋型唔收咪死
Lilypie Baby Ticker

侯爵府

欣媽媽 發表於 18-2-28 11:14
問題係因為部機壞左脫唔到水 , 內裏積左些水清唔走…… 我自己可試拔電制,水喉……但dum水點攪?
到時收 ...

自己想方法清出嚟...

用漱口盅逐小 ‘筆’ 出嚟又得,手動水泵泵出嚟又得,總有方法...

大宅

crshk 發表於 18-2-28 11:21
自己想方法清出嚟...

用漱口盅逐小 ‘筆’ 出嚟又得,手動水泵泵出嚟又得,總有方法...

好啦,我試下攪攪 !做家庭主婦真唔容易

侯爵府

欣媽媽 發表於 18-2-28 11:24
好啦,我試下攪攪 !做家庭主婦真唔容易

想快的話,去雜貨舖買個火水泵,又或者買條膠水喉,用虹吸方式,好快搞掂。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

欣媽媽 發表於 18-2-28 11:14
到時收 ...

原來咁,最好係搵大廈清潔阿姐,比錢搞掂,可以先問管理員再搭路,積水佢哋應該會拎到落垃圾房搞,唔會係你單位整

侯爵府

oceandeepsea 發表於 18-2-28 11:35
原來咁,最好係搵大廈清潔阿姐,比錢搞掂,可以先問管理員再搭路,積水佢哋應該會拎到落垃圾房搞,唔會係 ...

唔清走積水可能過百磅,抬唔到上車仔搬走,無謂連累阿姐工傷

水晶宮

滾筒式洗衣機, 滾筒以下仲有水, 洗衣機下方有個塵隔, 扭開它, d水就瀉出來, 不過要想辦法接水, 或把洗衣機塵隔出口, 搬移近去水位.
https://www.youtube.com/watch?v=PbfXsmULOzE

原來有洗衣機, 仲有條排水喉仔.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主部舊機係乜嘢機? 低去水機放平去水喉就會排走機內既水, 高去水機底會有濾網排水口,詳參考說明書, 如找不到可以列出牌子型號, 試下幫你找.

大宅

clpapa 發表於 18-2-28 14:21
樓主部舊機係乜嘢機? 低去水機放平去水喉就會排走機內既水, 高去水機底會有濾網排水口,詳參考說明書, 如找 ...

我最後用杯仔筆清哂積水。
但唔知d來去水喉點拆, 可做既只拔了電制 。 跟住點做

侯爵府

欣媽媽 發表於 18-2-28 16:00
...

你影張洗衣機入水喉的相嚟睇下。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

欣媽媽 發表於 18-2-28 16:00
...
如果你部洗衣機係高去水, 建議你都洗左機底濾網, 再開機試一次, 可能之前只係濾網塞左, 跟本唔係壞機.

大宅

crshk 發表於 18-2-28 16:05
你影張洗衣機入水喉的相嚟睇下。

問左老公,原來入水個水喉在機背, 唔怪得搵極都搵唔到。
甘我知點做啦, 至於“出水喉”,原來就甘拿出就得。

機低格扭唔郁, 唔知係咪以前開過扭歪了,開唔番。 算啦, 唔整佢啦,因為已訂左新機,不過要下週3才到。

多謝各位jm 意見

侯爵府

欣媽媽 發表於 18-2-28 18:44
問左老公,原來入水個水喉在機背, 唔怪得搵極都搵唔到。
甘我知點做啦, 至於“出水喉”,原來就甘拿出就 ...

瑪瑙宮

如果唔同我搬走舊機, 我唔會幫襯佢.

首頁

尾頁

跳至