脊椎側彎

taimic18
|
有冇同學係學童保健check到有脊椎側彎,照完莫爾照相後係吾需要再照x-ray?
|
taimic18 發表於 18-2-26 16:02
有冇同學係學童保健check到有脊椎側彎,照完莫爾照相後係吾需要再照x-ray?

莫爾就是x-ray一種
bb2
|
taimic18 發表於 18-2-26 16:02

先照莫爾,呢個無幅射,如情况較嚴重或marginal case就再照下X Ray確認側彎度数
taimic18
|
我以為係普通影相,因為見只係用相機影!現在好擔心佢打黎要照x-ray(emoji)
A仔媽咪
|
打黎先算,一般幾度、十幾廿度無咩影響。我仔跟進左三年,共照左三次XRay,最後果次話佢高定左,唔會再惡化,所以close file(十度左右)。由中二開始高開始發現,仔瘦,唔夠肌肉支撐,做多啲拉筋動作。
Purple_0322
|
我自己有側彎十零度,不用再照,平時注意下挺直啲條腰行就算
taimic18
|
係咪高得快就會咁?我仔都係高瘦!希望就算要照都好似你仔仔咁冇事
taimic18
|
A仔媽咪 發表於 18-2-26 16:38
打黎先算,一般幾度、十幾廿度無咩影響。我仔跟進左三年,共照左三次XRay,最後果次話佢高定左,唔會再惡化 ...

係咪高得快就會咁?我仔都係高瘦!希望就算要照都好似你仔仔咁冇事
angiehouse
|
12312 發表於 18-2-26 16:11
莫爾就是x-ray一種

莫爾吾系x Ray, 莫爾無幅射,主要睇下背兩邊肌肉平行否,嚴重既先會安排照x ray,x Ray 先可睇到脊椎情況
|
angiehouse 發表於 18-2-26 18:39
莫爾吾系x Ray, 莫爾無幅射,主要睇下背兩邊肌肉平行否,嚴重既先會安排照x ray,x Ray 先可睇到脊椎情況
...

照幾次都是長相片莫爾,下次只需要返去覆診。
angiehouse
|
12312 發表於 18-2-26 18:52
照幾次都是長相片莫爾,下次只需要返去覆診。

因為吾嚴重,一路無惡化,半年照一次莫爾以跟離
|
angiehouse 發表於 18-2-26 19:00
因為吾嚴重,一路無惡化,半年照一次莫爾以跟離

上次嚇死我,手度嚴重了,最后照了莫爾知無變大才心安
angiehouse
|
12312 發表於 18-2-26 19:01
上次嚇死我,手度嚴重了,最后照了莫爾知無變大才心安

真系鬆一口氣,不過要小心看住,要堅持正確姿勢,不要背太重,多運動
A仔媽咪
|
taimic18 發表於 18-2-26 18:08
...

我覺得有少少關系,但好彩高定左無再惡化。
paris2010
|
回覆 A仔媽咪 的帖子

請問果時發現幾多度
A仔媽咪
|
paris2010 發表於 18-11-9 13:39
回覆 A仔媽咪 的帖子

請問果時發現幾多度

到close file醫生先正式話我知佢十度多啲…果兩三年真係擔心…
Chowying
|
A仔媽咪 發表於 18-11-9 16:28
到close file醫生先正式話我知佢十度多啲…果兩三年真係擔心…

我冇等政府, 去咗睇私家, 我個女暫時都係十幾度
paris2010
|
Chowying 發表於 18-11-9 16:36
我冇等政府, 去咗睇私家, 我個女暫時都係十幾度

你睇邊間? 可否比私家資料我,謝謝