自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

郭炳湘三兄弟爭產案令我想起那個說她c6不想生多個小朋友的post,其實兄弟姊妹可以大家有多個伴的想法真是大人一廂情願和天真的想法吧!大了也是兩家人!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Moonlight819 發表於 18-2-27 11:03
郭炳湘三兄弟爭產案令我想起那個說她c6不想生多個小朋友的post,其實兄弟姊妹可以大家有多個伴的想法真是大 ...

好正路,除非自己兄弟姐妹仲好close

水晶宮

good_pig 發表於 18-2-27 11:04
好正路,除非自己兄弟姐妹仲好close

仲要睇埋另一半係咩人呢⋯⋯

子爵府

回覆樓主

唔同!人哋講緊係幾十/幾百億喔
我哋一般家庭可以俾100萬cash畀小朋友分都本事啦

象牙宮

2024年龍年勳章

Moonlight819 發表於 18-2-27 11:03
郭炳湘三兄弟爭產案令我想起那個說她c6不想生多個小朋友的post,其實兄弟姊妹可以大家有多個伴的想法真是大 ...

睇新聞,湘真係輸打贏要,明明自己揀三藩市地産,依家話升值不如另外兩兄弟....

最慘鄺老太,湘同佢見面,只不過係要揪稱佢有冇老人痴呆...

珍珠宮

nanananana 發表於 18-2-27 11:10
我哋一般家庭可以俾100萬cash畀小朋友分都本事啦:hap ...

普通人也會爭樓或免税額等!我很記得之前有位jm說「你會寧願父母送層樓給你還是一個兄弟姐妹?」

珍珠宮

我哋一般家庭可以俾100萬cash畀小朋友分都本事啦:hap ...

尼個大哥吾底爭,細佬坐監佢一手做成,而家又來爭產

子爵府

回覆樓主

家人打新地工,同郭家幾兄弟有接觸,郭老二絕對是一個好人,對員工來說也是良心僱主,宜家比親哥哥攪到雞毛鴨血,作為員工的家人也說同事們也替郭炳江不值。

子爵府

angiehouse 發表於 18-2-27 11:17
尼個大哥吾底爭,細佬坐監佢一手做成,而家又來爭產

其實佢哋有牙齒印
之前大哥被綁架,綁匪要求多些錢,家人唔肯

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

jm, 你無睇近期大熱帖嗎?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

ninjarabbit 發表於 18-2-27 11:21
jm, 你無睇近期大熱帖嗎?

有睇⋯d數好亂
我數學唔好

男爵府

yaumuimui 發表於 18-2-27 11:17
家人打新地工,同郭家幾兄弟有接觸,郭老二絕對是一個好人,對員工來說也是良心僱主,宜家比親哥哥攪到雞毛 ...
三兄弟都不是好人

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

睇緣份, 夫妻都係, 有鴛鴦有怨偶。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

回覆樓主

呢個post睇怕得罪好多BK JM,JM 們的想法係生一個絕對會孤獨,易變公主/ 皇子病,生兩個就唔同呢,大個可以守望相助,互相扶持,有商有量, 佢哋大個有爭產,都一定係家教唔好

我好記得有個JM講「佢啲小朋友將來一定唔會咁」,當時已經好想問佢,憑咩咁肯定,金錢會令人腐化,根本連10年後嘅自己變成點都唔夠膽保證,點解可以肯定佢啲小朋友長大一定相親相愛+ 守望相助呢

RAA    發表於 18-10-22 11:19

男爵府

nanananana 發表於 18-2-27 11:19
其實佢哋有牙齒印
之前大哥被綁架,綁匪要求多些錢,家人唔肯
開頭坊間傳聞話佢比綁架, 細佬冇夾錢比贖金. 但之前某單案審訊果陣披露左其實佢細佬都有比錢. 但佢為左個小三, 累到細佬同個忠心下屬雞毛鴨血.

珍珠宮

回覆樓主

或者咁講
身邊多數係好多女士心態好傳統
話要生夠一仔一女,成好字
又話仔女可互相幫助
個人感覺真正原因只為成就女人自己既美滿人生

一家四口,樂也融融

但現實生活又點會盡如人意呢?

子爵府

uoaccf 發表於 18-2-27 11:26
開頭坊間傳聞話佢比綁架, 細佬冇夾錢比贖金. 但之前某單案審訊果陣披露左其實佢細佬都有比錢. 但佢為左個 ...

佢細佬有比錢,但綁匪要求多些,佢細佬唔肯還是點,遲了幾日,佢大哥先俾人救翻

所以佢大哥一直唔忿氣,可能俾綁匪虐待

公爵府

同意,其實很多事情都是父母的一相情願,例如,有些父母生出的孩子有某些問題/狀況,佢地就一相情願的要生第二胎or第三胎用以照顧有問題的手足,佢地認為親兄弟當然要互相照顧啦!

男爵府

nanananana 發表於 18-2-27 11:28
佢細佬有比錢,但綁匪要求多些,佢細佬唔肯還是點,遲了幾日,佢大哥先俾人救翻
:qu ...
兩兄弟同郭老太都求過張子強,但張子強成日都唔肯講贖金實數. 佢獲救後陷害細佬同下屬, 拋棄老婆, 傷媽媽既心. 真係唔救好過救.

男爵府

人地大家族又點可以同其他人比,不可相提並論的!
再者,也許你們的眼中只會諗一個有一個好,其實無問題的。
而我眼中有兄弟姊妹又真的好正,好開心有個大家族,無話對與錯!
也許我家族無得爭產,無Lee d野,所以幾唔錯
做人樂觀D,個人都開心D!

首頁
12345...8

尾頁

跳至