自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-2-27 20:01
識兩個人都係三十几先学,但千祈米買琴。兩個都三分钟熱度。唔係你想像中咁。第一年曲短都ok,但之後曲長d難 ...

是否講我
我同樓主差不多,小時家境冇得學,不過沒有等到40,一出來工作,就去學了,學左1年左右,跟住掛住拍拖,玩,去旅行,就放棄了。

因係越來越難,越來越辛苦,仲有我冇這天份

男爵府

回覆樓主

學琴係陶冶性情,興趣的一種,同年齡冇關係喎,好似乒乓球、跳舞等,咩年齡都可以學。

大宅

回覆樓主

其實都ok 但真係要有耐性學

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:45

大宅

回覆樓主

support我都學左年幾啦,可以彈到d歌好有滿足感

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:45

公爵府

cathyhung620 發表於 18-2-27 17:47
童年情意結...小時候想學鋼琴, 但礙於家境問題, 到自己出來工作後, 一直想去學, 想到現在年過40歲, 覺得要 ...

我都24開始學,加油!

伯爵府

我30歳先去學,因為細個屋企無$,所以一路都係夢想。

初初我係琴行學,後來,我有朋友上門教我,
然後,我買了數碼鋼琴。
我學半年已經識彈一首簡單既歌。
依家間唔中彈下,已經識彈(卡農)
好有滿足感,老公話我好勁!

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:47

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

有個music course, 要家長陪上堂。所以我都叫做學緊琴

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:47

寶石宮

2023年兔年勳章

cathyhung620 發表於 18-2-27 17:47
童年情意結...小時候想學鋼琴, 但礙於家境問題, 到自己出來工作後, 一直想去學, 想到現在年過40歲, 覺得要 ...

私人教授 可以小朋友上堂 坐隔離偷師

男爵府

我好羡慕人地識彈琴。仔女都十幾歲。上年10月尾的起心肝拎仔女的BB級琴書來自學,一本本彈上去,而家彈到第七、八同九本(三本交替彈),已去有peddle啲歌仔,學一首新歌仔都快咗好多,唔似得第一曰咁,無人睇住都手震震。
學啦!但真的唔好買琴住,到學到咁上下先買都唔遲。

珍珠宮

回覆樓主

其實好多成人學琴架,有興趣想學就學啦,最老我見過有60歲

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:50

大宅

回覆樓主

我19歲至學,學到24歲,考咗5級琴。之後份工忙,放棄咗。

你大個學唔會有人笑你,大把人係咁。但學琴要練琴,都幾悶,唔係想像中咁好玩。

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:51

大宅

leopak 發表於 18-2-27 21:35
我30歳先去學,因為細個屋企無$,所以一路都係夢想。

初初我係琴行學,後來,我有朋友上門教我,

好勁呀,我都好鐘意(卡農),你學咗幾耐先彈到?

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我都想學呀,不過唔知學費貴唔貴

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

學啦,當玩吓,學吓流行曲咁

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:52

男爵府

回覆樓主

學海無涯,有能力時間想學就學,無需理人點諗

伯爵府

jc2001 發表於 18-2-27 22:31
好勁呀,我都好鐘意(卡農),你學咗幾耐先彈到?
我練習睇鐠,然後,再download 網上面既琴書,再鍊習,由於我比較懶,又要湊2隻囡,所以一星期練習2至3天,每次30分鐘到。
後來,識得填哂d音上去,都攪左成1年半。
因為,我唔識一路睇一路彈,我唯有寫哂d音上去先。
跟住,上網download (卡農)d簡單版學習左先,然後,慢慢上手後,再download升級版既(卡農)錬習。

男爵府

學啦~唔試過點知呢?試左學識的機會大於零,唔試就永遠零。
我都係嫁左之後先學,最緊要遇到好老師,都換到3個,搵到有耐性又識教的老師真不容易。。我學到生埋仔。。哈哈。。容唔容易?除古典歌,我會搵鍾意的流行曲,請老師指導,咁會有動力的!考左5級。無考了,生埋第2個。。就更加無夠時間同記性。。但現在可以自娛,彈乜就彈乜,詩歌好~流行曲好~好唔好聽不重要,重要是我覺得很滿足。。現在又有少少時間,想學伴奏。就的起心肝報了!一齊加油吧!!

公爵府

回覆樓主

我最近係工聯會上完初班 ok呀 都識彈。不過上完後無再join course 個人就懶了。

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:58

伯爵府

回覆樓主

我跟住我女學又叫老師教我幾首歌, 而家龍貓, 天空之城都彈到

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:58

子爵府

排球女將 發表於 18-2-27 22:51
學啦~唔試過點知呢?試左學識的機會大於零,唔試就永遠零。
我都係嫁左之後先學,最緊要遇到好老師,都換到 ...

請問你大人學咗幾耐考到五級? 琴試當中你認為最難的部份?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

首頁
12345...9

尾頁

跳至