心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

appledai 發表於 18-3-1 11:34
請教人生真正的意義是什麼?

我們無法永遠留住美好的時光,但是一頓美味的飯,一場好看的電影,一次愉快的旅行,都是永恆,是永遠的美好記憶。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

rayhong9 發表於 18-3-9 14:10
我們無法永遠留住美好的時光,但是一頓美味的飯,一場好看的電影,一次愉快的旅行,都是永恆,是永遠的美 ...

大家要珍惜生命,世上好多人係因為吾夠食物,缺乏醫療而死。香港人不至於咁慘,有吾開心野上網講下呻下,應該可以舒服D。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

用戶要求終止服務

ment_620 發表於 18-2-28 21:57
好想搵人同我傾計。我好難受好辛苦,唔知係咪有抑鬱,覺得生存無意思。有無JM有同樣感受
...

me 2,已經無任何途徑可以發洩下,連上網開post都要擔心講錯野,任何事人前人後都只有自己面對

大宅

回覆樓主

我都好想死⋯但時候未到⋯我對朋友好失望、每天都害怕會失業、想搵人傾訴又冇,見到以前既朋友都陸陸續續結婚生子,狀似幸福的模樣,我就更加唔開心,覺得自己好慘唔想出街見人。

子爵府

回覆樓主:

打熱線傾吓啊!熱線有心機聽人講,又有私隱,可自由啲講乜都得

其實唔開心好似無出路,但只係一時嘅,過咗望返會覺得好似一場夢。識啲人情緒病都好返架,搵人幫唔好放棄啊

翡翠宮

lam0903 發表於 18-3-9 12:32
其實真係最好搵醫生幫手,始終要食藥幫忙。 當時正向思維,積極做運動都有幫助。 每個人都有唔開心的時候, ...

agreed

複式洋房

好想搵人同我傾計。我好難受好辛苦,唔知係咪有抑鬱,覺得生存無意思。有無JM有同樣感受
...

我直頭懷疑自己有產後憂鬱症,不過上網睇啲症狀又唔似,但真係好容情緒激動,無啦啦又想喊,特別當我一個人湊BB嗰陣,佢喊我又跟住喊,痴咁線咁!

侯爵府

我昨夜先同個女嘈交, 個心痛到不得了, 無私地照顧左佢25年, 佢竟然話我自私,我病佢都無理我, 我買D豬肉煲一大碗粥, 食二日, 覆診時再買一條蛋糕又食一日, 佢都無諗住問我食咩, 唉, 真係心都淡, 親單家庭, 好難先將佢養大, 諗住鬆一口氣時, 發覺佢原全唔了解我, 仲當我係衰人

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

姊妹們妳地真系要努力呀。

我爭扎左幾十年 曾經有情緒病 仔女有殘決 老公對我亦不好。所有不幸都在我身上發生。但我學會愛身邊人之同時,我會愛自己。生活好艱難 但我爭扎去愛護自己,給自己正面思想,運動,打扮。 冇人了解我 。我冇朋友可傾,因為佢地多數唔太了解我真實情況有幾艱苦,什至見我表面好似好轻鬆所以成日潤我,惡意批評我。於我而言,不是真正朋友的,酒肉朋友,我不需要。沒錯我都想有人傾訴,但沒朋友會樂意聽,沒所謂。但我自我會找方法,例如運動去舒緩自己。

希望樓主同上面覺得有情緒問題的盡快去尋求社工傾計。社工會幫到你架。

複式洋房

...

得闲可以同我倾,我係全職媽媽

複式洋房

樓主如果唔介意既話可以係度分享吓呀, 講出嚟會舒服啲 如果你懷疑自己有抑鬱既症狀, 就盡快搵心理學家幫吓手, 病向淺中醫, 支持你!

大宅

Ksiu66666 發表於 18-5-9 13:18
姊妹們妳地真系要努力呀。

我爭扎左幾十年 曾經有情緒病 仔女有殘決 老公對我亦不好。所有不幸都在我身上 ...

正面既鼓勵!謝謝你!

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

有缘路過! 生活其實可以想到好複雜, 但也可以很簡單! 有人要有車有樓有袋有錢至過到活, 但同樣也有住在擋房食麥記也快樂! 心態點睇, 自己就如何! 如果成日抱住想哭唔高興做乜都唔順! 我通常會用今日已到谷底明日一定比今日好少少的心態面對! 有時可以好阿Q, 但生活會簡單易過, 平淡可能也可以是一種福氣! 加油吧, 試下揾日一大早去沙灘望下, 你會發現呢個世界其實可以好靚, 望住呢d景個心可以好静!

首頁

尾頁

跳至