預算案-持續進修基金

可愛教主2
|

請問知唔知政府批咗未
Flovena
|

rainlamrainlam
|
Flovena 發表於 18-3-1 12:01
即係點?有幾多限額?
十一哥
|
同埋點先知咩課程包括架?
juv10hk
|
回覆 可愛教主2 的帖子

CEF係按課程來claim,當你依課程開左account,就要係4年內完成課程+考試或考到更高的grade,如果你n年前用過,應該已經過期。
但如果n年前用過,而當年仲有錢淨,係咪已不可用呢!即係claim過錢的人就只能claim10K?
florapang0426
|
juv10hk 發表於 18-3-1 12:38
回覆 可愛教主2 的帖子

CEF係按課程來claim,當你依課程開左account,就要係4年內完成課程+考試或考到更高 ...

我尋日聽到話claim過過左期都適用呀
juv10hk    發表於 18-3-1 20:12
可愛教主2
|
Flovena 發表於 18-3-1 12:01

因為我之前claim過,但未claim足一萬蚊,咁如果之前都有結餘嘅話,可唔可以將之前期結餘,加今次一萬蚊嘅總數去claim呀?
Flovena
|
十一哥 發表於 18-3-1 12:05
同埋點先知咩課程包括架?

上持續進修基金個website 睇,有晒所有課程list
Flovena
|
可愛教主2 發表於 18-3-1 12:59
因為我之前claim過,但未claim足一萬蚊,咁如果之前都有結餘嘅話,可唔可以將之前期結餘,加今次一萬蚊嘅 ...

之前用過,就算過左期, 而家都可以claim.
假設你之前claim 左8000,而家即係有12000 可以claim
Swany288
|
係咪一定要考試㗎?有冇D好似興趣班咁只需上課,唔使考試?
ivylcm
|
回覆 Swany288 的帖子

視乎個couse有無考試,我之前個無得功課
YuYuMother
|
可以再用咁又幾好喎
Poyau
|
Flovena 發表於 18-3-1 13:29
假設你之前claim 左8000,而家即係有12000 可以claim
...

王雨瑩
|
想問下點樣Check番自己以前Claim淨幾多
我以前D文件都掉晒,乜編號自己Number全部都唔知
可愛教主2
|
Flovena 發表於 18-3-1 13:29
...

真係?之前有結餘都可以今次帶落嚟用?咁點知自己有幾多結餘呀?我已忘記得一乾二淨
可愛教主2
|
知唔知大約几時知政府預算案批左未呢樣計畫未?
ChloeMa
|
王雨瑩 發表於 18-3-6 00:00
想問下點樣Check番自己以前Claim淨幾多
我以前D文件都掉晒,乜編號自己Number全部都唔知 ...
有身份証咪check 到囉。
ansonbbb
|
可愛教主2 發表於 18-3-1 11:59
請問知唔知政府批咗未

好想知而家係咪領左一萬之外,仲可以申多d?大家知嗎?
scholar
|
我都想知~留毛!

locha
|
我十年前申請過戶口,但無考試未用過入面基金,今年想申請點知唔批,話我戶口凍結咗4年,如要申請,要等下年4月新製。我個course剛開始,下年又唔會再讀,求問有無其他辦法?