產前產後病房之奇人奇事

capricornbb
|

由於當年我陀B時不穩,要待在公院產前房2星期待產,出出入入見到人生百態,有幾個比較難忘嘅分享吓:

1)一個單非高齡4x歲孕婦,黃昏前一入院即刻喺病房內外走廊來回跑圈,在床邊企著不停做深蹲運動,結果,第朝早穿水生得,原來呢個B已經係第4胎,聽姑娘說,生完已經出埋院,因要趕返家湊幾個細路;

2)雙非孕婦,下午入來哭哭啼啼,佢話老公有親友喺香港居住,但自己無錢找數,想問我借幾千蚊俾佢,話搵到佢老公個親戚就會還返錢俾我,跟著第二日佢未生B就出咗院,原來因為雙非要俾1萬多住院費,佢寧願返番內地生,出院費都無俾,走咗數,姑娘話見慣架啦;

3)產後,隔離床有個90後19歲女仔,姑娘幫她檢查傷口,發覺佢對眼有d怪異,問佢隻眼做咩事,個女仔話,無嘢,我痴緊雙眼皮膠紙啫,姑娘話唔駛吖嘛? 佢話,唔痴唔慣,之後仲化埋妝,係咁影相自拍
rayrayus    發表於 18-3-8 05:27
jacobkit  :lover  發表於 18-3-3 23:58
mrsma1120    發表於 18-3-2 15:29
maggiejane    發表於 18-3-2 14:28
currypru    發表於 18-3-2 12:31
豬吉
|
我果時隔離有個痴線婆
零晨4-5點抱個b出去響晒alarm
話帶個b散步
姑娘唔比仲話咁bb咪好慘

六點bb沖涼姑娘見佢填份野1:00後就無餵奶
叫佢餵下最尾幫佢沖
佢話唔餵就掉返出黎

其實呢啲人生黎做乜
幾日人仔都見佢有個衰老母

APIGMA    發表於 18-3-7 22:14
jacobkit    發表於 18-3-3 23:58
Chirley    發表於 18-3-1 18:16
yui1625
|

我仔入左院, 隔離都有騎呢父母

2母女講國語
個老豆流利廣東話
個女都有返5~6歲
乙型流感發高燒
佢唔肯食野, 姑娘叫佢父母買野佢食

結果: 個老豆買煎釀三寶, 個阿媽買鴨舌
仲要俾碌柚佢食
個姑娘問食過乜個陣眼都突埋
發緊高燒仲同佢KUM實棉胎
俾維他奶佢飲同個D即食魚肉腸佢食
個阿媽半夜仲擒埋上個女張床度瞓
puni3577    發表於 18-3-6 12:01
maggiejane    發表於 18-3-2 14:29
candice0088
|
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買定d床墊。姑娘話要...下一句就話:你問我媽攞住錢先啦!你來醫院未呀?然後來到...個老公就遞包墊比佢。周圍搵凳...我以為佢想陪下個老婆。點知坐響度打機。個大肚妹妹就不斷問佢攪掂d bb 野未。個老公繼續打機...

產後:又見番佢響斜對面訓。佢個bb 喊到好利害...佢照訓覺。姑娘把聲好認真咁講:你要餵奶比佢架!唔好掛住訓至得架...跟住佢話:佢都唔肯啜一味喊。
然後佢直接放bb落床邊由佢自己啜。佢繼續訓。姑娘鬧到佢傻。因為張床好窄好危險架嘛...果幾日佢都好陰公。個bb 喊得最勁。冇見過佢有老人家探佢...得個只打機既老公...
kit2004
|
廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個女人揮手叫姑娘指住果張床。姑娘開簾鬧鬼佢!見佢地訓埋一齊,真係唔知醜!間房唔係得你老婆一個架!
capricornbb
|
candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...
講起,產後病房都遇到一個打機後生老公,老婆叫佢買嘢,買錯咗唔理,再講,話等陣先,姑娘同個女仔講,妳返到去仲有邊個照顧你呀?
capricornbb
|
kit2004 發表於 18-3-1 18:08
廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個 ...
我都見過,但好快俾姑娘發現趕走
maggie196
|
我最深刻印象,生完後係病房聽到隔離床個女人操住標準半咸談廣東話同佢奶奶講,唔想將自己個胎盤攞俾人
currypru    發表於 18-3-2 12:41
C太
|
kit2004 發表於 18-3-1 18:08
廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個 ...

我生第一胎嘅時候都遇過呢個情況,第一張床對年輕夫婦 ,因為係擇時辰剖腹生子,所以第一日未生嘅時候佢老公已經喺度瞓, 一路瞓到佢哋出院。 之後我隔離床嗰位太太見到又要佢老公留低喺度瞓。 最後姑娘走來問我會否介意, 介意的話可以直接出聲佢會趕走佢哋個老公,始終咁多男士留喺度係好唔方便。
stagea
|
真係乜人都有
bbpompom
|
我上胎生,住二人房,隔離床的太太懷有唐寶寶,佢需要見很多高級醫生,醫生亦有給予很多専業知識她,但她都堅持要生出來。
Chirley
|
candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...
真係好慘...個bb, 有d咁既所謂父母, 生黎做咩呢?! 真係害左下一代...
我之前生細仔前都有d問題而要住院幾日, 對面床有個女仔約十幾廿歲, 唔多定性果d, 佢都幾特別, 話唔慣醫院張床要返屋企過夜再返黎, 同姑娘要求要出院先 (果時已係夜晚8點幾), 同埋佢應該唔係第一次咁, 因後來有個女醫生黎到時(當時都已差不多12點了)同個女仔講, 佢既問題唔可以俾佢出院, 就算佢已18歲可以簽紙都唔俾佢走...怕中間有咩意外, 再者都成半夜12點, 如果出院過夜係需要6、7點返到黎, 話一來一回都無得訓叫佢乖乖地算...因醫生傾到後面都好強硬啦所以個女仔叫無出院, 第2日應該係bb既爸爸黎探病...個男人/仔?! 仲一齊訓係張床...後來個女仔話唔太舒服所以個女仔起身坐凳, 個男既訓床打機...唉...我覺得個bb 將來都未必有太好既照顧....點解咁多人都係咁...
衛英姿
|
兒科病房
夜晚12點隔離床入咗個中學生男仔,入色原因原來無啦啦噴射式嘔,頭暈,係咁作嘔,已經係大陸睇咗急症,但都仲係咁暈陀陀

醫生好緊張,夜媽媽都陪佢去照CT,睇下係咪腦有事

到天光巡房時間,醫生問返情況仲有冇想嘔想暈。

咁當然無啦,個口音媽就話:「醫生,你知道依家啲年輕人好鍾意打機又唔做運動⋯⋯⋯⋯你可唔可以勸下佢少啲打機呀?」

原來個男仔打咗十幾個鐘機⋯⋯⋯⋯⋯
到天光,報告出哂嚟乜事都無,
日本成
|
產前房隔離床有個單非媽媽(老公係港人),一入病房就見佢瞓咗係到,咁多日除咗家人探病全程無起身,同其他媽媽零交流
第二朝姑娘要我地交小便,佢交唔到,因為無飲過水,姑娘問就咩唔飲水,佢話因為飲水會嘔,最後姑娘比咗包鈣思寶佢,又唔飲,最後要插尿喉拎小便

好啦,到佢要執野落產房,佢同阿姐講,可唔可以叫我媽入來幫我執,因為我好痛,之後比阿姐罵到飛起,過咗探病時間啦,個個都係咁執架啦,你估你皇太后呀

雖然陣痛好辛苦,但係佢帶咗唔少歡樂比我
babynetnet
|
有個應該有四張既媽媽,生第三胎咩都識又要餵人奶又搞唔掂阿B,又話ee dum張被俾佢,ee忙到甩轆……

有個肥媽媽推上黎過床,要求ee抬佢過床,ee話我唔夠力,一陣我整到腰點算呀……
我唔係開刀生,瞓床上產後都係自己過床!
產前房晚上另一間房,突然有媽媽狂慘叫重要叫得好大聲好似鬼片咁叫……我以為鬼上身
wendykaka    發表於 18-3-8 03:47
wschow823
|
公立醫院私家房,當時我見紅未生得住左一日一夜。
三人房,同房有兩個剛生左bb的媽媽,兩位太太可以十幾個鐘non-stop不停大聲傾計,日頭我都無所謂,去到半夜三點都仲大聲傾緊。我終於忍唔住:「你地兩位可唔可以細聲傾,我要休息架,半夜三點喇」..結果收哂聲,全房靜靜訓左三個鐘、直到佢地bb要食奶,又再傾過,我忍埋個早餐時間,醫生巡房,我即刻話要走,返屋企等生

真係痴媽根,港人太太來的,超無品
pomanlife
|
第一胎在待產時,有個外籍媽媽周圍同人講,佢坐直升機入院,好似好開心咁
50246419    發表於 18-3-6 14:48
mrsma1120    發表於 18-3-2 15:42
|
yui1625 發表於 18-3-1 17:58
我仔入左院, 隔離都有騎呢父母

2母女講國語

Flowerpig
|
第一胎、對面床有個少女媽媽

生完第二日、

佢個小朋友老公攞左大家樂紅豆冰同炸雞俾佢食

睇到我

第二個case,

隔離床有個三十幾既媽媽、

深夜病房熄哂燈

佢敷住mask 出去搵姑娘

姑娘都被佢嚇親

跟住第二日佢老公嚟探佢、

係啲廿歲頭既鬼仔

帶左個水泡俾佢、又俾吹氣

即場用口吹吹吹
mrsma1120    發表於 18-3-2 15:42
capricornbb    發表於 18-3-2 14:32
junjun2013
|
babynetnet 發表於 18-3-1 18:31
有個應該有四張既媽媽,生第三胎咩都識又要餵人奶又搞唔掂阿B,又話ee dum張被俾佢,ee忙到甩轆……

有個 ...

我生我仔時隔離產房個准媽媽超大聲叫救命,我本來已經好痛嚇到更加驚