自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我生之前之後住院都住得耐。睇到唔少嘢,簡單講少少:
1.有個孕婦喺產前房廁所,個bb要出嚟,出得好快,一開就8度。準備去產房時bb頭已出。
2. 44歲產婦,似係不停追仔,嚟探佢嘅大仔大女有成4個,姑娘叫佢諗下節育。
3. 25歲內地孕婦,要求生完立即紮 ,求了醫生好多日,醫生梗係唔理佢。
4. 年輕孕婦,個肚7個月大都唔知,知道先至入院。
5. 有時產後房會有入境處的人嚟,因為搵過期居留產婦。
6.有個b6,開完刀,醫生唔畀佢食嘢,佢唔聽,醫生未檢查好就食曲奇餅 。把口講"係呀唔好插手機叉電,人命關天",自己就偷偷叉電

男爵府

回覆樓主:

我第一胎時係法國醫院生,喺大房候產時有個大陸大肚婆,唔知佢單非定雙單啦!問每個大肚媽媽:你哋老公做咩工?揾幾$一個月呀?我O哂嘴,咁都問得出

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

junjun2013 發表於 18-3-1 18:56
我生我仔時隔離產房個准媽媽超大聲叫救命,我本來已經好痛嚇到更加驚
...

佢無叫救命,真係好似鬼上身咁慘叫,我唔敢睇有一刻我以為夜麻麻鬼上身……

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Flowerpig 發表於 18-3-1 18:51
第一胎、對面床有個少女媽媽

生完第二日、

產後房我隔離床食茄汁豬排意

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

生第一個時住三人房,
中間嗰個生完有一大班人黎探佢,
係一大班!
企到去我床尾!
正想反眼之際,
姑娘已經衝左入黎大鬧,
你地做乜咁多人架!!?
同我出返哂去!
聽到我爽丫丫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

好新奇有趣

我以為而家d雙非仲可以沖黎香港d醫院生仔走數!乜原來唔俾架咩?定係個孕婦去錯左醫院?要去急症室先生到仔走數?

珍珠宮

回覆樓主:

我生完喺產房推返入房,隔離間大房有普通話男人鬧交聲同推撞聲,跟住 bang 門聲話玩反鎖 (但嗰間係 6 人房 ),搞到醫院爭d 報警。我個醫生都話,老人科都仲話 d 後生爭身家,喺度個個生完仔發咩神經

大宅

回覆樓主

隔離床約左8點半開刀,姑娘7點半開始提佢換袍,佢一路拖,到8點15分都唔換。我開頭以為佢老公遲到,咁佢拖到等到老公先都唔奇。到夠鐘姑娘推左佢落去手術室,佢老公到啦,但係咪咪摩摩,又話要擺低d野先,行到一半又話冇拎電話,返上黎病房拎。 姑娘勁心急但佢拖拖拉拉咁。 到生完返上黎,個老公同老婆講,自己有幾醒,唔駛加錢都可以9點後吉時開刀,如果佢唔扮遲到要比多幾萬。 佢原來到左係canteen等到過左鐘先上病房,真係cheap到暈

伯爵府

回覆樓主:

產後房:有個懶到出汁嘅阿媽,過哂鐘都唔餵奶,叫咗佢幾次BB要埋身食奶,竟然瞓響度雙脚揼床大叫"我好眼瞓呀!",痴筋,個B你架!

別墅

capricornbb 發表於 18-3-1 17:52
由於當年我陀B時不穩,要待在公院產前房2星期待產,出出入入見到人生百態,有幾個比較難忘嘅分享吓:

1)一 ...

-有一次懷孕中期入去住左一晚,玩野聽到貓仔叫,原來係初生BB嘅叫聲,有個孕婦喺廁所生左,過咗幾個鐘我入廁所成地血,嚇到我腳仔軟立即跑返上床

公爵府

回覆樓主:

好精彩呀

子爵府

回覆樓主

產前病房,個媽咪有妊娠糖尿同高血壓,24週了,出出入入醫院已經好多次,嗰次突然血壓高得好緊要才入院,醫生叫佢捱到28週就要開刀,因為一定捱唔到36週。

咁佢乖乖食藥,但醫生奇怪點解血壓無乜點低。

我老公買叉雞飯我食,點知佢又叫佢老公買,仲要係肥叉燒,餐餐都搭隻炸雞脾,原來佢仲偷偷收埋檸檬茶、薯片及大量零食,真心唔明點解明知自己情況好危險都仲唔戒口。

用戶要求終止服務

candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...

第一個同廣告"母親的決擇"一樣

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

junjun2013 發表於 18-3-1 18:56
我生我仔時隔離產房個准媽媽超大聲叫救命,我本來已經好痛嚇到更加驚
...

我試過要等隔離房生完先有醫護人員過黎幫我生,但當時以感覺到阿仔出梗黎,痛到飛起,嗌得仲大聲過隔離生梗果位媽媽,佢地都比我嚇親

用戶要求終止服務

願我能 發表於 18-3-1 20:08
產前病房,個媽咪有妊娠糖尿同高血壓,24週了,出出入入醫院已經好多次,嗰次突然血壓高得好緊要才入院,醫 ...

我係32週大量出血又血壓高,食住藥都無用,我都要38週先可以開刀。
嘩佢28週bb就要出世

珍珠宮

mylittleel 發表於 18-3-1 19:42
-有一次懷孕中期入去住左一晚,玩野聽到貓仔叫,原來係初生BB嘅叫聲,有個孕婦喺廁所生左,過咗幾個鐘我 ...

呢個好驚
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

回覆樓主

我昨日係產房,嗰時大約下午2-3點到
聽到姑娘話book 左2個媽媽昨日入院但唔見人
跟住打去問
1個話唔記得左依家黎
1個就話揍緊女黎唔到
另一個姑娘聽到就話:乜唔係應該好緊張架咩,咁都唔記得?咁到底佢地生唔生架?

直到我夜晚8點幾調返去產前房
2位媽媽都冇出現

今日係產前房
聽到有個話要請假出院有事攪
咁個醫生問佢乜事佢話要去簽紙賣/買樓
醫生類似話叫屋企人攪啦
你胎位不正一陣出左院有乜事好麻煩架
但最後都有話出去幾個鐘簽名同食個lunch 都得既
後尾高級d 個醫生黎到
佢又話要請假出去由朝到晚
簽完紙要去買野執屋先返黎
個醫生即刻話:你咁樣過份左喎,你要去律師樓簽名都ok 比你去,幾個鐘好返黎啦,你胎位不正,仲話要去買野執野?叫左你唔好粗勞囉,一陣穿水就好大件事,邊個負責,你知唔知呀?

後尾好似話唔請假啦

其實係醫院都好悶下
生左bb 就有bb 望下揍下
未生得好似我咁
望天花望窗外
有呢d case 聽下都幾攪鬼

大宅

回覆樓主

產前房,10點幾姑娘關哂電視同燈,有位太太大聲講大聲笑煲電話粥到12點都唔收線,我明知自己要住多晚,費事面左左,忍到佢收聲先有得訓,勁想去叫護士提佢收線

伯爵府

dec2009 發表於 18-3-1 19:22
隔離床約左8點半開刀,姑娘7點半開始提佢換袍,佢一路拖,到8點15分都唔換。我開頭以為佢老公遲到,咁佢拖 ...

但佢唔知入正時辰要9:23分
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

首頁
12345...35

尾頁

跳至