想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

16/6/2018

昨天應該是5週,去婦產科照超音波,只照到胚囊,還沒有胚胎,很緊張問醫生這樣正常嗎?醫生說正常胚囊,預約2週後再去照超音波
擔心到又再次喊出來
----------------------------------

15/06/2018 更新

4月30日來了經期
6月1日因為經期遲來了,在家用了驗孕棒玥試了一次! 一條線,唔中
6月5日,因為覺得無理由感遲,又在家驗多次! 一條線,都系唔中
但身體唔多舒服
到6月9日,早上一起身,心血來潮,再驗多次.........E....................2條線 >_<!!!真的嗎?
今天,6月15日,約了醫生下午做檢查,心情好複雜,好不安,很擔心結果如上一次,BB結合唔成功。
幾日來都唔安心,希望快點到下午3:30PM

-----------------------------------------------------------------------

小妹今年36,已有一個囡囡,今年都已經3歲
去年2017年,有左第2胎,不過到左2個月大時,發現已經發育唔到,需要做人工流產‧
全過程都好傷心,又傷身,所有過去的畫面都仲好清晰。由第一次在瑪嘉烈醫院食流產藥唔成功,2星期後急需去養和做吸宮。因為個胎拖得太耐,醫生怕有問題
我好記得做吸宮手術第2日,出院時就系復活節
今個月底,又就到復活節,感就一年
可能我系一個好感情化的女人,有時坐車返工,一個人諗下諗下都會忍唔住喊出來
之前上網查過,需唔需要幫小B做個牌位,其中第一篇文章,大概意思系,胎兒出現問題,而需要流產,是BB覺得你身體唔適合她,她決定重新再找過一個母體,所以媽媽不要太傷心,不是自己問題令BB生長不到。
希望小B可以搵到一個合適佢的媽媽‧一個開心健康家庭

至於我同爸爸,都有再努力過,不過都未有好消息,我同自己講,我已經有一個好乖好可愛的囡囡,所以好足夠。
或者養一個小朋友對我們來講,無論是體力上,情緒上,經濟上都是最好安排。
一切,天父已經為我安排好了

有不幸流產的媽媽,我們共勉之。

複式洋房

1. 是BB覺得你身體唔適合她,她決定重新再找過一個母體
複製代碼

真係緣份問題, 吾關適吾適合. 你諗咁多哩啲野, 會令自己更加懷吾到架, 放開哩件事~
或者bb吾想咁早出世呢, 當你地緣份到左, bb會再返黎你身邊架, 加油!

洋房

babuyeung 發表於 18-3-2 12:37
去年2017年,有左第2胎,不過到左2個月大時,發現已經發育唔到, ...

我都努力學會放手,不過真係諗返好唔開心。將來唔知有冇勇氣再試懷孕……

複式洋房

回覆樓主

我感受也如你一樣,有個可愛大仔,已很開心,一想到失去左BB,心裏總會難過!
現在嘗試希望再有,另一邊就好擔心小產多次。
大家努力!

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

謝謝各位媽媽支持

我都盡量放開,而家情緒都好轉很多

努力工作,都唔想太多了

男爵府

去年2017年,有左第2胎,不過到左2個月大時,發現已經發育唔到, ...

我同你一樣經歷, 仔仔就兩歲了
好難受既係我有兩個朋友加姑奶都有左, 同期得我自己個bb唔得, 依家佢地結構都照埋喇, 有時亦會令我有如果個bb順順利利, 佢就都有咁大喇既諗法既
但係無辦法啦, 無左就係無左, 唯有再努力過, 我成日都同自己講其實自己已比其他人幸福, 要感恩自己仲有個仔/女

別墅

回覆樓主

抱抱樓主!
我仔仔就黎三歲。我都係3個月前小產,一直都未有消息。
我諗呢d係緣份,小天使咁聰明,一定會選最適合既時間黎,我地只要放寬心,過好每一天,小天使好快就會黎到架喇:mother:

別墅

同意,對比起某些更不幸的,有一個已好好。我都經歷過兩次流產,更明白生命無常及可貴,或者緣份未到,或者個天想我專心啲對一個小孩,盡量找過理由安撫每個月的失望,我決定努力埋今年便不再勉強,祝福各位努力中的jm!

別墅

回覆樓主

我都係舊年二月左右小産,已經有一個女亦是三歲。

之後去中醫調理,好快又有返

希望你加油

上次出院見到其他人同bb出院的時候都有唔開心,不過過咗一排就無事了。

複式洋房

回覆樓主

樓主加油!這種切膚之痛非筆墨能形容⋯⋯好好培養囡囡,一個都有一個好,如上天覺得是時候了就會派第二位小天使來叩門!

大宅

謝謝各位媽媽支持

眼淺。。淚水在打轉中

等上天安排,主會為我主意最好的

大宅

babuyeung 發表於 18-4-21 17:14
謝謝各位媽媽支持

眼淺。。淚水在打轉中

我有一個5歲女女,今天剛去做檢查9w5d,不過醫生話BB無心跳,應該在7週左右停止發展了。不過醫生話我可以等多二星期再做多一次超聲波。 我個刻都來不及反應,爸爸聽到我知佢唔開心。離開診所眼淚就一直流,我呢家要調整自己心情,真係心痛。週兩星期都照唔到心跳,就要吸宮。

首頁

尾頁

跳至